Vi måste prata om våldet

De flesta relationer börjar med kärlek och glädje, och många intima relationer blir aldrig våldsamma. Tyvärr blir vissa det. Hur vet du att du är i en våldsam relation? Vad är egentligen våld? Vi måste börja prata om våldet för att kunna få stopp på det i tid. Vi behöver träna oss att våga säga ifrån och sluta med kränkningar och skämt innan det går för långt.

Svartsjuka är inte romantiskt

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. riktar sig till dig som är ung. För dig som blir utsatt för våld i en relation, är orolig för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

Syftet med kampanjen är att uppmärksamma och förebygga killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Kampanjen pågår årligen mellan 1 februari och 31 mars, och hoppas kunna öppna upp för reflektion kring hur ens relationer ser ut, och vad som egentligen är en schysst relation.

Svartsjuka är inte romantiskt är ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten, länsstyrelserna och ungarelationer.se och du hittar mer information på www.svartsjukaarinteromantiskt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tidiga insatser för samtycke

“Okej med dig?” är ett pedagogiskt metodmaterial där pedagoger och barn lär sig om samtycke. Samtycke handlar om att vilja samma sak. Vi behöver tillsammans lära oss att skifta perspektiv från “ett nej är ett nej” till “allt annat än ett ja är ett nej”. Med “Okej med dig?” kan vi i förskolan skapa en trygg miljö där det är en självklarhet att fråga om samtycke finns, innan någon behöver säga nej. Att arbeta med "Okej med dig?" och stäva efter att skapa en samtyckeskultur handlar om social hållbarhet, en del av förskolans hållbarhetsuppdrag.

I läroplanen för förskolan står att utbildningen ska ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga till empati och omtanke om andra genom att uppmuntra och stärka deras medkänsla och inlevelse i andra människors situation. Det är inte alltid enkelt att som litet barn veta om kompisen vill leka eller kramas.

Metodmaterial för samtycke i förskolan

Metodmaterialet ”Okej med dig?” erbjuds till alla kommunens förskolor. Det är ett konkret verktyg som stärker samsynen, stöttar barn och vuxna i sin kommunikation, samspel och konflikthantering.

Materialet vi erbjuder består av en bok för målgruppen yngre barn, affisch med "Okej med dig?"-ramsan samt handledning för pedagoger. Allt paketerat i en gul dokumentask som är enkel att hitta i bokhyllan.

Bakom materialet står Make Equal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Make Equal är en stiftelse som utbildar organisationer och arbetsplatser i lösnings­fokus för att skapa positiv skillnad genom jämlikhet, representation och inkludering.  De vill flytta fokus till hur alla kan vara en del av lösningen.

Till dig som är förälder eller vårdnadshavare

Juristen och människorättsaktivisten Linnéa Claeson har filmat ett budskap till dig som har barn och ungdomar i din närhet. Du kanske är förälder eller vårdnadshavare, eller på andra sätt står nära unga.

Unga relationer

Ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Här kan du också läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara.

Chatt för unga

På Unga relationer finns en chatt för dig som är ung Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan vara helt anonym. Chatten är öppen varje kväll, klockan 20.00–22.00.

Stöd till dig som är vuxen

För dig som är förälder, vårdnadshavare eller har unga i din närhet finns ungarelationer.se/foralder-stod Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan du få stöd om du har en ung i din närhet som du tror eller vet blir utsatt för våld i sin relation eller som utsätter någon. Det finns en chatt för dig som är vuxen också. Den är öppen på måndagar, klockan 10.30–12.00.

Skärmavbildning av toppen av webben ungarelationer.se, stöd för dig som förälder eller närstående vuxen.

Besök ungarelationer.se/foralder-stod för råd och stöd. Klicka på bilden så kommer du till Unga relationers webb.

Du kan själv bidra

Börja med dig själv

Tänk på vad du säger och hur det du säger påverkar andra.

Säg ifrån

Säg till när någon uttrycker sig sexistiskt eller nedsättande. Det kan stoppa attityder som i förlängningen kan leda till våld.

Stötta varandra

Backa upp den som säger ifrån mot kränkande skämt eller kommentarer. Då blir det lättare för fler att agera.

Huskurage

Våld mot närstående är ett stort samhällsproblem, många lever i rädsla och blir fråntagna både sin mentala och fysiska frihet. Du kan hjälpa till genom att våga agera om du misstänker att någon far illa i ditt trapphus. Genom att visa att du hör eller ser något som gör dig orolig kan du förhindra att andra kommer till skada och även rädda liv.

Gör så här:

  • Ring på hos grannen.
  • Vid behov – hämta hjälp! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
  • Ring alltid polisen på 112 vid hotfulla och akuta situationer, du kan vara anonym.
  • Om du känner allvarlig oro för att ett barn far illa – kontakta Socialtjänsten och gör en orosanmälan.

Mer om Huskurage

Läs mer på Huskurages webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Prata om det som är svårt

Med hjälp av kampanjen Vi måste prata om våldet vill Umebrå stärka känslan av att våga larma och säga ifrån när det gäller våld. Unga ska våga söka hjälp och veta var man kan få stöd om man känner sig utsatt eller misstänker att man utsätter andra för våld. Men Umebrå vill också belysa vad som egentligen definieras som våld och göra unga medvetna om detta.

– Att sätta fokus på frågan för att motverka killars våld mot tjejer, är en förutsättning för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, säger Lina Eriksson, Polisen Umeå.

