Ansökan, så går det till

Här kan du läsa hur rekryteringen och testerna går till och vad du bör tänka på innan du söker.

Hur går uttagningen till?

1. Ansökan

Vi tar emot ansökningar löpande under året.

Ansök om att bli brandman i beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Intervju

Efter att du skickat in din ansökan blir du kontaktad av oss. Om du uppfyller kraven blir du kallad till en intervju på din lokala station. Då träffar du en rekryteringsgrupp med brandmän från den stationen.

3. Test

Om vi väljer att gå vidare efter intervjun kommer du att få genomföra fyra tester för att se att du har de grundfärdigheter som krävs för arbetet. Några av testerna genomförs på din tänkta hemmastation och några på brandstationen i Umeå. Du behöver ha bra kondition, vara simkunnig och inte vara rädd för mörker eller höjder. Ett tips är att prova simtestet innan.

Tester:

  • Höjd: Du får på hög höjd genomföra en enklare uppgift.
  • Simning och livräddning: Du ska simma 200 meter valfritt simsätt, göra ett neddyk för att hämta en docka, samt bogsera den 25 meter.
  • Klaustrofobi: Med andningsskydd och larmställ får du gå en bana i mörk och varm miljö.
  • Rullband: Du tar på dig utrustning, larmställ och luftpaket som totalt väger cirka 24 kilogram. Du går i sex minuter med 8 graders lutning och hastigheten är 4,5 km/h.

De flesta klarar mer än de tror! Tränar du till exempel regelbundet en gång i veckan och cyklar till och från jobbet, har du oftast den kondition som krävs. En brandmans fysik sitter i hjärta och lungor, inte i armarna.

4. Läkarundersökning

Som brandman ska du vara frisk, vilket innebär att du inte har några sjukdomar som begränsar den fysiska förmågan. Om du går vidare från testerna blir du därför kallad till en läkarundersökning. Du får göra arbets-EKG och en allmän hälsokontroll.

5. Anställning och utbildning

Välkommen till oss! När du har klarat alla tester blir du anställd och kallas till utbildning.

Prata igenom beslutet med dina nära

Det är viktigt att du pratar igenom frågan med din familj eller dem som står dig nära. En av de absolut viktigaste delarna för att en anställning ska fungera är att den eller de du lever med, om du inte är ensamstående, ställer upp på det.

När du har beredskap kan du till exempel inte ta en långväga tur till badstranden eller vara ensam hemma med små barn eftersom du närsomhelst kan behöva rycka ut. Men du får å andra sidan nya vänner, en ny och meningsfull yrkes­roll och kan hjälpa till att lösa situationer på din hemort när någon är i akut behov av hjälp. Din ordinarie arbetsgivare kan dessutom ha stor nytta av dina nya kunskaper inom brand, livräddning och sjukvård.

Sidan publicerades