Att lyssna på ljudbok via mobilen kan vara ett sätt att använda digital teknik för att ta sig ut på promenad.

Tips för goda kost- och motionsvanor

Att rörelse är viktigt för att må bra vet vi alla men ibland behöver vi pepp för att komma igång och för att fortsätta. Det finns många olika tekniska lösningar som till exempel aktivitetsarmband, klockor och appar som kan hjälpa dig. Här hittar du tips som kan inspirera:

Tips om goda vanor

Det är bra om du regelbundet tränar muskelstyrka, kondition och balans. Då kan du få styrka och uthållighet för de aktiviteter du planerar eller drömmer om. All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt och varje steg och varje extra rörelse har betydelse. Dina muskler och leder blir stelare när du blir äldre men du som rör på dig kan behålla mer styrka, rörlighet, smidighet och balans.

Läs tips på 1177.se om goda vanor för att behålla och/eller utveckla sin hälsa positivt som senior Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Råd om bra mat

Behöver seniorer äta annorlunda än andra? Ja, till viss del. Vad som är nyttigt att äta är ungefär samma för alla vuxna, men vid 65+ blir vissa näringsämnen viktigare.

Äldre - råd om bra mat (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seniorträning

Var med på kostnadsfri träning i friidrottshallen på Nolia, gymträning, seniordagar, onlineträningspass med mera.

Läs mer om seniorträning

Onlineträningspass

Umeå kommun har ett stort utbud av träningspass som är inspelade så att du kan träna med dem om och om igen, var du vill och på en tid som passar dig. Träningspassen är mellan 10 och 40 minuter långa och passar därför bra att göra som en kort rörelsepaus eller som mer intensiv träning.

Träna med hjälp av ett digitalt träningspass som är anpassat för dig som senior

Aktivitetsarmband

Med hjälp av ett aktivitetsarmband (även kallade pulsklockor eller löparklockor) kan du mäta hur mycket du rör dig och hur långt du går eller springer. De flesta kan också mäta din puls.

Läs Råd och röns test av aktivitetsarmband Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hälsopeppen

Hälsopeppen är till för dig som vill förbättra din hälsa och livskvalitet samt för att bidra till ett hälsosamt åldrande. Du får ta del av anpassade träningspass och föreläsningar om hälsa under åtta veckor. Hälsopeppen finns även som webbkurs.

Läs mer om Hälsopeppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säkra steg

Forskning har visat att kunskap om vad som påverkar risken att falla samt träning av muskelstyrka och balans är viktiga insatser för att förebygga fall. Säkra steg är en forskningsstudie som drivs av Umeå Universitet.

Läs mer om Säkra steg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Kontakt

  Seniortorget

  Kontakta oss

  090-16 65 00 seniortorget@umea.se

  Besöksadress

  Renmarkstorget 15

  Postadress

  903 26 Umeå

  Öppettider:
  Måndag, tisdag, torsdag, fredag, klockan 10.00–15.00
  Onsdag, klockan 11.00–15.00

Sidan publicerades