NYHETSARKIV


 • Högt intresse för studier i Umeå
  Umeå universitet tar in rekordmånga nya studenter och det är många som söker till de platser som finns på utbildningarna.
  Två unga kvinnor studerar och har roligt vid Umeå universitet
  Läs mer

 • Svalkande utflyktsmål vid vattnet
  Sandstränder, kala klippor, sevärdheter, kultur, mat och glittrande vatten. Utforska havet och kusten runt om Umeå i sommar. Här kommer våra bästa tips på härliga naturupplevelser på cykelsadeln, när du vill paddla i havet eller vandra längs en stig.
  Två kvinnor sitter ned och pratar skrattandes på en brygga
  Läs mer

 • Umeå är årets superkommun
  Umeå är vinnare av Årets superkommun 2023. Umeå tar hem segern i katergorin städer och stadsnära kommuner i konkurrens med finalisterna Jönköking och Karlstad.
  Vuxna och barn som badar och har picknick vid Nydalasjön.
  Läs mer

 • Populära havsbad i närheten av Umeå
  Är du på jakt efter nya sätt att svalka av dig i sommarvärmen? Lugn, det finns många havsbad i Umeå. Här är en lista med både populära och mer okända badplatser att utforska i sommar. Gör en härlig dagsutflykt till en strand som kanske blir en favorit bland alla utflyktsmål i Umeås närhet.
  Kvinna badar i sjö intill brygga.
  Läs mer

 • Umeå näst bäst i landet på livskvalitet
  Umeå blev tvåa i tidningen Fokus rankning om var i Sverige det är bäst att bo. Undersökningen bygger på en mängd faktorer som utbildning, vård och omsorg, jobb, infrastruktur, trygghet med mera. Luleå blev etta och Täby tog tredjeplatsen.
  Umeås skyline vid kajen i kvällssol
  Läs mer

 • Fem tips på sommaraktiviteter i Umeå
  Actionfyllda SM-veckan, vandring efter natursköna Tavelsjöleden eller tankeväckande utställningar vid Umeås prisade museum. Umeåsommaren har något för alla smaker.
  Bild på två damspelare i basket under match
  Läs mer

 • Kreativitet och design i fokus
  Umeå Design Week kryddas med nationell prisutdelning, konstnärligt campus visar upp framtidens kreatörer och i kvarteret Utopia huserar ett eventprogram helt tillägnat kreativitet.
  Människor pratar och är glada vid konstnärligt campus
  Läs mer

 • Trygga förskolor och skolor med sunda krav
  Positiva omdömen dominerar när vårdnadshavare och elever får tycka till om de kommunala skolorna och förskolorna i Umeå.
  En pappa som lämnar sitt barn på förskola, med hjälp av lådcykel.
  Läs mer

 • Umeåborna fortsätter bli fler
  Befolkningen i Umeå fortsatte växa under året som gick. Umeå hade 132 235 invånare när SCB sammanfattade 2022 och ökade mest i ett Västerbotten som växte starkast i Norra Sverige.
  Studenter som samtalar över en fika på Umeå universitet.
  Läs mer

 • Ökat intresse för internationella utbildningar vid Umeå universitet
  Intresset bland internationella studenter att studera vid Umeå universitet fortsätter att öka. Höstens internationella masterutbildningar har över 20 procent fler sökande jämfört med hösten 2022.
  En person tittar på sin dator och ler. Studenter på välkomstmässan. Höstens internationella masterutbildningar visar på en ökning med över 20 procent jämfört med hösten 2022.
  Läs mer

 • Umeålag bäst i Europa
  Innebandylaget Thorengruppen är med sin seger i Champions Cup bäst i Europa. Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, välkomnade och gratulerade laget när de landade på Umeå airport.
  Gruppbild: Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, tar emot och gratulerar Thorengruppen till seger i Champions Cup.
  Läs mer

 • Fem anledningar att flytta hem till Umeå
  Alltså, vi fattar. Alla behöver ett äventyr och en arsenal med underhållande storstadsanekdoter till framtida parmiddagar, men nu är det väl ändå dags att komma hem? Vi skulle naturligtvis kunna räkna upp 100 argument, men för att inte framstå som desperata och ”needy” nöjer vi oss med att lyfta de fem viktigaste skälen till att flytta hem till Umeå igen. Det är ju nämligen…
  Fyra personer i en kaffebutik
  Läs mer

