Janina Renström©

Stipendium till avgångselev vid Konsthögskolan

Kulturnämnden har utsett Janina Renström till mottagare av Umeå kommuns stipendium till avgångselev vid Konsthögskolan. Stipendiesumman är 35 000 kronor.

Konsthögskolan har lämnat förslag på mottagare av stipendiet och motivering till kulturnämnden för beslut.

Under de fem år som Janina Renström studerat på Konsthögskolan i Umeå har hon utforskat gränserna för måleriet på ett verkligt intressant och egensinnigt vis.

Hon har närmat sig film, fotografi, text, skulptur och performance men alltid inom och i anslutning till sitt huvudmedium, måleriet. Janina har ett ytterst sofistikerat gehör när hon sätter samman val av bild och text och vad som uppstår där emellan är ett märkligt tillstånd av overklighet. Det ger en känsla av att det man ser framför sig inte är vad det kan verka, det är oroväckande och exakt så förvirrande som Janina vill att det ska vara.

Hon har, genom åren finslipat sina metoder och har utvecklat sitt konstnärskap genom att experimentera och ta risker. Det senaste året har hon också testat gränserna för sitt måleri genom att utvidga ut i rummet på ett verkligt intressant vis. Vad gäller själva måleriet är det slående vilken skicklig målare hon är, med stor kärlek för själva processen, upptecknandet av motiv, de måleriska aspekterna, glädjen när färgen ”svänger”, kunskapen att veta när målningen är färdig.

På grund av Janinas alla exceptionella kvaliteter är vi verkligt glada över att nominera Janina Renström till Umeå kommuns stipendium 2024.

Annika Eriksson, professor på Konsthögskolan vid Umeå universitet

Sidan publicerades