NYHETSARKIV


 • Thorengruppen bäst i Europa
  Innebandytjejerna i Thorengruppen är med sin seger i Champions Cup bäst i Europa. Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, välkomnade och gratulerade laget när de landade på Umeå airport.
  Gruppbild: Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, tar emot och gratulerar Thorengruppen till seger i Champions Cup.
  Läs mer

 • Fem anledningar att flytta hem till Umeå
  Alltså, vi fattar. Alla behöver ett äventyr och en arsenal med underhållande storstadsanekdoter till framtida parmiddagar, men nu är det väl ändå dags att komma hem? Vi skulle naturligtvis kunna räkna upp 100 argument, men för att inte framstå som desperata och ”needy” nöjer vi oss med att lyfta de fem viktigaste skälen till att flytta hem till Umeå igen. Det är ju nämligen…
  Fyra personer i en kaffebutik
  Läs mer

 • Är AI verkligen bra? – det var temat vid invigningen av nytt AI-center i Umeå
  Några av världens främsta AI-experter deltog nyligen vid öppnandet av TAIGA, det nya centret för transdisciplinär AI For the Good of All vid Umeå universitet.
  Vy över Umeå och älven i höstskrud.
  Läs mer

 • Umeå universitet ökar anseendet i Sverige – som enda lärosäte
  Kantar Sifo genomför varje år en mätning av anseendeindex genom att fråga allmänheten om kännedom, attityder och upplevd mediebild som tillsammans skapar ett index för anseende för lärosäten. Och i år är det faktiskt bara Umeå universitet som ökar i denna mätning, de allra flesta andra ligger kvar på samma nivå.
  Två personer sitter på ett café på universitetsområdet.
  Läs mer

 • Julirekord för turismen i Umeå
  Juli 2022 blev en av de bästa sommarmånaderna någonsin för besöksnäringen i Umeå. Enligt preliminära data var genomsnittsbeläggningen på stadens hotell 78,9 procent, med totalt 34 043 sålda rum. Det varierande vädret i juli och ett rekordstort utbud av evenemang är några av anledningarna till den positiva utvecklingen.
  Två kvinnor sitter i solen på kajen i Umeå, med Väven i bakgrunden.
  Läs mer

 • Vandringsleder i Umeå
  Intresset för att vandra i Sverige ökar. I och omkring Umeå finns många vandringsleder, oavsett om du söker efter utmanande, lättsam, spännande, familjevänlig eller stadsnära vandring. Här är några bra tips, välj själv om du går hela sträckan eller en del.
  Strandpromenaden i Umeå
  Läs mer

 • Upptäck Holmön i sommar
  Älskade Holmön! Petter och Josefin Lämås tillhör den nya generationen bosatta och jordbrukande öbor på Holmön. Här kan du ta del av deras berättelse och bästa tips för ett lyckat besök i sommar.
  Berguddens fyr på Holmön
  Läs mer

 • Aktiva sommaräventyr i Umeå stad
  Trött på att läsa böcker i hängmattan? I Umeå finns flera nya lokala besöksmål för dig som vill aktivera dig under ledigheten. Hitta balansen i vattnet, bland trädtopparna eller upptäck Umeå och stadens historia i cykelsadeln.
  Tjej som paddlar kajak
  Läs mer

 • Populära havsbad i närheten av Umeå
  Är du på jakt efter nya sätt att svalka av dig i sommarvärmen? Lugn, det finns många havsbad i Umeå. Här är en lista med både populära och mer okända badplatser att utforska i sommar. Gör en härlig dagsutflykt till en strand som kanske blir en favorit bland alla utflyktsmål i Umeås närhet.
  Bild på havsbad
  Läs mer

 • Milstolpar i genusforskningen jubilerar
  I år är det 40 år sedan Kvinnouniversitetet, den första svenska stora vetenskapliga konferensen om kvinnoforskning, arrangerades vid Umeå universitet. D et också 20 år sedan de första doktoranderna antogs vid den tvärvetenskapliga Genusforskarskolan vid Umeå universitet.

