Ansök om försörjningsstöd

För att din rätt till ekonomiskt bistånd ska kunna bedömas, behöver socialtjänsten information från dig om din situation. Ett personligt besök mellan dig och en socialsekreterare kommer att bokas in. För frågor om försörjningsstöd och ansökan kontaktar du socialtjänstens mottagningsenhet, 090-16 10 02. Har du behov av tolk, meddelar du detta i samband med att ett besök bokas in.

Ansökan

Innan besöket får du information om vilka handlingar du behöver lämna in till socialtjänsten tillsammans med din ansökan, bland annat ska du redovisa din ekonomiska situation, dina inkomster och utgifter.

Har jag rätt till försörjningsstöd?

Det är viktigt att du fyller i din ansökan noggrant, att du signerar ansökan och lämnar in all information som socialtjänsten har efterfrågat. Saknas något av detta, behöver ansökan kompletteras och det tar längre tid för dig att få ett beslut. Har du en bokad tid och inte kan komma, meddelar du detta till den socialsekreterare du har bokat besök med.

Blanketter att skriva ut

Blankett för ansökan

Ansökan försörjningsstöd , 667.2 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Hakemus toimeentulotuki ja elämäntapa (försörjningsstöd) , 754.6 kB. (pdf)

Övriga blanketter

Uppgifter du behöver lämna till socialtjänsten , 122.6 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Toimeentulotukihakemuksen liitteiksi , 121.9 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Bankkontounderlag SUS , 80.2 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Sökta arbeten , 72.9 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Vad händer sedan?

Vid ett besök hos oss går du och en socialsekreterare tillsammans igenom din ansökan och dina förutsättningar att lösa den aktuella situationen. Det krävs alltid en utredning där socialtjänsten bedömer om du har rätt till försörjningsstöd.

Vid ansökan om försörjningsstöd har vi särskilt att beakta barnperspektivet. Därför kommer vi också att ställa frågor utifrån barnens situation.

Beslut

Efter utredning får du ett skriftlig beslut om din ansökan beviljas eller avslås. Om du beviljas försörjningsstöd betalas pengarna ut till ditt bankkonto. Det krävs en ny ansökan och en ny utredning för varje månad du ansöker om försörjningsstöd.

Du kan överklaga

Tillsammans med beslutet får du information om hur du överklagar ett beslut om du inte är nöjd med det.

Överklaga beslut

Sidan publicerades