NYHETSARKIV


 • Mer kultur i skolan för barn i Umeå
  Från 2025 kan grundskoleelever i Umeås kommunala skolor vänta sig kulturaktiviteter inom dans, teater och musik som ett återkommande inslag under skoltid. Detta efter att kommunens politiker klubbat igenom ett kulturlöfte.
  Elev spelar synth med hörlurar på.
  Läs mer

 • Inspirerande utställningar på Konstnärligt campus
  Det är examensveckor på Konstnärligt campus vid Umeå universitet. under dessa veckor öppnar verksamheterna upp och bjuder in till examensutställningar.
  Tre personer strosar längs med älven vid Konstnärligt campus.
  Läs mer

 • Teknikföretag pratar framtidens jobb med Umeås studenter
  Åtta ledande teknik- och industriföretag går samman för att bryta fördomar och visa på mängder av karriärmöjligheter kopplat till innovativa, högteknologiska och hållbara jobb i regionen.
  Bilden visar två unga kvinnor som samtalar på jobbet.
  Läs mer

 • Fler vill studera i Umeå
  Antalet sökande till Umeå universitet ökar med 5,3 procent till höstterminen 2024, jämfört med förra året. Flest antal förstahandssökande har Vårdadministrativa programmet, medan Läkarprogrammet har det största totala antalet sökande.
  Två studenter pluggar i Lindellhallen och verkar glada.
  Läs mer

 • Väven och kulturhuvudstadsåret firar tio år
  I år är det tio år sedan Umeå var Europas kulturhuvudstad och det uppmärksammas med kulturkonferensen Umeå 2024 – Cultural Summit. Det är också jubileum för invigning av Väven och Kvinnohistoriskt museum.
  Tävlingscyklister under SM-veckan 2023 cyklar framför Väven.
  Läs mer

 • Företagare och kommun satsar brottsförebyggande på Umeås unga
  Under Umeågalan 2024 presenterade Umebrå och Företagarna i Umeå en ny satsning för att arbeta mot rekryteringen till kriminella gäng i Umeå. Företag ska kunna sponsra tidigt förebyggande insatser.
  Barn som spelar fotboll på en skolgård.
  Läs mer

 • Fler ska få ta del av föreningslivet i Umeå
  Umeå kommun beviljar fyra miljoner i stöd till föreningar under 2024. Föreningar som driver fritidsverksamhet för barn, främjar folkhälsan, samt arbetar för ökad mångfald och tillgänglighet i föreningslivet finns bland de som får ta del av stödet.
  Bilden visar unga tjejer som cyklat till fotbollsträning.
  Läs mer

 • Umeå universitet – bäst i världen på campusliv och nöjda studenter
  International Student Barometer (ISB) rankar Umeå universitet som världsetta i flera av undersökningens kategorier. Undersökningen bygger på röster från drygt 120 000 studenter världen över.
  Tre studenter samtalar utanför Lindellhallen, Campus Umeå.
  Läs mer

 • Umeå satsar på jämställd idrott och rankas i Sverigetoppen
  I Umeå kan du kombinera elitidrottande med civil karriär. Staden prioriterar också jämställd idrott samt attraherar internationella och nationella toppevenemang. Den motiveringen placerar Umeå på prispallen när Sport och Affärer rankar Sveriges främsta idrottskommuner 2023.
  Kvinnlig elitcyklist rundar Väven i Umeå under tävling.
  Läs mer

 • Dags för Rallyfest igen
  15–18 februari är Umeå för tredje gången värdstad för VM-tävlingen Rally Sweden. Utöver tusentals besökare kommer miljontals TV-tittare över hela världen att följa tävlingarna, som är Sveriges största årligen återkommande idrottsevenemang. Välkommen att följa rallyt!
  Red Barn Arena på I20-området i samband med Rally Sweden februari 2022
  Läs mer