  Bilden visar studenter utanför Lindellhallen vid Umeå universitets campus.
  Läs mer

 • Umeås välmående landsbyggd växer
  Ny rapport visar på välmående landsbyggd i Umeå kommun. Den snabba digitaliseringen med fler som distansarbetar är en faktor som varit till fördel för landsbygdsutvecklingen.
  Två unga tjejer samtalar i en affär
  Läs mer

 • Studenter från Designhögskolan låter dig titta in i framtiden
  Under Designhögskolans examensutställning avslöjar nästa generations designers ett brett spektrum av framtidskoncept; från AI i autonoma fordon, till lekfulla terapier för barn och en fysisk enhet för att hantera dina kryptotillgångar.
  Bild på Natalia Ikebara och ett barn använder terapikonceptet.
  Läs mer

 • Brännbollsyran flyttar in till stan
  Brännbollsyran är tillbaka efter coronapandemin, men på nytt festivalområde. Från och med i år kommer norra Sveriges största festival hålla till på Hedlunda. Årets lineup med världsartister som Macklemore och Tiësto visar att festivalen är tillbaka med besked.
  Festivalscen från Brännbollsyran
  Läs mer

 • Umeå – en av föregångsstäderna i klimatomställningen
  EU-kommissionen har valt ut Umeå som en av de städer ska gå före i klmimatomställningen i EU:s mission för 100 klimatneutrala städer. Utnämningen ger en extra skjuts i Umeås klimatarbete.

  Läs mer

 • Umeå – en av Sveriges minst segregerade städer
  Umeå sticker även ut positivt när man mäter värden som trygghet, tillit och social hållbarhet. Men den positiva utvecklingen är inget självspelande piano. Under maj och juni månad hålls det dialoger mellan medborgare, politiker och tjänstepersoner för att ta fram nya förslag och åtgärder för att den goda utvecklingen ska fortsätta.
  Norrsken över Umeå stad fotograferat med drönare.
  Läs mer

 • Umeåstudenters examensprojekt ställs ut på Guggenheimmuseet
  8 april hade utställningen ”Motion. Autos, Art, Architecture” premiär på Guggenheimmuseet i Bilbao. Med i utställningen finns fyra visionära examensprojekt skapade av studenter från Designhögskolan vid Umeå universitet.
  Bilden visar en del av Umeåstudenternas utställning på Guggenheimmuseet i Bilbao.
  Läs mer

 • Prestigefyllt stipendium inom Life science till Umeådoktorand
  Pushan Bag, doktorand i professor Stefan Janssons forskargrupp på Umeå Plant Science Centre vid Umeå universitet är den enda forskaren från Sverige som väljs ut till det prestigefyllda postdoktorsstipendiet från International Human Frontier Science Program Organisation.
  Bild på Pushan Bag.
  Läs mer

 • Arbete med medborgarfokus och social hållbarhet uppmärksammas
  Umeå är en av fyra kommuner som är nominerade till Planpriset 2021 för bästa samhällsplanering. Kommunen nomineras för det inkluderande arbetet med ”Umeås stadsdelar – så står det till!”.
  Bilden visar Umeå kommuns "dialogcykel".
  Läs mer

 • Designstudenter visar framtidens rallybilar under rally-VM i Umeå
  Unga designers från Designhögskolan i Umeå visar upp framtidens tysta, miljövänliga rallybilar under ”Rally Sweden” i Umeå. Utställningen öppnar onsdag 23 februari vid entréplanet till Utopiagallerian.
  Bilden visar designskisser på bilar.
  Läs mer

 • Umeå — en av landets bästa studentstäder
  Umeå utses till Sveriges fjärde bästa studentstad 2022 när användarna på utbildningswebbplatsen Studentum får tycka till.
  Bilden visar två unga kvinnor i Umeå
  Läs mer

 • Tidigare Umeåstudent vinner fint pris
  Kerstin Cooley, alumn från Handelshögskolan i Umeå prisas internationellt med utmärkelsen Influential leader. Hon har länge arbetat för mångfald och lika villkor bland investerare och har en bakgrund som framgångsrik entreprenör.
  Bilden visar ett porträtt på Kerstin Cooley.
  Läs mer

