Ung man äter nudlar och ser less ut.

Studentekonomi

Att sköta sin ekonomi på studielån eller studiebidrag är inte lätt. Prylar kostar mer än vad man tror. Små utgifter som Netflix och mobilabbonemang har en tendens att dra iväg, men även mat- och elkostnader. Det vore riktigt trist om det skulle leda till att du tvingas leva på nudlar för evigt. Så innan du hamnar där, kolla in här vad du bör tänka på och vad du kan få hjälp med.

Vad bränner du pengar på?

Har du inte koll på vad prylarna kostar? En budget är inte så tråkigt som det låter. Vet du vad du behöver i din vardag så är det lättare att planera framåt.

Behöver du hjälp?

Kommunens budgetrådgivare är grymma på att få koll på pengar. Att be om hjälp är första steget till att faktiskt lösa en trist situation och det kan vara en start på en riktigt bra framtid!

Du kan också själv kontakta Budgetrådgivningen.

Kontaktformulär

Röstbrevlåda: 090-16 66 60

Vi återkopplar i båda fallen inom tre arbetsdagar.

En ung tjej tittar på en spargris.

Få koll på pengarna

Konsumentverket tipsar om hur du kan planera din ekonomi och göra en egen budget. Vill du få bra koll på dina pengar så är det smart att göra en planering, en så kallad budget. I budgeten skriver du ner dina kostnader och inkomster varje månad. Då får du en bra översikt och kan fundera på om det är något du kan ändra på och kanske också spara och lägga undan pengar.

Test: Hur mår din ekonomi?

Har du bra koll på ekonomin eller händer det ofta att pengarna inte räcker? Testa hur din ekonomi mår genom att svara på fem frågor och få en uppfattning om hur bra koll du har:

 1. Är du ofta stressad över pengar och orolig över att pengarna inte ska räcka till?
  Ja eller nej?
 2. Klarar du vardagen genom att handla på avbetalning, kredit eller genom att låna pengar?
  Ja eller nej?
 3. Har du skulder som du återkommande har svårt att betala av på?
  Ja eller nej?
 4. Har du svårt att avgöra vilka utgifter och räkningar du bör betala först?
  Ja eller nej?
 5. Önskar du ha någon att prata med om din ekonomi?
  Ja eller nej?

Flest nej-svar? Du har ganska bra koll på din ekonomi, men gör gärna en budget och se hur den blir. Kanske är det något du vill förändra?

Flest ja-svar? Din ekonomi mår kanske inte så bra just nu. Det är jobbigt att leva i ekonomisk stress och det kan påverka din hälsa. En budget med inkomster och utgifter ger dig en överblick över din ekonomi. Sök stöd och hjälp innan problemen blir större.

Klimatekot: Vänd dina skulder till ett frihetskapital

Många dras med höga skulder och dyra räntor. Hur gör man egentligen för att vända skuld till tillgång och hur kommer du igång med ett sparande som på sikt kan bli ett frihetskapital? Lyssna på Klimatekot om med Dreams hållbarhetschef Anna Gunterberg och budgetrådgivaren Magnus Westerlund:

Hur kan jag äta bra och billigt?

Det finns mycket information på nätet med recept på bra och billig mat. Här är några tips:

Sidan publicerades www.umea.se/studentekonomi