Konstverket Lev! © FA+/Bildupphovsrätt 2024

Två kulturutövare får stipendium

Kulturnämnden har beslutat att utse Cindy Stenberg och Viktor Sandström till mottagare av kulturnämndens stipendium till kulturutövare 2024. Stipendierna uppgår vardera till 20 000 kronor.

Kulturnämnden utser årligen två stipendiater till stipendium till kulturutövare. Allmänheten bjuds in att föreslå stipendiater och 88 nomineringar har skickats in. Bland dessa har Kulturförvaltningen i samråd med kulturnämndens presidium föreslagit nedanstående stipendiater med följande motiveringar:

Cindy Stenberg

För sitt arbete som filmskapare och manusförfattare tilldelas Cindy Stenberg kulturnämndens stipendium för kulturutövare 2024. Cindy har på kort tid etablerat sig som en kortfilmsskapare inom skräckgenren. Efter flytten till Umeå 2018 fick hon under 2019 en möjlighet att regissera en kortfilm baserad på en idé hon haft. Sedan dess har hon producerat nio kortfilmer, startat det egna filmbolaget Uncanny Pictures och fått Sveriges och världens uppmärksamhet. Cindy Stenberg utmanar med sina högpresterande kortfilmer den annars dramacentrerade svenska genrefilmen.

Viktor Sandström

För sitt engagemang som musiker tilldelas Viktor Sandström kulturnämndens stipendium för kulturutövare 2024. I och med starten av bandet Duschpalatset, där Viktor Sandström spelar gitarr och sjunger, klev han fram som en viktig person i Umeås kulturliv. Sedan dess har han även startat punkbandet Polisman B och indiebandet Dafgaard, arrangerat klubb Rappel samt varit programledare för Littfestinslaget Littfest-TV. Viktor är ständigt skapande med nya projekt och fångar lyssnare och publik med sina ärliga, relaterbara och humoristiska texter.

Sidan publicerades