 • Vinterlek för barn i Umeå centrum
  Snöborgen i Umeå centrum är en uppskattad vintertradion bland barn och föräldrar. Bygget har börjat och borgen väntas stå klart lagom till Rally-VM 2024, 15 februari.Årets borgen kommer att vara komplett med torn, bröstvärn och labyrint. Borgen kommer att ta upp halva Rådhustorget och vara placerad mot Äppellunden. Planen är att borgen ska stå klar till rallyt som börjar den 15 februari, men om vädret tillåter kan den stå klar tidigare än så.– Vi vill även detta år skapa vinteraktiviteter för barn i centrum. En vinter med snö är ett ypperligt tillfälle för lek som bidrar till en levande stad, säger Sara Hedlund, landskapsingenjör på Gator och parker.Lekplats mitt i UmeåSnöborgen blir en lekplats för barn och familjer mitt i centrala Umeå. Borgen blir 13 meter bred och 12 meter djup, samt har en utåkningsdel som är ytterligare cirka 10 meter. Den har tre rutschbanor som det går att åka stjärtlapp i. Labyrinten blir 5,5 meter djup och 21 meter bred och utformas för att kunna fungera som broms om det blir för hög fart i rutschkanorna.Även snowboard- och pulkaåkning i centrumI år blir det även en repris av snowboard- och pulkaåkning i Broparken, som ligger ett par kvarter från Rådhustorget. Mängden snö som kommit hittills i år ger bra utsättningar.
  En mamma och hennes dotter i Snöborgen
  Läs mer

 • Många nya jobb på Umeås växande arbetsmarknad
  Umeås arbetsmarknad har växt med över 4 000 nya jobb på två år, visar nya siffror från SCB. Branschbredd och satsningar på den hållbart växande staden lyfts som framgångsfaktorer.
  Bild på två personer som arbetar i kontorsmiljö
  Läs mer

 • 3 000 bostäder byggs i ny hållbar stadsdel
  Den nya stadsdelen Tomtebo strand ska ligga mellan Nydalasjön och universitetsområdet. Området har plats för 3 000 nya bostäder och ska byggas med hållbarhet som ledstjärna.
  Bilden visar en pappa som lämnar barn på förskola med en lådcykel.
  Läs mer

 • Idrottsstaden Umeå fortsätter plocka hem vinster
  December blev en guldkantad månad för idrottsstaden Umeå. Först plockade volleybollduon Åhman/Hellvig hem världstourfinalen på sanden i Doho, sedan vann Sverige sitt nionde raka VM-guld i innebandy, med sju Umeåspelare i truppen.
  Glada friidrottare under SM-veckan 2023
  Läs mer

 • Förskolor i Umeå lär ut samtycke i tidig ålder
  Förskolor i Umeå kommun använder nytt pedagogiskt material från Make Equal för att utveckla samtyckeskultur bland barn i förskolor. Kommunen möter på så sätt upp mot läroplanen på barnens villkor.
  Bilden visar en förälder som lämnar sitt barn på en förskola i Umeå.
  Läs mer

 • Umeåskola byggs ut – med hållbarhet i fokus
  Återbruk står i fokus när Hedlundaskolan i Umeå byggs ut och renoveras – för att göra plats för fler. Bland annat får den nya delen av skolan en fasad av återbrukat tegel. Arbetet startar våren 2024.
  Bild visar två kvinnor vid en byggarbetsplats.
  Läs mer

 • Designhögskolan i Umeå toppar rankning för åttonde året i rad
  Designhögskolan vid Umeå universitet fortsätter toppa prestigefyllda Red Dot Ranking. En position som baseras på den höga nivå som studenternas designprojekt håller.
  Bilden visar Yuan Tian och Adrian Heymann arbetandes med sitt designprojekt vid Designhögskolan.
  Läs mer

 • Nobelprisvinnande forskare blir hedersmedborgare i Umeå
  Emmanuelle Charpentier utsedd till hedersmedborgare i Umeå kommun för den uppmärksamhet hon gett platsen och för sin roll som förebild, inte minst för unga kvinnor. Hon tilldelades Nobelpriset i kemi för sin upptäckt av gensaxen år 2020.
  Bild på nobelprisvinnaren Emanuelle Charpentier som blir hedersmedborgare i Umeå.
  Läs mer

 • Högt intresse för studier i Umeå
  Umeå universitet tar in rekordmånga nya studenter och det är många som söker till de platser som finns på utbildningarna.
  Två unga kvinnor studerar och har roligt vid Umeå universitet
  Läs mer