 • Är AI verkligen bra? – det var temat vid invigningen av nytt AI-center i Umeå
  Några av världens främsta AI-experter deltog nyligen vid öppnandet av TAIGA, det nya centret för transdisciplinär AI For the Good of All vid Umeå universitet.
  Vy över Umeå och älven i höstskrud.
  Läs mer

 • Umeå universitet ökar anseendet i Sverige – som enda lärosäte
  Kantar Sifo genomför varje år en mätning av anseendeindex genom att fråga allmänheten om kännedom, attityder och upplevd mediebild som tillsammans skapar ett index för anseende för lärosäten. Och i år är det faktiskt bara Umeå universitet som ökar i denna mätning, de allra flesta andra ligger kvar på samma nivå.
  Två personer sitter på ett café på universitetsområdet.
  Läs mer

 • Julirekord för turismen i Umeå
  Juli 2022 blev en av de bästa sommarmånaderna någonsin för besöksnäringen i Umeå. Enligt preliminära data var genomsnittsbeläggningen på stadens hotell 78,9 procent, med totalt 34 043 sålda rum. Det varierande vädret i juli och ett rekordstort utbud av evenemang är några av anledningarna till den positiva utvecklingen.
  Två kvinnor sitter i solen på kajen i Umeå, med Väven i bakgrunden.
  Läs mer

 • Vandringsleder i Umeå
  Intresset för att vandra i Sverige ökar. I och omkring Umeå finns många vandringsleder, oavsett om du söker efter utmanande, lättsam, spännande, familjevänlig eller stadsnära vandring. Här är några bra tips, välj själv om du går hela sträckan eller en del.
  Strandpromenaden i Umeå
  Läs mer

 • Upptäck Holmön i sommar
  Älskade Holmön! Petter och Josefin Lämås tillhör den nya generationen bosatta och jordbrukande öbor på Holmön. Här kan du ta del av deras berättelse och bästa tips för ett lyckat besök i sommar.
  Berguddens fyr på Holmön
  Läs mer

 • Populära havsbad i närheten av Umeå
  Är du på jakt efter nya sätt att svalka av dig i sommarvärmen? Lugn, det finns många havsbad i Umeå. Här är en lista med både populära och mer okända badplatser att utforska i sommar. Gör en härlig dagsutflykt till en strand som kanske blir en favorit bland alla utflyktsmål i Umeås närhet.
  Bild på havsbad
  Läs mer

 • Milstolpar i genusforskningen jubilerar
  I år är det 40 år sedan Kvinnouniversitetet, den första svenska stora vetenskapliga konferensen om kvinnoforskning, arrangerades vid Umeå universitet. D et också 20 år sedan de första doktoranderna antogs vid den tvärvetenskapliga Genusforskarskolan vid Umeå universitet.

  Bilden visar studenter utanför Lindellhallen vid Umeå universitets campus.
  Läs mer

 • Umeås välmående landsbyggd växer
  Ny rapport visar på välmående landsbyggd i Umeå kommun. Den snabba digitaliseringen med fler som distansarbetar är en faktor som varit till fördel för landsbygdsutvecklingen.
  Två unga tjejer samtalar i en affär
  Läs mer

 • Studenter från Designhögskolan låter dig titta in i framtiden
  Under Designhögskolans examensutställning avslöjar nästa generations designers ett brett spektrum av framtidskoncept; från AI i autonoma fordon, till lekfulla terapier för barn och en fysisk enhet för att hantera dina kryptotillgångar.
  Bild på Natalia Ikebara och ett barn använder terapikonceptet.
  Läs mer

 • Brännbollsyran flyttar in till stan
  Brännbollsyran är tillbaka efter coronapandemin, men på nytt festivalområde. Från och med i år kommer norra Sveriges största festival hålla till på Hedlunda. Årets lineup med världsartister som Macklemore och Tiësto visar att festivalen är tillbaka med besked.
  Festivalscen från Brännbollsyran
  Läs mer

 • Umeå – en av föregångsstäderna i klimatomställningen
  EU-kommissionen har valt ut Umeå som en av de städer ska gå före i klmimatomställningen i EU:s mission för 100 klimatneutrala städer. Utnämningen ger en extra skjuts i Umeås klimatarbete.

