Ekonomiska problem – mina föräldrar har aldrig pengar

bland kan det kännas som att ens föräldrar aldrig har pengar. De kanske aldrig har råd att ge dig den där nya cykeln som alla andra i klassen har. Eller så kanske de aldrig har råd att gå på bio med dig. Det kan kännas jobbigt när föräldrarna inte har råd att göra roliga saker, ”varför just mina föräldrar”?

Om de har råd med det nödvändiga finns det inte så mycket du kan göra

Tyvärr finns det inte så mycket du kan göra för att förändra dina föräldrars ekonomi. Det du kan göra är att be dem försöka spara lite pengar så att ni till exempel kan gå på bio. Kommunens budgetrådgivning kan ge tips och råd för en stabilare ekonomi. Men så länge dina föräldrar har råd med nödvändiga saker som mat, hyra, kläder och hygienartiklar så finns det inte så mycket du kan göra.

Budget- och skuldrådgivning

Om de inte har råd med det nödvändiga kan de få hjälp

Om dina föräldrar däremot inte har råd med de nödvändiga sakerna kan de få hjälp av socialtjänsten. Socialtjänsten kan då se till så att dina föräldrar får ett så kallat försörjningsstöd. Det betyder att de får pengar som de kan använda för att köpa nödvändiga saker. Dina föräldrar kan ringa och prata med socialtjänstens mottagningsenhet.

Kontaktuppgifter till socialtjänstens mottagningsenhet

Det kan kännas bra att prata

Om du vill kan du prata med en kompis som du litar på. Du kan berätta för din kompis hur du känner och tänker och din kompis kan fungera som ett stöd för dig. Ibland räcker det inte att prata med en kompis och det finns många vuxna som vill lyssna och det brukar kännas bättre efter att man får säga saker som man går och grubblar på. Till exempel kan du prata med:

  • en släkting eller lärare
  • skolsyster eller skolkuratorn, de kan lyssna på dig och hjälpa dig om du vill förändra situationen
  • ungdomshälsan, där kan de också lyssna och hjälpa, det är gratis att gå dit
  • Bris, dit kan du ringa, mejla eller chatta och du behöver inte ens berätta vem du är, om du ringer dit så syns inte samtalet på telefonräkningen.
Sidan publicerades