Frågor och svar om din ekonomi

En budget är ett bra verktyg för att få en tydlig bild över din ekonomi. Du fyller i inkomster (pengar som kommer in) och utgifter (pengar som går ut). Målet är att hitta en bra balans så du kan spara lite pengar varje månad. Det hjälper dig att planera vad du ska göra med dina pengar och se om det ska räcka till. Det bästa är att göra en budget inför varje lön eller CSN-inbetalning.

Kontakta alltid din hyresvärd och berätta om din situation ifall du inte kan betala hyran på förfallodagen, alltså det datum då en faktura senast skall vara betald. Kom överens om ett nytt datum eller gör upp en avbetalnings­plan. Då får du mer tid att hitta en lösning. Kanske kommer det in mer pengar på kontot snart eller så kan du kanske sälja något för att få in pengar. Om du inte kommer överens med din hyresvärd riskerar du att bli vräkt.

Vad händer om hyresgästen inte betalar hyran i tid? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (www.familjensjurist.se)

En buffert är pengar som du har sparat ihop och som du endast ska använda för oförutsedda kostnader. Du slipper till exempel skuldsätta dig för att köpa en ny telefon om din nuvarande telefon går sönder. Det är en trygghet, du kan se det som din ekonomiska livlina.

En buffert är undansparade pengar som du kan använda om oförutsedda utgifter dyker upp. Det är pengar som du enkelt ska komma åt och är en trygghet för din ekonomi. Det förhindrar att du måste ta ett lån, till exempel om hunden blir sjuk eller mobiltelefonen går sönder. Ju mer fasta utgifter man har ju större buffert är bra att ha.

Vad är buffertsparande och hur mycket pengar behövs? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (www.avanza.se)

Svaret är ja och nej. Om du får skulder hos Kronofogden kan de utmäta (ta) din egendom för att betala tillbaka skulderna och du kan få betalningsanmärkningar vilket gör det svårt för dig att få ett förstahandskontrakt för en bostad till exempel. Självklart är det bättre att undvika det genom att sköta sina inbetalningar men du ska inte hålla dig borta från Kronofogden till varje pris. Om du måste skuldsätta dig ytterligare för att inte hamna i deras register ska du tänka igenom om du verkligen vinner på det? Att ta lån för att betala av gamla skulder löser inte situationen på lång sikt.

Ta hjälp av budget- och skuldrådgivning i din kommun i stället.

www.gilladinekonomi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du gratis utbildning kring privatekonomi.

www.hallakonsument.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och www.konsumenternas.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du mycket bra råd tillsammans med sannings­enlig information om dina rättigheter som konsument.

Om du är ny i Sverige kan du lära dig mycket på www.informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., all information finns tillgänglig på flera olika språk och om du redan kan lite svenska kan du få utbildning inom privatekonomi på www.sfiekonomi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla kommuner erbjuder Budget- och skuldrådgivning och vissa kommuner erbjuder även Konsument­rådgivning. I Umeå kommun finns båda, du hittar kontaktuppgifterna på www.umea.se/budgetrad och www.umea.se/konsument.

Sidan publicerades