 • Vinterkul för de yngre i Umeå centrum
  Under vecka tre står årets snöborg klar på Rådhustorget. Centrumbesökare kan då ta del av en snöborg med tre rutschbanor för stjärtlappsåkning och en labyrint i snö.
  Bilden visar maskinerna som bygger snöborgen
  Läs mer

 • Förskola i Umeå vinner miljöpris
  Umeå kommuns miljöpris 2021 går till Förskolan Gitarren för sitt proaktiva arbete med att minska verksamhetens klimatavtryck genom att servera vegetarisk mat som standard och kött som tillval.
  Bilden visar ett barn som leker på en förskola
  Läs mer

 • Umeå går med i plattform för jobb inom den gröna omställningen
  Umeå blir en av de första städerna att gå med i MindDig – en jobbplattform som ska locka talang från hela världen till norra Sverige.
  Bildens visar landningssida för talangplattformen Minddig
  Läs mer

 • Umeå är en av de städer som växer mest i landet
  Befolkningstillväxten i Umeå är nu stark. Mellan juli och augusti ökade antalet invånare i kommunen med 1 190 personer. Det visar statistik från SCB.
  Bilden visar en stor grupp människor i rörelse i centrala Umeå
  Läs mer

 • Populära ljusfestivalen Höstljus är tillbaka
  För andra året i rad är Höstljus tillbaka i Umeå. Mellan 29 oktober och 21 november kommer Umeå centrum lysas upp med 19 ljusinstallationer skapade av lokala samhällsaktörer, kreatörer och konstnärer.
  Gång- och cykelbron över Umeälven lyser upp i regnbågens alla färger.
  Läs mer

 • Designhögskolan i Umeå är fortsatt bäst i väst
  För sjätte året i rad har Designhögskolan vid Umeå universitet tagit förstaplatsen på Red Dot Design Ranking som listar designutbildningar i Europa och Amerika.
  Två kvinnliga studenter samtalar framför en vägg med post it-lappar
  Läs mer

 • Framtidens utmaningar tacklas bäst tillsammans
  Med innovationsplattformen Social Progress Innovation Sweden tar Umeå kommun sikte på en framtid där alla Umeåbor tar en aktivare roll för att utveckla staden. Medborgarverkstaden Umecom är en av metoderna för att åstadkomma det.
  Bilden visar en studio för uppstartsfilm för Umecom
  Läs mer

 • Umeås krögare är med och utbildar framtidens stjärnor
  Umeå kommun inleder samarbete den lokala restaurangbranschen inför nystarten av Restaurang- och livsmedelsprogrammet hösten 2022.
  Bilden visar två personer som samtalar vid ett bord på en restaurang.
  Läs mer

 • Innovativ busshållplats vinner pris
  Den experimentella busshållplatsen Station of Being, nära Umeå universitet, är en av 2021 Smart 50 Awards vinnare.
  Bilden visar busshållplatsen Station of Being vid kvällstid när det är mörkt ute.
  Läs mer

 • Nya sätt att upptäcka vetenskap på Curiosum
  24–25 september öppnar Curiosum i Umeå upp dörrarna för Forskarfredag. Förbokade besökare och deltagare online bjuds in till fredagsmys, fysik- och kemishow, planetarievisning, ståuppkomedi och mycket mer.
  Forskarna Lena Lassinantti, Josy ter Beek, och hennes barn experimenterar tillsammans.
  Läs mer

 • Umeå universitet nominerat till designpris
  Umeå universitet är nominerat till Svenska Designpriset 2021 med realityserien Hallå campus som gjorts i samarbete med kommunikationsbyrån Spoon.
  Mattias Pettersson, Sofia Wiesler och Alekzandra Granath, teamet bakom realityserien Hallå campus.
  Läs mer

 • Rekordsiffror för Umeås hotell
  Sommaren 2021 blev ett välkommet styrkebesked för Umeås besöksnäring. I juli satte Umeås hotell nytt rekord med 74 418 gästnätter, och i slutet av september slopas många av de restriktioner som är kopplade till pandemin.
  – Nu har vi chansen att återbygga besöksnäringen inom evenemang, möten och privatturism, säger Sara Gustavsson, vd på Visit Umeå.


