Människan bakom uniformen – MBU

Människan bakom uniformen (MBU) är en grupp som riktar sig till dig som är mellan 15 och 20 år gammal och som är bosatt i Umeå kommun. Som deltagare i MBU får du träffa poliser, räddningstjänst, ambulanssjukvårdare och fältare för att lära dig mer om dem och deras yrken.

Tillsammans med personal från de olika yrkena får du en kväll per vecka, under nio veckor, en unik chans att prova delar av deras arbetsuppgifter och ta del av deras vardagliga arbete. Du får bland annat testa på brandövningar, rökdykning, du får besöka ambulansstationen, lära dig hjärt- och lungräddning, prova delar av polisens utrustning och mycket mer.

Erfarenheter för livet

Genom att delta i MBU får du kunskap om vad det innebär att jobba som till exempel polis eller brandman. Kanske blir du sugen på att utbilda dig till något av dessa yrken efteråt? MBU kommer att ge dig många värdefulla erfarenheter som är bra att ha när du söker jobb i framtiden.

Fortsätt som ambassadör

Efter avslutad termin kan du som vill fortsätta som MBU-ambassadör. Då får du vara med och utveckla arbetet, hjälpa till med marknadsföring och rekrytering till nya grupper samt hjälpa till vid träffarna under kommande terminer.

Ansökan

Vid varje omgång av Människan bakom uniformen, väljer en arbetsgrupp ut deltagarna bland de som ansöker om att få delta. Valet baserar vi på vårt mål att få en så stor spridning som möjligt när det gäller ålder, kön och olika områden i Umeå.

MBU våren 2024

Nu kan du ansöka till MBU våren 2024. Informationskväll om vårens kurs tisdag 6 februari. Kursstarten är beräknad till tisdag 20 februari. Ett kurstillfälle om 3 timmar var, en gång i veckan till och med tisdag 14 maj. Med uppehåll för sportlov vecka 10, påsklov vecka 14 och Valborgsmässoafton, vecka 18. Sista kurstillfälle tisdag 7 maj.

Sista dag för att skicka in din ansökan till MBU våren 2024 är 11 februari 2024.

Mer information

MBU är ett samarbete mellan Umeå kommun, polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård där vi tillsammans arbetar förebyggande för och med ungdomar i Umeå. MBU kommer ursprungligen från Göteborgs stad och finns i flera städer i Sverige. Alla städer som arbetar med MBU arbetar efter samma koncept och förhållningssätt.

Sidan publicerades www.umea.se/mbu