  Läs mer

 • Umeå – en av Sveriges minst segregerade städer
  Umeå sticker även ut positivt när man mäter värden som trygghet, tillit och social hållbarhet. Men den positiva utvecklingen är inget självspelande piano. Under maj och juni månad hålls det dialoger mellan medborgare, politiker och tjänstepersoner för att ta fram nya förslag och åtgärder för att den goda utvecklingen ska fortsätta.
  Norrsken över Umeå stad fotograferat med drönare.
  Läs mer

 • Umeåstudenters examensprojekt ställs ut på Guggenheimmuseet
  8 april hade utställningen ”Motion. Autos, Art, Architecture” premiär på Guggenheimmuseet i Bilbao. Med i utställningen finns fyra visionära examensprojekt skapade av studenter från Designhögskolan vid Umeå universitet.
  Bilden visar en del av Umeåstudenternas utställning på Guggenheimmuseet i Bilbao.
  Läs mer

 • Prestigefyllt stipendium inom Life science till Umeådoktorand
  Pushan Bag, doktorand i professor Stefan Janssons forskargrupp på Umeå Plant Science Centre vid Umeå universitet är den enda forskaren från Sverige som väljs ut till det prestigefyllda postdoktorsstipendiet från International Human Frontier Science Program Organisation.
  Bild på Pushan Bag.
  Läs mer

 • Umeå — en av landets bästa studentstäder
  Umeå utses till Sveriges fjärde bästa studentstad 2022 när användarna på utbildningswebbplatsen Studentum får tycka till.
  Bilden visar två unga kvinnor i Umeå
  Läs mer

 • Tidigare Umeåstudent vinner fint pris
  Kerstin Cooley, alumn från Handelshögskolan i Umeå prisas internationellt med utmärkelsen Influential leader. Hon har länge arbetat för mångfald och lika villkor bland investerare och har en bakgrund som framgångsrik entreprenör.
  Bilden visar ett porträtt på Kerstin Cooley.
  Läs mer

 • Förskola i Umeå vinner miljöpris
  Umeå kommuns miljöpris 2021 går till Förskolan Gitarren för sitt proaktiva arbete med att minska verksamhetens klimatavtryck genom att servera vegetarisk mat som standard och kött som tillval.
  Bilden visar ett barn som leker på en förskola
  Läs mer

 • Umeå går med i plattform för jobb inom den gröna omställningen
  Umeå blir en av de första städerna att gå med i MindDig – en jobbplattform som ska locka talang från hela världen till norra Sverige.
  Bildens visar landningssida för talangplattformen Minddig
  Läs mer

 • Umeå är en av de städer som växer mest i landet
  Befolkningstillväxten i Umeå är nu stark. Mellan juli och augusti ökade antalet invånare i kommunen med 1 190 personer. Det visar statistik från SCB.
  Bilden visar en stor grupp människor i rörelse i centrala Umeå
  Läs mer

 • Designhögskolan i Umeå är fortsatt bäst i väst
  För sjätte året i rad har Designhögskolan vid Umeå universitet tagit förstaplatsen på Red Dot Design Ranking som listar designutbildningar i Europa och Amerika.
  Två kvinnliga studenter samtalar framför en vägg med post it-lappar
  Läs mer

 • Framtidens utmaningar tacklas bäst tillsammans
  Med innovationsplattformen Social Progress Innovation Sweden tar Umeå kommun sikte på en framtid där alla Umeåbor tar en aktivare roll för att utveckla staden. Medborgarverkstaden Umecom är en av metoderna för att åstadkomma det.
  Bilden visar en studio för uppstartsfilm för Umecom
  Läs mer

 • En kärleksförklaring till världens mysigaste stad
  Från naturmys och hemliga utsiktskaféer till studentliv, brännbollskaos och konflikträdda aktivister – Erik Campano har skrivit den definitiva guiden till Umeå stad och dess innersta väsen.
  – Det är egentligen en enda lång tolkning av begreppet ”mys” – vilket Umeåbor är världsledande inom, säger Erik Campano, författare till The Umeå Handbook.