  Läs mer

 • En kärleksförklaring till världens mysigaste stad
  Från naturmys och hemliga utsiktskaféer till studentliv, brännbollskaos och konflikträdda aktivister – Erik Campano har skrivit den definitiva guiden till Umeå stad och dess innersta väsen.
  – Det är egentligen en enda lång tolkning av begreppet ”mys” – vilket Umeåbor är världsledande inom, säger Erik Campano, författare till The Umeå Handbook.

  Framsidao ch baksida av boken The Umeå Handbook
  Läs mer

 • Umeå är Sveriges bästa idrottsstad 2021
  SVT Sport har återigen utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad 2021. Det är tredje gången på kort tid som Umeå utses till årets bästa idrottsstad. Umeå kammade även hem utmärkelsen 2020 och 2018.
  Basketspelare från A3 Basket i anfall
  Läs mer

 • Curiosum sprider kunskapsglädje
  Sedan ett par veckor tillbaka har Curiosum science centre äntligen öppet för Umeåbor och turister – med aktiviteter utomhus på grund av pandemin. Besökare kan hyra en spännande temakorg med filt och ta med ut i parken eller köpa en experimentpåse och ta hem.
  Flicka och pojke på picknickfilt utanför Curiosum
  Läs mer

 • Sommar i Tavelsjö
  Letar du efter ett besöksmål med mängder av utomhusaktiviteter för hela familjen? Då ska du åka till Tavelsjö. Här går det att vandra, cykla, paddla kajak och klättra i berg – och att efteråt äta en välförtjänt surdegspizza serverad av en entusiastisk Londonbo.
  Bild på Tavelsjö
  Läs mer

 • Upplevelser vid havet
  Sandstränder, kala klippor, sevärdheter, kultur, mat och glittrande vatten. Utforska havet och kusten runt om Umeå i sommar. Här kommer våra bästa tips på härliga naturupplevelser på cykelsadeln, när du vill paddla i havet eller vandra längs en stig.
  Bild på flicka som badar
  Läs mer

 • Många nyheter inför Umeågalan 2022
  Nu står det klart vilka som kommer att utse finalister och vinnare när Umeågalan kommer tillbaka 2022. Det är hela 77 personer i och omkring Umeås näringsliv som kommer att stå för juryarbetet i Umeågalans 11 priskategorier och det är en imponerande bredd på expertisen.
  Bild på vinnare Umeå kommuns företagspris 2019
  Läs mer

 • Ny realityserie om studentlivet under pandemin
  Måndag 22 mars är det premiär för en helt ny realityserie om studentlivet i Umeå på Youtube. Serien Hallå campus följer fyra studenters vardag mitt i en pandemi – med allt ifrån tentaplugg och korridorsliv till norrrskensjakter och utomhusgrillning.
  – Vi kommer att visa verkligheten av studentlivet, ihop med dess upp- och nergångar, säger Christian Redtzer, ursprungligen från Stockholm.

  Dorna Farrahi studerar vid Arkitekthögskolan vid Umeå universitet och är en av deltagarna i realityserien.
  Läs mer

 • Hardcorenostalgi med Marc UÅ
  Under 1990-talet blev Umeå världens epicentrum för hardcore, straight edge och militant veganism. Nu har konstnären och musikprofilen Marc ”Marc UÅ” Strömberg skapat en illustrerad nostalgitripp genom Umeås storhetstid på hardcorescenen.
  Poster om Umeås hardcorehistoria av“Marc UÅ” Strömberg.
  Läs mer

 • Evenemangen är saknade
  Hur viktiga är evenemangen för en plats? Vilka effekter får det när det inte finns några? 2020 ställdes nästan alla evenemang in på grund av coronapandemin. Det blev ett bra tillfälle att börja undersöka evenemangens betydelse.
  Publik vid scen under Brännbollsyran
  Läs mer