 • Svalkande utflyktsmål vid vattnet
  Sandstränder, kala klippor, sevärdheter, kultur, mat och glittrande vatten. Utforska havet och kusten runt om Umeå i sommar. Här kommer våra bästa tips på härliga naturupplevelser på cykelsadeln, när du vill paddla i havet eller vandra längs en stig.
  Två kvinnor sitter ned och pratar skrattandes på en brygga
  Läs mer

 • Umeå är årets superkommun
  Umeå är vinnare av Årets superkommun 2023. Umeå tar hem segern i katergorin städer och stadsnära kommuner i konkurrens med finalisterna Jönköking och Karlstad.
  Vuxna och barn som badar och har picknick vid Nydalasjön.
  Läs mer

 • Populära havsbad i närheten av Umeå
  Är du på jakt efter nya sätt att svalka av dig i sommarvärmen? Lugn, det finns många havsbad i Umeå. Här är en lista med både populära och mer okända badplatser att utforska i sommar. Gör en härlig dagsutflykt till en strand som kanske blir en favorit bland alla utflyktsmål i Umeås närhet.
  Kvinna badar i sjö intill brygga.
  Läs mer

 • Umeå näst bäst i landet på livskvalitet
  Umeå blev tvåa i tidningen Fokus rankning om var i Sverige det är bäst att bo. Undersökningen bygger på en mängd faktorer som utbildning, vård och omsorg, jobb, infrastruktur, trygghet med mera. Luleå blev etta och Täby tog tredjeplatsen.
  Umeås skyline vid kajen i kvällssol
  Läs mer

 • Trygga förskolor och skolor med sunda krav
  Positiva omdömen dominerar när vårdnadshavare och elever får tycka till om de kommunala skolorna och förskolorna i Umeå.
  En pappa som lämnar sitt barn på förskola, med hjälp av lådcykel.
  Läs mer

 • Umeåborna fortsätter bli fler
  Befolkningen i Umeå fortsatte växa under året som gick. Umeå hade 132 235 invånare när SCB sammanfattade 2022 och ökade mest i ett Västerbotten som växte starkast i Norra Sverige.
  Studenter som samtalar över en fika på Umeå universitet.
  Läs mer

 • Ökat intresse för internationella utbildningar vid Umeå universitet
  Intresset bland internationella studenter att studera vid Umeå universitet fortsätter att öka. Höstens internationella masterutbildningar har över 20 procent fler sökande jämfört med hösten 2022.
  En person tittar på sin dator och ler. Studenter på välkomstmässan. Höstens internationella masterutbildningar visar på en ökning med över 20 procent jämfört med hösten 2022.
  Läs mer

 • Umeålag bäst i Europa
  Innebandylaget Thorengruppen är med sin seger i Champions Cup bäst i Europa. Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, välkomnade och gratulerade laget när de landade på Umeå airport.
  Gruppbild: Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, tar emot och gratulerar Thorengruppen till seger i Champions Cup.
  Läs mer

 • Fem anledningar att flytta hem till Umeå
  Alltså, vi fattar. Alla behöver ett äventyr och en arsenal med underhållande storstadsanekdoter till framtida parmiddagar, men nu är det väl ändå dags att komma hem? Vi skulle naturligtvis kunna räkna upp 100 argument, men för att inte framstå som desperata och ”needy” nöjer vi oss med att lyfta de fem viktigaste skälen till att flytta hem till Umeå igen. Det är ju nämligen…
  Fyra personer i en kaffebutik
  Läs mer

 • Är AI verkligen bra? – det var temat vid invigningen av nytt AI-center i Umeå
  Några av världens främsta AI-experter deltog nyligen vid öppnandet av TAIGA, det nya centret för transdisciplinär AI For the Good of All vid Umeå universitet.
  Vy över Umeå och älven i höstskrud.
  Läs mer

 • Umeå universitet ökar anseendet i Sverige – som enda lärosäte
  Kantar Sifo genomför varje år en mätning av anseendeindex genom att fråga allmänheten om kännedom, attityder och upplevd mediebild som tillsammans skapar ett index för anseende för lärosäten. Och i år är det faktiskt bara Umeå universitet som ökar i denna mätning, de allra flesta andra ligger kvar på samma nivå.
  Två personer sitter på ett café på universitetsområdet.
  Läs mer