  Framsidao ch baksida av boken The Umeå Handbook
  Läs mer

 • Sommar i Tavelsjö
  Letar du efter ett besöksmål med mängder av utomhusaktiviteter för hela familjen? Då ska du åka till Tavelsjö. Här går det att vandra, cykla, paddla kajak och klättra i berg – och att efteråt äta en välförtjänt surdegspizza serverad av en entusiastisk Londonbo.
  Bild på Tavelsjö
  Läs mer

 • Upplevelser vid havet
  Sandstränder, kala klippor, sevärdheter, kultur, mat och glittrande vatten. Utforska havet och kusten runt om Umeå i sommar. Här kommer våra bästa tips på härliga naturupplevelser på cykelsadeln, när du vill paddla i havet eller vandra längs en stig.
  Bild på flicka som badar
  Läs mer

 • Hardcorenostalgi med Marc UÅ
  Under 1990-talet blev Umeå världens epicentrum för hardcore, straight edge och militant veganism. Nu har konstnären och musikprofilen Marc ”Marc UÅ” Strömberg skapat en illustrerad nostalgitripp genom Umeås storhetstid på hardcorescenen.
  Poster om Umeås hardcorehistoria av“Marc UÅ” Strömberg.
  Läs mer

 • Nobelpriset med Umeå i sitt DNA
  Det blir ett annorlunda firande i år, då pandemin flyttar den klassiska Nobelfesten ut på webben och prisutdelningen sker på olika orter runt om i världen. Men på Umeå universitet blir det ändå tårtkalas, då Umeå är representerat bland årets Nobelpristagare.
  Anna Arnqvist, vicedekan för forskning och forskarutbildning vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet.
  Läs mer

 • Sju tips till nyblivna Umeåbor
  Ny i stan? Kul, du kommer säkert att trivas alldeles utmärkt! Men, att flytta till en ny stad innebär en del utmaningar: oskrivna regler, provinsiella egenheter och dialektala variationer kan te sig som fullkomligt obegripligt för den oinvigde. Men frukta inte, här listar vi sju Umeåfenomen som hjälper dig smälta in som en tvättäkta inföding.
  Människor som sitter utanför Väven och promenerar längs strandpromenaden.
  Läs mer

 • Staden som ryter för jämställdhet
  Umeå är en stad som väljer att placera ett konstverk mot sexuella trakasserier mitt i centrum. Handlingen vilar i stadens historia, samtid och progressiva blick framåt. När Umeå växer med sikte på 200 000 invånare år 2050 är jämställdhet ett självklart perspektiv inom hållbar stadsutveckling. Vi låter tre lokala röster ge sin syn på saken.

  Läs mer

 • Vill leda hållbar utveckling
  Sveriges städer behöver arbeta tillsammans för att lösa de globala utmaningarna. Därför deltar snabbväxande Umeå i nationella och internationella samarbeten inom områden som social hållbarhet och cirkulär ekonomi. ”Vi vill vara med och driva utvecklingen framåt”, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).
  Två kvinnor och en hund som promenerar längs strandpromenaden nere vid Väven.
  Läs mer

 • Tio skäl att flytta till Umeå
  Vad vill du ha ut av platsen du bor på? Natur? Kultur? Trygghet? Inspiration? Puls? Lugn och ro? I så fall kanske Umeå är platsen för dig. Här har du 10 (nåja, 9 ½ åtminstone) goda skäl att flytta hit!
  Ung kvinna promenerar med cykel i Umeå centrum.
  Läs mer

 • Välkommen till Umeå
  Är vi nya för varandra? Är du på väg att välja Umeå som ny hemstad, eller har du redan hunnit flytta hit? Det är lugnt, hursomhelst! Umeå är välkomnande och öppen och du kommer att bli en del av den här bångstyriga men snälla staden på nolltid. Ett bra första steg är att ta den här krasch-kursen om Umeå. Fatta mer...
  Tre personer som går på en väg på unviersitetsområdet i Umeå.
  Läs mer

 • Soundtrack of our Umeå
  Kulturhuvudstaden Umeå har alltid varit en musikstad med en bred repertoar – från jazz till pop och hardcore. Lyssna in och lär känna stadens röst via spellistan "Soundtrack of Umeå".
  Kvinna som spelar trummor.
  Läs mer

 • Studenterna, en stor och viktig del av Umeå
  Umeå är en sann utbildningsstad och en studentstad, på fler än ett sätt. Överallt i staden finns möjligheter till att lära – i grundskolor och gymnasier, på folkhögskolor och vuxenutbildningar och framförallt på de två universiteten, Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och i hög grad verkar människor generellt sugna på att lyssna och lära. En effekt är att Umeås invånare är ovanligt välutbildade, en annan att atmosfären präglas av nyfikenhet, av respekt för vetenskap och tvärvetenskap och en vilja att hela tiden utbyta kunskap.
  Studenter promenerar vid Konstnärligt Campus
  Läs mer