Seniorträning

Du som är 65 år eller äldre är varmt välkommen att delta i träning i friidrottshallen på Nolia. Träningen är kostnadsfri och du behöver inga förkunskaper för att delta i passet. Nytt för denna termin är att du behöver boka din plats på träningspasset.

Två dagar i veckan kan du som är 65 år eller äldre träna kostnadsfritt i friidrottshallen på Nolia. På plats finns ledare som inspirerar, hjälper till att anpassa rörelser efter behov och som kan hjälpa dig att komma igång efter förmåga, dagsform och träningsvana. Träningen är en ledarledd cirkelträning där vi tränar balans, styrka, rörlighet och kondition. Du kan också testa olika friidrottsgrenar.

Tillfällen våren 2022

Information och tider kommer.

Du behöver boka din plats till träningen, detta gör du via länken nedan. Träningspassen släpps klockan 06.00 en vecka innan passet börjar. Du kan boka och avboka ditt pass fram till två timmar innan passet startar. Se instruktioner för hur du bokar dig till seniorträningen , 661.1 kB, öppnas i nytt fönster. (PDF, ej tillgänglighetsanpassad).

Tillfällen våren 2022 - information och tider kommer!

Du som är 65 år eller äldre kan träna kostnadsfritt på Storsjöhallens och Sävar simhalls gym varje vecka. Du kan delta vid upp till 10 tillfällen under hösten 2021. Anmälan görs i receptionen i samband med träningen eller i förväg.

Storsjöhallen

Torsdagar, klockan 11.15–12.15, 21 oktober – 16 december

Personlig tränare finns på plats i gymmet.

Sävar simhall

Onsdagar, klockan 10.30–11.30, 13 oktober – 29 december

Ingen personlig tränare finns på plats men det finns alltid personal i närheten om du har frågor om tränings­teknik eller gymmets maskiner.

Rörelserundan är en gps-baserad tipsrunda med rörelseutmaningar och den finns på flera platser i och kring Umeå. Det är ett roligt och nytt sätt att röra sig på! Rundan passar lika bra att göra själv som tillsammans med andra. Det finns även digitala rörelserundor som passar att göra med yngre barn.

Läs om rörelserundorna Öppnas i nytt fönster.

Rörelserundan för seniorer är skapad inom ramarna för Umeå kommuns seniorsatsning med stöd av Change the games utvecklingsprogram för nyskapare som har rörelserikedom som kompass.

Tidigare terminer fick du som är senior veckovis tillgång till nytt digitalt träningspass inspelade av instruktörer på våra bad. I listan nedan finner du några av de träningspassen, och du kan träna dem om och om igen. Träningspassen är mellan 10 och 40 minuter långa och passar därför bra att göra som en kort rörelsepaus eller som mer intensiv träning.

Flera av passen genomförs till exempel helt stående eller sittande då vi är medvetna om att många har svårt att ligga på golvet, eller har svårt att ta sig ner och upp. Om du väljer ett pass där du inte kan genomföra någon av övningarna så kan du välja att anpassa övningen efter din förmåga eller helt hoppa över den och vila eller göra någon av passets tidigare övningar igen.

Instruktören anpassar träningen så att alla, oavsett nivå, ska kunna delta. För att genomföra passen behöver du inte några redskap, men till vissa kan det vara bra med träningskläder och/eller en matta. Trevlig träning!

Tidigare onlineträningspass

Coreträning

Ett corepass med fem olika övningar. Passet är cirka 10 minuter långt och du behöver en matta och eventuellt träningskläder.

Balansträning

Ett cirka 10 minuter långt balanspass med fyra olika övningar. Passet kräver varken ombyte eller annan utrustning.

Gympa för hela kroppen

Passet är ca 30 minuter långt och ger träning för hela kroppen. Den utrustning som behövs är lediga kläder, gärna träningsskor på fötterna och en handduk. En yogamatta eller något annat att ligga på kan också vara skönt.

Yinyoga

30 minuter yinyoga för trötta och stela axlar och skuldror. Allt du behöver är något mjukt att sitta/ligga på och en eller två kuddar.

Core med Sofia

Här bjuder vi på ett corepass med fokus på mage och rygg. Vi jobbar med 40 sekunders arbete följt av 20 sekunders vila under tre varv. Passet är cirka 15 minuter långt och det kan vara bra att ha tillgång till en matta och gärna vara ombytt till träningskläder.

Dynamisk Yoga med Anne

Ett lugnt yogapass som körs stående, sittande och ryggliggande. Under passet jobbar du dynamiskt (i rörelse) med rörlighet av alla kroppens leder. Fokus är på rörlighet kring höfter men även ryggrad, händer, fötter, knän och fotleder engageras. Passet utförs med fördel barfota på en yogamatta men har du ingen matta går det fint att stå direkt på golvet i de stående övningarna och sedan sitta/ligga på något så du håller värmen.

Yoga med fokus på höfter och bröstrygg

Ett 25 minuters yogapass med fokus på bröstrygg och höfter. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av yoga. Passet utförs sittande och liggande så håll gärna till på en yogamatta om du har, annars på en matta eller filt. Du behöver ha mjuka kläder på dig och vara utan skor. Passet avslutas med en skön avslappning/meditation.

1 Presentation träningsövningar

Sofia Eriksson, friskvårdskoordinator på Navet, bjuder på tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 1 av 5. Vi beklagar det höga bakgrundsljudet! Slå gärna på filmernas undertexter.

2 Överkroppsövningar

Tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 2 av 5. Övningar: magövning, armhävning, dips.

3 Benövningar

Tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 3 av 5. Övningar: step up, utfallssteg, knäböj med vikt.

4 Helkroppsövningar

Tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 4 av 5. Övningar: knäböj mot bänk, bergskläddraren, kettlebell swing.

5 Balansövningar

Tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 5 av 5. Övningar: stjärnan, draken, klockan, kvadraten.

Sidan publicerades