cyklar står på rad, en personer leder en cykel på gatan

Skräpplockardagarna

Umeå kommunen lägger mycket resurser på att städa i Umeå, men trots det finns tillfällen då staden är och upplevs skräpig.

Umeå kommun stöder Håll Sverige Rent-kampanjen mot nedskräpning med skräpplockardagar i slutet av maj. Ett renare Umeå ökar vår trivsel och trygghet i kommunen, sparar pengar och främjar turismen. Det är trevligare för alla att vistas på rena gator, torg och parker än där det är skräpigt och smutsigt. En ren miljö är en tryggare och trivsammare miljö för barn, vuxna och djur.

Plocka skräp du också

De nationella skräpplockardagarna ordnas av Stiftelsen Håll Sverige Rent. Kampanjen vill visa att varje person kan åstadkomma förändring genom en så enkel åtgärd som att plocka upp skräp. Det långsiktiga syftet är att förändra attityder och beteenden så att nedskräpningen minskar. I det arbetet kan vi alla delta.

– Vi uppmanar alla att samarbeta och engagera sig. Nedskräpning är inte bara kommunens ansvar, den som producerar skräp har ansvar för att inte skräpa ner, säger Karin Isaksson, teknisk chef.

Skräpplockarveckan 2024

Skräpplockarveckan i Umeå pågår under vecka 20, 13–17 maj 2024.

Anmäl din skola

Anmäl din skola för att delta i Skräpplockardagarna via Håll Sverige Rent på www.hsr.se/skrapplockardagarna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lärarhandledning och lektionsupplägg

På Håll Sverige Rents webbplats, www.hsr.se/skrapplockardagarna/pedagogiskt-material-skolor-och-forskolor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns en lärarhandledning som du kan ladda ned för att få tips och idéer på vad som kan göras. Det finns också förslag på lektionsupplägg, med aktiviteter kopplade till skräp och återvinning, för lågstadiet. För de äldre barnen har kortfilmer som kan användas som diskussionsunderlag tagits fram.

Vad gäller för föreningar, företag och privatpersoner?

Givetvis får du som privatperson också gärna hjälpa till att städa under skräpplockarkampanjen. Men, du måste ta skräpet till egen soptunna eller åka till en återvinningscentral.

Anmäl dig på www.hsr.se/skrapplockardagarna/anmalan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades