Program

Umeå konsthall erbjuder visningar, samtal, föreläsningar och workshops utifrån utställningar och Umeå kommuns konstsamling. Här kan du kostnadsfritt delta i vårt öppna program eller anmäla dig, din förening eller liknande grupp till det bokningsbara programmet. Har du frågor så kontakta konstpedagog eller programansvarig Åsa Adolfsson via mejl asa.adolfsson@umea.se eller telefon 090-16 53 74. Varmt välkommen!

Aktuella program

Vi har både öppna program utan anmälan och program där det krävs anmälan i förväg. När du behöver anmäla dig, klickar du bara på länken för att komma vidare till anmälningsformuläret. Då kan du även se om det finns lediga platser kvar.

Hej konsten! Visning med Kultur för seniorer

Umeå konsthall firar 10 år! Kom på en visning och säg hej till ett urval av konsten som köpts in till kommunens samling under de senaste 10 åren. Verken har tillfälligt lämnat sina placeringar ute i kommunen och flyttat in i konsthallen.

Utställningen Hej konsten! Konstinköp under 10 år visas till och med 22 september.

Datum: Onsdag 18 september
Tid:
Klockan 14.00- cirka 15.30
Lokal: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Program i samarbete med Kultur för seniorer.
Anmälan
via länken: Hej konsten! - Umeå kommun (umea.se) Länk till annan webbplats.

Upptäck ett konstverk

Möt ett konstverk ur Umeå kommuns konstsamling i en kort lunchvisning ute i det fria! Konstpedagog Åsa Adolfsson visar och berättar.

Olika verk presenteras varje gång:
21/8 ”Listen!” (Puman) av Camilla Akraka, Rådhustorget
28/8 ”Gustav II Adolf” av Otto Strandman, Rådhuset
4/9 ”Man, häst, vagn” av Asmund Arle, inomhus i Umeå busstation
11/9 ”I want to be heard, I want to be found” av Knutte Wester, Vasaplan vid Folkets hus
18/9 ”Lev!”-tunneln av FA+, Järnvägstorget

Datum: Onsdagar 21/8, 28/8, 4/9, 11/9 och 18/9
Tid: Klockan 12.30– ca.12.50
Plats: Vid det aktuella verket för dagen, se ovan
Målgrupp: Vuxna
Språk: Svenska
Kostnadsfritt och ingen anmälan, bara kom! Observera att visningen ställs in vid regn.

Vill du boka en längre konstrunda för minst 8 personer? Kontakta Åsa Adolfsson via mejl asa.adolfsson@umea.se eller telefon 090-16 53 74.

Digitala konstvisningar/filmer

Den gemensamma konsten

Under 2021 lyfte Umeå konsthall specifikt den offentliga konsten i utställningar och program. Konsten som vi alltså möter i vår vardag; kanske på skolan, på jobbet eller ute på stan. I vår gemensamma konstsamling som Umeå kommun har ingår i dag över 11 000 verk.

"Material och form" filmad visning med Ann-Catrine Eriksson

Vi bad Ann-Catrine Eriksson att välja några konstverk för visning i vår tidigare utställning ”Tillvaron som klot – Berättelser från konstarkivet”. Ann-Catrine är konstvetare och ordförande i Arte som är SLU:s (Sveriges lantbruks­universitet) och Umeå universitets arbetsplatskonstförening. I filmen ”Material och form” som är 7 minuter lång berättar hon om tre skulpturer av konstnärerna Katrine Helmersson (född 1958), Mats Caldeborg (född 1950) och Einar Höste (1930–2013). Samtliga verk i utställningen ingår i Umeå kommuns konstsamling.

"Konsthistoriska trådar" filmad visning med Ann-Catrine Eriksson

I filmen ”Konsthistoriska trådar” som är 10 minuter lång berättar Ann-Catrine Eriksson om tre intressanta litografier i utställningen ”Tillvaron som klot – Berättelser från konstarkivet”. De är gjorda av konstnärerna Sven ”X:et” Erixon (1899–1970), Staffan Hallström (1914–1976) och Lena Cronqvist (född 1938).

"Möte med ett konstverk" filmade konstvisningar

En person väljer ett offentligt konstverk och berättar om det. I fokus står personens egna tankar och upplevelser av verket. I den här serien med korta filmade visningar kan du ta del av konsten som finns runt om oss. Väcker konstverket några tankar hos dig? Blir du nyfiken att själv se verket på plats?

Konstnären Fanny Carinasdotter visar ett verk som hon har valt på Umedalens skulpturpark: Utan titel av Carina Gunnars från 1994. En kort presentation av konstnären själv:

Fanny Carinasdotter är född 1978 i Avesta, bor och arbetar i Umeå. 2009 tog hon sin magisterexamen i Fri konst vid Umeå konsthögskola. Hon är engagerad i det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå. Sedan 2016 ingår hon även i Norrakollektivet som är ett samarbete med konstnärerna Anja Örn och Tomas Örn i Luleå.

I sitt eget konstnärskap utforskar Fanny Carinasdotter platser planerade för specifika syften, människans nyttjande och utnyttjande av naturen och de spår vi lämnar efter oss. Hon arbetar med en dokumentär känsla i fotografi som hon kombinerar med intervjuer och arkivmaterial.

Sidan publicerades