 • Nobelpriset med Umeå i sitt DNA
  Det blir ett annorlunda firande i år, då pandemin flyttar den klassiska Nobelfesten ut på webben och prisutdelningen sker på olika orter runt om i världen. Men på Umeå universitet blir det ändå tårtkalas, då Umeå är representerat bland årets Nobelpristagare.
  Anna Arnqvist, vicedekan för forskning och forskarutbildning vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet.
  Läs mer

 • Sju tips till nyblivna Umeåbor
  Ny i stan? Kul, du kommer säkert att trivas alldeles utmärkt! Men, att flytta till en ny stad innebär en del utmaningar: oskrivna regler, provinsiella egenheter och dialektala variationer kan te sig som fullkomligt obegripligt för den oinvigde. Men frukta inte, här listar vi sju Umeåfenomen som hjälper dig smälta in som en tvättäkta inföding.
  Människor som sitter utanför Väven och promenerar längs strandpromenaden.
  Läs mer

 • Staden som ryter för jämställdhet
  Umeå är en stad som väljer att placera ett konstverk mot sexuella trakasserier mitt i centrum. Handlingen vilar i stadens historia, samtid och progressiva blick framåt. När Umeå växer med sikte på 200 000 invånare år 2050 är jämställdhet ett självklart perspektiv inom hållbar stadsutveckling. Vi låter tre lokala röster ge sin syn på saken.

  Läs mer

 • Umeå är Sveriges bästa idrottsstad 2020
  SVT Sport har utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad 2020. Det är andra gången på kort tid som Umeå får utmärkelsen. Senast kammade Umeå hem utmärkelsen 2018. I år är det tionde året som utmärkelsen delas ut, 39 kommuner har kvalificerat sig till omröstningen.
  Fotbollsspelare som strider om bollen framför mål.
  Läs mer

 • Vill leda hållbar utveckling
  Sveriges städer behöver arbeta tillsammans för att lösa de globala utmaningarna. Därför deltar snabbväxande Umeå i nationella och internationella samarbeten inom områden som social hållbarhet och cirkulär ekonomi. ”Vi vill vara med och driva utvecklingen framåt”, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).
  Två kvinnor och en hund som promenerar längs strandpromenaden nere vid Väven.
  Läs mer

 • Tio skäl att flytta till Umeå
  Vad vill du ha ut av platsen du bor på? Natur? Kultur? Trygghet? Inspiration? Puls? Lugn och ro? I så fall kanske Umeå är platsen för dig. Här har du 10 (nåja, 9 ½ åtminstone) goda skäl att flytta hit!
  Barn och vuxen på cykel i naturen med löv i förgrunden.
  Läs mer

 • Välkommen till Umeå
  Är vi nya för varandra? Är du på väg att välja Umeå som ny hemstad, eller har du redan hunnit flytta hit? Det är lugnt, hursomhelst! Umeå är välkomnande och öppen och du kommer att bli en del av den här bångstyriga men snälla staden på nolltid. Ett bra första steg är att ta den här krasch-kursen om Umeå. Fatta mer...
  Två skrattande kvinnor som står under ett träd med höstlöv på marken.
  Läs mer

 • Soundtrack of our Umeå
  Kulturhuvudstaden Umeå har alltid varit en musikstad, också, med en bred repertoar – från jazz till pop och hardcore. Lyssna in Umeå och lär känna stadens röst via spellistan "Soundtrack of Umeå".
  Kvinna som spelar trummor.
  Läs mer

 • Studenterna, en stor och viktig del av Umeå
  Umeå är en sann utbildningsstad och en studentstad, på fler än ett sätt. Överallt i staden finns möjligheter till att lära – i grundskolor och gymnasier, på folkhögskolor och vuxenutbildningar och framförallt på de två universiteten, Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och i hög grad verkar människor generellt sugna på att lyssna och lära. En effekt är att Umeås invånare är ovanligt välutbildade, en annan att atmosfären präglas av nyfikenhet, av respekt för vetenskap och tvärvetenskap och en vilja att hela tiden utbyta kunskap.
  Studenter promenerar vid Konstnärligt Campus
  Läs mer