Trafiksäkerhet

Bär alltid reflex när det är mörkt, håll hastighet och avstånd till bilen framför. Kör aldrig bil onykter, drog- eller medicin­påverkad. Genom att använda cykelhjälm när du cyklar och bilbälte när du åker bil minskar du konsekvenserna av en olycka.

Visa varandra hänsyn i trafiken.

Hyr bilbarnstol på brandstationen

Det finns olika modeller att hyra:

  • Babyskydd passar från nyfödd upp till cirka 8 månader (0–13 kilogram). Skyddet går att använda både med ISO-fixfästen och med bälte. Hyreskostnad: 60 kronor per dygn.
  • Bakåtvänd bilbarnstol för barn från cirka 8 månader till cirka 7 år som mest (max 23 kilogram, längd 61–125 centimeter). Stolen passar enbart i fordon med ISO-fixfästen. Hyreskostnad: 60 kronor per dygn.
  • Bälteskuddar/bilstolar utan rygg- och nackskydd för större barn. Hyreskostnad: 20 kronor per dygn.

Betala med Swish på plats på brandstationen.

Det är inte möjligt att boka bilbarnstol i förväg, utan det är först till kvarn som gäller. Brandstationen har öppet för uthyrning klockan 07.30–18.00.

Moped

Att åka moped är både roligt och populärt. Du tar dig smidigt fram på i trafiken, men samtidigt är du också utsatt. Om du åker omkull eller krockar kan du göra dig mycket illa.

Du som kör moped måste vara smart och göra vad du kan för att undvika farliga situationer. Se till att du har en säker moped, följ trafikreglerna och använd hjälm. Enligt lag måste du ha godkänd hjälm när du åker moped (E- eller SIS-märkt). Det gäller även passagerare. Hjälmen måste vara ordentligt fastspänd, annars är risken stor att den lossnar vid en olycka.

Ansvar som förälder

Som förälder har du ett stort ansvar för vad ditt barn gör om han eller hon har en moped. Se till att lära ditt barn vilka regler som gäller. Det kan rädda ditt och andra barns liv. Se också till att ditt barn använder hjälm, både som förare och passagerare.

Använd reflex

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflex är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflex och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig.

Sidan publicerades