Bilden visar två glada män som poserar för en vinnarbild, hållandes en vinstcheck och en pokal.

Balticgruppen, vinnare av Umeå kommuns företagspris på Umeågalan 2024. Foto: Umeågalan.

Umeågalan hyllade drivna och innovativa företagare

Branschbredden och innovationskraften i Umeå uppmärksammades när Umeågalan firade 20 år. Det är den största mötesplatsen för det lokala näringslivet och under galan hyllades företag i tolv olika kategorier.

Umeågalans vinnare 2024

Bland årets vinnade företag finns företag från olika delar av Umeåregionen, fördelade över en bred mängd branscher.

Umeå kommuns företagspris: Balticgruppen

Motivering: Årets vinnare verkar för Umeås långsiktigt hållbara utveckling och har en lång historia i Umeå. Resultatet av företagets verksamhet syns tydligt i staden.

Förutom sin kärnverksamhet brinner företaget för barn och ungas välbefinnande och hälsa. Företaget är en viktig aktör i byggandet av den hållbara och attraktiva staden – där människor vill leva, verka och bo.

Årets arbetsgivare: Norra Skog

Motivering: Hållbarhet både för produkt och personal är en genomgående strävan, och med en stark tro på individens kraft i kollektivet odlas engagemang underifrån. Så byggs en modern arbetsplats – i en traditionell industri – som mer än 9 av 10 anställda rekommenderar åt andra. Och som får branschkollegor att leta jobböppningar. Det är allt annat än ”åt skogen”.

Årets varumärke: Umeå Sport & Motion

Motivering: Ett varumärke byggs bäst inifrån och ut, något årets vinnare har gjort med bravur. Med en tydlig identitet, drivkraft och kontinuerlig utveckling har de steg för steg byggt upp ett genuint starkt varumärke. En liten organisation med ett stort hjärta som bidrar till ett mer hälsosamt Umeå. För ökad hälsa och välbefinnande för alla, oavsett ålder, bakgrund eller nivå.

Årets företagare: Lotta Lundsten, Lottas Omsorg

Motivering: Lotta är undersköterskan som satsade på en företagarkarriär, byggd på egna starka värderingar om att jobba med hjärtat och med social hållbarhet som kitt. I dag driver Lotta det största omsorgsbolaget i Umeå, med 375 anställda och en omsättning på nära 100 miljoner kronor.

Hon har framgångsrikt byggt en inkluderande arbetskultur som bjuder in nya svenskar och många unga till deras första yrkeserfarenhet – och verksamheten både adresserar och minskar ensamheten bland äldre. Lotta är en sann förebild i samhället. Hon inspirerar många att välja vården som sin karriär och inspirerar även dem som har företagardrömmar – men ännu inte vågat ta steget – att allt är möjligt och lite till.

Årets tillväxtföretag: Pelagia Nature & Environment

Motivering: Genom att hjälpa sina kunder skapa rätt förutsättningar för välmående natur och miljö, bidrar årets vinnare till en samhällsutveckling i harmoni med naturen, nu och för framtiden. Årets vinnare sätter riktningen och visar oss alla vägen för hur tillväxt kan vara sund, stark och hållbar.

Årets innovativa företag: Aeterna Labs

Motivering: Många år av forskning och en inkluderande gör-det-tillsammans-kultur har starkt bidragit till företagets innovationskraft. Detta har resulterat i en innovativ AI-lösning som genom analyser möjliggör kontextuell annonsering utan att använda personliga data.

Årets kulturella och kreativa företag: WorldofBoardGames

Motivering: Med stort hjärta och gör-det-tillsammans-anda har de lyckats med konststycket att kombinera traditionellt med nyskapande och visat att det går att växa metodiskt och hållbart. I en tid då världen ropar efter mänsklig värme bjuder de in till en förtrollad värld där lek och skaparkraft förenar generationer och kulturer, både i Umeå och utanför landets gränser. Tack för att ni står upp för det ni tror på WorldofBoardGames.

Årets unga företagare: Axel Ljudén och Albin Nyström, Ecotype

Motivering: Med hållbarhet och cirkularitet som stammen i sin verksamhet har bolaget under det senaste året skördat stora framgångar. Bolaget sätter nya standarder på marknaden med den senaste maskinteknologin och digitalisering.

Med skogen som drivkraft har man personligt och tryggt visat både innovation och förmåga att leverera projekt i tid. Med en tydlig strategi för lönsam tillväxt har bolaget investerat stort och tydligt främjat Umeåregionens position som en attraktiv plats att arbeta, bo och leva i.

Årets teknik- och industripris: SCA Obbola

Motivering: Med hållbarhet och cirkularitet som stammen i sin verksamhet har bolaget under det senaste året skördat stora framgångar. Bolaget sätter nya standarder på marknaden med den senaste maskinteknologin och digitalisering. Med skogen som drivkraft har man personligt och tryggt visat både innovation och förmåga att leverera projekt i tid. Med en tydlig strategi för lönsam tillväxt har bolaget investerat stort och tydligt främjat Umeåregionens position som en attraktiv plats att arbeta, bo och leva i.

Årets exportföretag: Rototilt Group

Motivering: Med hjärtat i centrum och utblick mot världen, erövrar företaget gång på gång nya marknader genom teknologiskt avancerade och precisionsoptimerade lösningar av vinnande innovationer och grepp. Genom tydlig hållbarhetsstrategi, medarbetarfokus och varumärkesarbete är företaget en förebild – inte bara i sin bransch utan i hela näringslivet. Vi tiltar inte bara huvudet på sned, utan vänder oss i 360 för att hylla Årets exportföretag.

Årets university spin-off: SpinChem

Motivering: Med sina innovativa och patentskyddade lösningar förbättrar bolaget processer inom en rad olika fält. Bolaget är lyhört för kundernas behov och har därför framgångsrikt och med hållbarhet i fokus kunnat etablera sina produkter inom vitt skilda applikationer och marknader.

Jubileumshyllning med anledning av att Umeågalan firar 20 år: Vitec Software Group

Motivering: Företaget började som en avknoppning från Umeå universitet, inledd av två forskarstudenter med ett gemensamt intresse för programmering. Sedan dess har de gjort en imponerande och framgångsrik tillväxtresa av sällan skådat slag. De slår rekord på börsen, har nu passerat 50 förvärv och tagit steget utanför Norden och vidare ut i Europa. 2025 firar företaget 40 år och kommer fortsätta göra ett starkt avtryck i Umeås näringsliv även i framtiden.

Mer information

Umeågalan arrangeras av Umeå kommun och Umeå universitet och ska bidra till att utveckla förutsättningarna för företag att startas, att befintliga företag har en god och hållbar tillväxt och fler etableringar i Umeå. Detta med målbilden att Umeå ska vara en internationellt ledande plats för entreprenörskap, företagande och innovation.

Galan föregås av nätverksträffar under året, öppna nomineringar och ett juryarbete med bred representation från Umeås näringsliv.

Läs mer på Umeågalans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades