Kultur

Umeå är känt för sitt kreativa klimat. Här finns ett rikt, inspirerande, färgstarkt och debattglatt kulturliv. Och den berömda do it yourself-andan. Här finns bland annat ett operahus, uppskattade museer, kaxiga festivaler, en skulptur­park i världsklass, flera konstgallerier, en europeisk filmfestival och oräkneliga musik-, dans- och teatergrupper i alla åldrar.

Väven, kultur och upplevelser mitt i stan

Väven består av 24 000 kvadratmeter kultur och upplevelser: Umeå stadsbibliotek, Kvinnohistoriskt museum, Umeå konsthall och konstpedagogisk verksamhet, skaparverkstäder, matstudio, gästateljé, digitala labb, biografer, flera scener och mycket mer. Många av lokalerna går också att hyra.

Länk till Väven där du kan läsa mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Vinn biljett till dansföreställning

  Den belgiske koreografen Jan Martens är tillbaka i Umeå och ger oss föreställningen ”any attempt will end in crushed bodies and shattered bones” En 16-åring, en...
 • Alla kan sjunga med Mariann

  Längtar du efter att sjunga? Är du en som inte riktigt vågat sjunga? Kom och släpp loss din inre sångare.
 • Vinn biljetter till Umeå Filmfestival!

  Filmfestivalen lyser upp höstmörkret mellan den 29 november – 5 december, de visar ett omsorgsfullt urval av aktuell europeisk och lokal film. Festivalen ordnar...
 • Micael Norberg / Anteckningar från Benidorm

  Umeå konsthall visar under hösten/vintern Micael Norbergs utställning "Anteckningar från Benidorm". Micael Norberg utforskar i sitt konstnärliga arbete ämnen nära sin person. På gränsen mellan det personliga och privata. Hans arbete och metoder skulle kunna ses som dokumentära och gestaltas genom exempelvis foto, text och video. De är ofta metaforer och beskrivningar som kan tolkas och förstås på mer än en nivå.
  09:00-20:00
 • Färg & form i arkiven

  Välkommen till Umeå stadsbibliotek, Öppen vägg, plan 2 och utställningen Färg & form i arkiven. Den visas perioden 11 november till 10 december.
  09:00-20:00
 • Ume Filmfestival

  Den tionde upplagan av Umeå Filmfestival (UEFF) pågår mellan den 29 nov och den 5 dec 2023. Filmfestivalen utgår från Kulturhuset Väven men besöker också Bildmuseet och Folkets Hus under veckan.
  09:00-21:30
 • #Metoo

  #metoo på @kvhistmuseum är en utställning om de som var med – som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser, samlade berättelser, påverkade politiken och gick ut på gator och torg.
  11:00-19:00
 • Ner till Norr / Samtida konst i Arktis

  Utställningen Ner till norr presenterar verk av trettio samtida konstnärer från Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Kanada, Norge, Sverige och USA, samt från Sápmi och andra urfolksnationer i Arktis.
  12:00-17:00
 • Mandana Moghaddam / Kvinna Liv Frihet

  Konstens förmåga att överbrygga kulturella gränser är ett bärande tema i Mandana Moghaddams verk på Bildmuseet. De berör kommunikation mellan människor, migration, feminism och refererar till iransk kulturhistoria likaväl som till brännande aktuella skeenden.
  12:00-17:00
 • Loulou Cherinet / State Design

  I sitt konstnärskap undersöker Loulou Cherinet hur politik manifesteras och tar sig uttryck i vår fysiska miljö och i våra kroppar. Hur formas vi av de strukturer och system som omger vårt samhälle och hur påverkar de hur vi förhåller oss till och interagerar med varandra?
  12:00-17:00
Sidan publicerades www.umea.se/kultur