 • Vandringsleder i Umeå
  Intresset för att vandra i Sverige ökar. I och omkring Umeå finns många vandringsleder, oavsett om du söker efter utmanande, lättsam, spännande, familjevänlig eller stadsnära vandring. Här är några bra tips, välj själv om du går hela sträckan eller en del.
  Strandpromenaden i Umeå
  Läs mer

 • Upptäck Holmön i sommar
  Älskade Holmön! Petter och Josefin Lämås tillhör den nya generationen bosatta och jordbrukande öbor på Holmön. Här kan du ta del av deras berättelse och bästa tips för ett lyckat besök i sommar.
  Berguddens fyr på Holmön
  Läs mer

 • Milstolpar i genusforskningen jubilerar
  I år är det 40 år sedan Kvinnouniversitetet, den första svenska stora vetenskapliga konferensen om kvinnoforskning, arrangerades vid Umeå universitet. D et också 20 år sedan de första doktoranderna antogs vid den tvärvetenskapliga Genusforskarskolan vid Umeå universitet.

  Bilden visar studenter utanför Lindellhallen vid Umeå universitets campus.
  Läs mer

 • Umeås välmående landsbyggd växer
  Ny rapport visar på välmående landsbyggd i Umeå kommun. Den snabba digitaliseringen med fler som distansarbetar är en faktor som varit till fördel för landsbygdsutvecklingen.
  Två unga tjejer samtalar i en affär
  Läs mer

 • Studenter från Designhögskolan låter dig titta in i framtiden
  Under Designhögskolans examensutställning avslöjar nästa generations designers ett brett spektrum av framtidskoncept; från AI i autonoma fordon, till lekfulla terapier för barn och en fysisk enhet för att hantera dina kryptotillgångar.
  Bild på Natalia Ikebara och ett barn använder terapikonceptet.
  Läs mer

 • Umeå – en av föregångsstäderna i klimatomställningen
  EU-kommissionen har valt ut Umeå som en av de städer ska gå före i klmimatomställningen i EU:s mission för 100 klimatneutrala städer. Utnämningen ger en extra skjuts i Umeås klimatarbete.

  Läs mer

 • Umeå – en av Sveriges minst segregerade städer
  Umeå sticker även ut positivt när man mäter värden som trygghet, tillit och social hållbarhet. Men den positiva utvecklingen är inget självspelande piano. Under maj och juni månad hålls det dialoger mellan medborgare, politiker och tjänstepersoner för att ta fram nya förslag och åtgärder för att den goda utvecklingen ska fortsätta.
  Norrsken över Umeå stad fotograferat med drönare.
  Läs mer

 • Umeåstudenters examensprojekt ställs ut på Guggenheimmuseet
  8 april hade utställningen ”Motion. Autos, Art, Architecture” premiär på Guggenheimmuseet i Bilbao. Med i utställningen finns fyra visionära examensprojekt skapade av studenter från Designhögskolan vid Umeå universitet.
  Bilden visar en del av Umeåstudenternas utställning på Guggenheimmuseet i Bilbao.
  Läs mer

 • Prestigefyllt stipendium inom Life science till Umeådoktorand
  Pushan Bag, doktorand i professor Stefan Janssons forskargrupp på Umeå Plant Science Centre vid Umeå universitet är den enda forskaren från Sverige som väljs ut till det prestigefyllda postdoktorsstipendiet från International Human Frontier Science Program Organisation.
  Bild på Pushan Bag.
  Läs mer

 • Umeå — en av landets bästa studentstäder
  Umeå utses till Sveriges fjärde bästa studentstad 2022 när användarna på utbildningswebbplatsen Studentum får tycka till.
  Studenter
  Läs mer

 • Tidigare Umeåstudent vinner fint pris
  Kerstin Cooley, alumn från Handelshögskolan i Umeå prisas internationellt med utmärkelsen Influential leader. Hon har länge arbetat för mångfald och lika villkor bland investerare och har en bakgrund som framgångsrik entreprenör.
  Bilden visar ett porträtt på Kerstin Cooley.
  Läs mer

 • En kärleksförklaring till världens mysigaste stad
  Från naturmys och hemliga utsiktskaféer till studentliv, brännbollskaos och konflikträdda aktivister – Erik Campano har skrivit den definitiva guiden till Umeå stad och dess innersta väsen.
  – Det är egentligen en enda lång tolkning av begreppet ”mys” – vilket Umeåbor är världsledande inom, säger Erik Campano, författare till The Umeå Handbook.

  Framsidao ch baksida av boken The Umeå Handbook
  Läs mer

 • Hardcorenostalgi med Marc UÅ
  Under 1990-talet blev Umeå världens epicentrum för hardcore, straight edge och militant veganism. Nu har konstnären och musikprofilen Marc ”Marc UÅ” Strömberg skapat en illustrerad nostalgitripp genom Umeås storhetstid på hardcorescenen.
  Poster om Umeås hardcorehistoria av“Marc UÅ” Strömberg.
  Läs mer

 • Sju tips till nyblivna Umeåbor
  Ny i stan? Kul, du kommer säkert att trivas alldeles utmärkt! Men, att flytta till en ny stad innebär en del utmaningar: oskrivna regler, provinsiella egenheter och dialektala variationer kan te sig som fullkomligt obegripligt för den oinvigde. Men frukta inte, här listar vi sju Umeåfenomen som hjälper dig smälta in som en tvättäkta inföding.
  Människor som sitter utanför Väven och promenerar längs strandpromenaden.
  Läs mer

 • Staden som ryter för jämställdhet
  Umeå är en stad som väljer att placera ett konstverk mot sexuella trakasserier mitt i centrum. Handlingen vilar i stadens historia, samtid och progressiva blick framåt. När Umeå växer med sikte på 200 000 invånare år 2050 är jämställdhet ett självklart perspektiv inom hållbar stadsutveckling. Vi låter tre lokala röster ge sin syn på saken.

  Läs mer

 • Vill leda hållbar utveckling
  Sveriges städer behöver arbeta tillsammans för att lösa de globala utmaningarna. Därför deltar snabbväxande Umeå i nationella och internationella samarbeten inom områden som social hållbarhet och cirkulär ekonomi. ”Vi vill vara med och driva utvecklingen framåt”, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

  Läs mer

 • Tio skäl att flytta till Umeå
  Vad vill du ha ut av platsen du bor på? Natur? Kultur? Trygghet? Inspiration? Puls? Lugn och ro? I så fall kanske Umeå är platsen för dig. Här har du 10 (nåja, 9 ½ åtminstone) goda skäl att flytta hit!
  Ung kvinna promenerar med cykel i Umeå centrum.
  Läs mer

 • Välkommen till Umeå
  Är vi nya för varandra? Är du på väg att välja Umeå som ny hemstad, eller har du redan hunnit flytta hit? Det är lugnt, hursomhelst! Umeå är välkomnande och öppen och du kommer att bli en del av den här bångstyriga men snälla staden på nolltid. Ett bra första steg är att ta den här krasch-kursen om Umeå. Fatta mer...
  Tre personer som går på en väg på unviersitetsområdet i Umeå.
  Läs mer

 • Soundtrack of our Umeå
  Kulturhuvudstaden Umeå har alltid varit en musikstad med en bred repertoar – från jazz till pop och hardcore. Lyssna in och lär känna stadens röst via spellistan "Soundtrack of Umeå".
  Kvinna som spelar trummor.
  Läs mer

 • Studenterna, en stor och viktig del av Umeå
  Umeå är en sann utbildningsstad och en studentstad, på fler än ett sätt. Överallt i staden finns möjligheter till att lära – i grundskolor och gymnasier, på folkhögskolor och vuxenutbildningar och framförallt på de två universiteten, Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och i hög grad verkar människor generellt sugna på att lyssna och lära. En effekt är att Umeås invånare är ovanligt välutbildade, en annan att atmosfären präglas av nyfikenhet, av respekt för vetenskap och tvärvetenskap och en vilja att hela tiden utbyta kunskap.
  Studenter promenerar vid Konstnärligt Campus
  Läs mer