Umebrå och polisen vill att kampanjen bidrar till ett förebyggande arbete mot våld i ungas nära relationer. Och att föräldrar och alla som möter unga i Umeå, såsom fältgrupp, fritidsgårdar, elevhälsa, ungdomshälsa, tjej- och kvinno­jouren samt föreningar, uppmärksammar problematiken och tar ett tydligt avstånd från våldet. Drabbade ska våga säga ifrån och veta var hjälp finns att få.

QR-kod

Kampanjfilm

Skanna QR-koden och se en film om våld i ungas nära relationer

skapad av elever på Midgårdsskolan.

Umebrå ansvarar för Umeås handlingsplan mot våld och samordnar arbetet tillsammans med polisen kring medborgar­löften där ett löfte handlar om att öka medvetenheten hos medborgarna i Umeå kring våld i nära relation och på så sätt förhindra och förebygga brott. Umebrå och polisen har uppmärksammat målgruppen yngre tjejer där var fjärde tjej i åldern 16–24 år uppger att de har varit utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld i en parrelation.

Bakgrund

I slutet av april 2021 arrangerades en kampanjtävling i en klass på Midgårdsskolans Estetik och medieprogram. Uppdraget presenterades av Umebrå tillsammans med polisen, och bestod i att arbeta fram en kampanjidé för att motverka våld i ungas nära relationer. Umebrå, representanter för polisen, fältgruppen, fritidsgårdar och tjej- och kvinnojouren agerade jury vid redovisningen och utsåg ett vinnande bidrag.

Elevernas idé gick live hösten 2021

Eleverna bakom den vinnande kampanjidén Vi måste prata om våldet presenterade också en informationsfilm om våld i ungas nära relationer och utkast till tryckt material. Umebrå bearbetade elevernas material och genomförde kampanjen i Umeå under oktober och början av november 2021. Den var då synlig genom buss­reklam, affischer, utställningsskåp längs gågatan i centrum och en fasadvepa på Renmarkstorget.

– Att göra den här kampanjen tillsammans med ungdomar, kring ett viktigt och angeläget tema som våld i ungas nära relationer är inspirerande och hoppfullt. Jag är imponerad och stolt över hur ungdomarna formulerat sig i affisch och film, och glad att vi kan ta kampanjen vidare och göra den synlig för Umeåborna, säger Ulrika Granskog, processledare Umebrå, Umeå kommun.

– Att få möjligheten att se sin idé i en verklig kampanj ger eleverna, och mig som medielärare, en jätteboost!, säger Cecilia Holm, medielärare och mentor för Estetiska programmet Estetik och media på Midgårdsskolan.

Elevernas idéer och tankar har sedan legat till grund till det fortsatta arbetet med kampanjen under etapp två, våren 2022, och har varit en stor inspiration för alla som deltagit i kampanjen.

Ung kvinnas bara misshandlade rygg.

Eleverna på Estetik och medieprogrammet på Midgårdsskolan sminkade, ljussatte, fotograferade och redigerade bildmaterialet till kampanjen.

Länsförsäkringar Västerbotten har varit starkt bidragande till utvecklingen av kampanjen. Hos dem är trygghet en hjärtefråga och de är väldigt positiva till samarbete för att skapa en trygg framtid i Västerbotten.

– Vår vision är för ett tryggare Västerbotten. Just brottsförebyggande och trygghetsskapande är områden där samverkan får störst effekt, säger Ewa Renkonen, skadeförebyggare, Länsförsäkringar Västerbotten.

Kampanjen är resultatet av ett samarbete mellan Umeå kommun, Länsförsäkringar Västerbotten och lokalpolisen i Umeå, men också lokala organisationer och verksamheter så som fritidsgårdar, Centrum mot våld, Ungdomarhälsan och Kvinno- och tjejjouren.

Fredag 6 maj 2022 flyttade kampanjen in i Studio 400. Där fanns Centrum mot våld, Ungdomshälsan, Kvinno- och tjejjouren finnas tillgängliga för samtal. Till exempel om hur det går till att få hjälp och hur vi kan hjälpa de i vår närhet som vi misstänker kan vara utsatta eller utsätter andra. På umea.se/vald finns bra kontakter att ta om du är orolig för din igen eller någon annans skull.

Linnea Claeson i regnbågsfärgat hår.

Linnéa Claeson kommer till Umeå och pratar om våldet fredag 6 maj.

Linnéa Claeson stöttar kampanjen

Många har försökt tysta henne genom hot och hat. Trots det är hon fast besluten att inte backa en enda millimeter! Under eftermiddagen 6 maj 2022 talade Linnéa Claeson på Rådhustorget för att stötta kampanjen.

”Jag kommer aldrig att kompromissa i min kamp för flickor och kvinnor och mot det våld som de utsätts för. Min övertygelse är att vi är fler i samhället som vill skapa en värld som är tryggare och friare – för alla! Tillsammans är vi förändringen!”

Linnéa Claeson är juristen och aktivisten som lagt straffar i en VM-final och talat i EU-kommissionen. Hon har bland annat belönats med Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter, Årets jurist, Årets talare – hederspris och Begriplighetspriset.

Kontakt

Ulrika Granskog
processledare, Övergripande planering
Umeå kommun
070-564 55 10
ulrika.granskog@umea.se

Ewa Renkonen
skadeförebyggare
Länsförsäkringar Västerbotten
090-10 92 78
ewa.renkonen@lfvasterbotten.se

Mats Bäckström
kommunpolis
Polisen i Umeå
070-689 28 18
mats.backstrom@polisen.se

Sidan publicerades www.umea.se/vimasteprata