Frånvaro i gymnasieskola

Tjänsten Skola24 används för frånvaro- och sjukanmälan i Lärum för gymnasieskola.

Om eleven är sjuk eller inte kan komma till skolan ska vårdnadshavare/myndig elev anmäla frånvaro före lektionen/lektionerna börjar. Vid frågor kring frånvaroanmälan, kontakta skolan.

Varje skola ansvarar för att publicera sitt schema. Om det inte går att anmäla via telefontjänsten, logga in till frånvaron eller registrera sig för appen beror detta på att skolorna inte är färdiga med sitt schemat ännu.

Följande sätt kan användas

1. Telefontjänst

 • Ring 090-16 64 00
 • Ange elevens personnummer
 • Personnumret ska anges på följande sätt: ÅÅMMDDNNNN
 • Exempel: 990814NNNN

Bra att känna till

Om du inte kan göra en anmälan via telefontjänsten beror det på att skolorna inte är färdiga med sitt schema ännu. Tag då kontakt med skolan.

Frånvaroanmälan via telefontjänsten registrerar frånvaro för en heldag i taget. Om man ringer efter klockan 12.00 kommer frånvaro att registreras för följande heldag. Det går inte att använda telefontjänsten för anmälan vid TF i personnummer. Registrera då på annat sätt.

Det går att när som helst under samtalet avbryta frånvaroanmälan. När registreringen är klar kommer en bekräftelse. Avslutas samtalet innan bekräftelsen avbryts anmälan.

2. App för Skola24

Från hösten 2020 finns en app från Skola24 för frånvaro och schemavisning. Har du registrerat ett användarkonto sedan tidigare laddar du ner appen skola24 och välj domän umea.skola24.se och logga sedan in med samma användaruppgifter. Har du inte skapat användaruppgifter följer du stegen nedan.

 • Logga först in i Skola24 Frånvaro via Självservice, skola för att kontrollera att du har en aktuell mejladress under inställningar.
 • Det finns under Start – Inställningar – Mina inställningar.
 • Registrera sedan ett användarkonto till Skola24 Mobilapp på adressen: umea.skola24.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Följ instruktionerna i det verifieringsmejl som skickas till den e-post som angetts. Se instruktionsfilmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Ladda sedan ned appen Skola24 till smartphone eller läsplatta via App Storelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Google Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Ange domänen umea.skola24.se
 • Skriv in ditt användarnamn och lösenord

Bra att känna till

Om du inte kan registrera dig för appen eller logga in beror det på att skolorna inte är färdiga med sitt schema ännu. Ta då kontakt med skolan. Tag gärna del av stödmaterialet som finns på denna sida.

3. Logga in via Självservice, skola

Vårdnadshavare når Skola24 Frånvaro från Självservice, skola.

 • Välj "Frånvaro" om du vill komma direkt till tjänsten Skola24 Frånvaro
 • Om du väljer att logga in i Lärum under "Alla tjänster" finner du tjänsten Skola24 Frånvaro i menyn under ditt barn.

Bra att känna till

Om du inte kan logga in till frånvarotjänsten beror det på att skolorna inte är färdiga med sitt schema ännu. Tag då kontakt med skolan.

Sidan publicerades