Visningar och pedagogiskt program

Umeå konsthall erbjuder visningar, samtal, föreläsningar och workshops utifrån utställningar och Umeå kommuns konstsamling. Här kan du kostnadsfritt anmäla dig till det bokningsbara programmet och även ta del av digitala visningar. Har du en förening eller liknande grupp, kan du boka genom att kontakta konstpedagog Åsa Adolfsson (se kontaktuppgifter längst ner på sidan). Vi följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. Varmt välkommen!

Konstens skolprogram på intranätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuella program

Lunchvisningar i Umeå konsthall
Visning av Camilla Akrakas utställning
Visning av utställning och eget skapande
Upptäck konstarkivet i Väven
Möte med ett konstverk

"Mistress Unknown" oljemålning av Camilla Akraka från 2011 i Umeå konsthall.

"Mistress Unknown" oljemålning av Camilla Akraka från 2011 i Umeå konsthall.

Lunchvisningar i Umeå konsthall

Vår konstpedagog ger en kort introduktion till Camilla Akrakas utställning Skumrask.

Akraka är konstnären som har skapat Metoo-monumentet Listen! på Rådhustorget i Umeå. I utställningen Skumrask visar hon främst nya verk i form av skulpturer, målningar och objekt. Minnen, fiktiv rit och myt blandas med konstnärens förankring i naturen.

Kostnadsfritt och ingen anmälan krävs. Vi följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och är noga med att hålla avstånd till varandra. Visningen sker på svenska. Välkommen!
Läs mer om utställningen som visas till och med den 23 januari 2022 här: Pågående utställningar - Umeå kommun (umea.se) Länk till annan webbplats.

När: Torsdagar den 21 och 28 oktober; 11, 18 och 25 november; 2, 9 och 16 december samt 13 och 20 januari 2022
Tid: Klockan 12.30-12.50 cirka
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Visning av Camilla Akrakas utställning

Vill du veta mer om utställningen Skumrask och konstnären bakom? Boka en längre visning med vår konstpedagog med möjlighet att ställa frågor och samtala om konsten. Språk svenska.

Tid: Går att boka tisdagar – fredagar under perioden 9 november 2021 – 21 januari 2022
Längd: Ca 60 minuter
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Anmäl din grupp senast två veckor innan önskat datum.

Visning av Camilla Akrakas utställning och eget skapande 

Vi besöker utställningen i Umeå konsthall tillsammans och hämtar inspiration från konsten, material och teknik. Efter visningen kan du själv skapa under ledning av vår konstpedagog. Alla välkomna, inga förkunskaper krävs!

Tid: Går att boka tisdagar – fredagar under perioden 9 november 2021 – 21 januari 2022
Längd: 90–120 minuter
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Anmäl din grupp senast två veckor innan önskat datum.

Upptäck konstarkivet i Väven

Vill du veta mer om Umeå kommuns konstsamling och hur vi arbetar med den? Välkommen till konstarkivet där du kan se exempel på nyinköpt konst, träffa oss som jobbar med samlingen och andra konstintresserade!

Tid: Tisdag 23 november klockan 18.00-19.00 samt 19.00-20.00
Plats: Konstarkivet intill Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Anmäl dig senast 19 november.

"Möte med ett konstverk" filmade konstvisningar

En person väljer ett offentligt konstverk och berättar om det. I fokus står personens egna tankar och upplevelser av verket. I den här serien med korta filmade visningar kan du ta del av konsten som finns runt om oss. Väcker konstverket några tankar hos dig? Blir du nyfiken att själv se verket på plats?

Först ut är konstnären Fanny Carinasdotter som visar ett verk hon har valt på Umedalens skulpturpark: Utan titel av Carina Gunnars från 1994. En kort presentation av konstnären själv:

Fanny Carinasdotter är född 1978 i Avesta, bor och arbetar i Umeå. 2009 tog hon sin magisterexamen i Fri konst vid Umeå konsthögskola. Hon är engagerad i det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå. Sedan 2016 ingår hon även i Norrakollektivet som är ett samarbete med konstnärerna Anja Örn och Tomas Örn i Luleå.

I sitt eget konstnärskap utforskar Fanny Carinasdotter platser planerade för specifika syften, människans nyttjande och utnyttjande av naturen och de spår vi lämnar efter oss. Hon arbetar med en dokumentär känsla i fotografi som hon kombinerar med intervjuer och arkivmaterial.

Den gemensamma konsten

Under 2021 kommer Umeå konsthall att lyfta den offentliga konsten i utställningar och program. Konsten som vi alltså möter i vår vardag; kanske på skolan, på jobbet eller ute på stan. I vår gemensamma konstsamling som Umeå kommun har ingår i dag över 11 000 verk.

"Material och form" filmad visning med Ann-Catrine Eriksson

Vi bad Ann-Catrine Eriksson att välja några konstverk för visning i vår tidigare utställning ”Tillvaron som klot – Berättelser från konstarkivet”. Ann-Catrine är konstvetare och ordförande i Arte som är SLU:s (Sveriges lantbruks­universitet) och Umeå universitets arbetsplatskonstförening. I filmen ”Material och form” som är 7 minuter lång berättar hon om tre skulpturer av konstnärerna Katrine Helmersson (född 1958), Mats Caldeborg (född 1950) och Einar Höste (1930–2013). Samtliga verk i utställningen ingår i Umeå kommuns konstsamling.

"Konsthistoriska trådar" filmad visning med Ann-Catrine Eriksson

I filmen ”Konsthistoriska trådar” som är 10 minuter lång berättar Ann-Catrine Eriksson om tre intressanta litografier i utställningen. De är gjorda av konstnärerna Sven ”X:et” Erixon (1899–1970), Staffan Hallström (1914–1976) och Lena Cronqvist (född 1938).

Sidan publicerades