Personer som samtalar utomhus på konstnärligt campus.

Umeås konstnärliga campus huserar innovativa verksamheter som Designhögskolan och eXpression Umeå – företagsinkubator för kulturella och kreativa branscher.

Innovationer från Umeå – med världen som marknad

Umeå är känt för att erbjuda en växtkraftig grogrund till innovatörer och nyskapande företag. Atmosfären i Umeå välkomnar samverkan, vilket är idealiskt för att skapa synergier och gynna early adoptera inom flera områden.

Umeås meritlista talar ett tydligt språk. Stadens robusta innovations-ekosystem bestående av inkubatorerna: Umeå Biotech Incubator, Uminova Innovation, eXpression Umeå, och BIC Factory, tillsammans med kommunens innovationer i inkluderande samhällsbyggnad, ledde fram till en andraplats i kampen om att bli Europas innovationshuvudstad 2018. Detta är bara ett av många sätt som stadens innovationskraft kommer till uttryck.

En innovativ smältdegel

Umeå Institute of Design, eller Designhögskolan som den brukar omnämas på svenska, är världsledande inom sitt område. Den rankas kontinuerligt som en av de främsta designskolorna i världen av Business Week, iF och Red Dot.

Designhögskolan lockar talangfulla människor från hela världen, och mer än 50 procent av den nuvarande studentpopulationen är internationell, med representation från Indien, Norge, Kanada, USA, Japan, Brasilien och Tyskland. Kommer nästa Facebook, Apple eller Tesla från Umeå?

3 X innovatörer från Umeå

1. Gösta Nyström – Designern, uppfinnaren och entreprenören Gösta Nyström skapade den första självbärande stålkarossen på 1950-talet, ett stort steg mot säkrare bilar. Hans företagande mynnade ut i vad som idag är Volvo lastvagnar. Med över 100 patent är Nyström en sann pionjär inom industriell design.

2. Emmanuelle Charpentier – År 2020 tilldelades Dr. Emmanuelle Charpentier vid Umeå universitet Nobelpriset i kemi, tillsammans med Jennifer A. Doudna, för att ha utvecklat CRISPR-Cas9, en banbrytande metod för genredigering.

3. Johnny Johansson – Som medgrundare och chefsdesigner för det globala modevarumärket Acne Studios har Johnny Johansson gjort en enorm påverkan på den internationella modescenen

Sidan publicerades