Extremt väder

Extremt väder kan orsaka störningar i samhällsfunktioner och risker för människor. Exempel på extremt väder är snö­stormar, höga temperaturer och översvämningar. I denna text får du information om hur du kan förbereda dig för extremt väder..

I Sverige skiftar vädret normalt men när väderförhållandena förändras och påverkar exempelvis strömförsörjning, tele­kommunikationer, transporter och annat kan det orsaka en samhällskris. Exempel på extremt väder är översvämning, höga temperaturer, gräs- och skogsbrand samt vinteroväder.

Det är viktigt att känna till att under en samhällskris är samhällets resurser begränsade och kommer framför allt att användas till de mest utsatta. Detta innebär att de flesta invånarna kommer att få ta hand om sig själva och har därför ett eget ansvar att förbereda sig.

Förbered dig för extremt väder

Sannolikheten för att drabbas av extremt oväder är hög och det viktigt att vara förberedd. De fyra grundläggande behov du ska uppfylla är kommunikation, vatten, mat och värme.

Det bästa sättet att förbereda sig är genom att ha en så kallad krislåda hemma. I krislådan samlar du de resurser du behöver inför en samhällskris, till exempel extremt oväder.

Vad behöver jag ha i min krislåda och mitt skafferi?

Översvämning

Översvämningar är vanliga i samband med vårflod eller vid kraftigt regn. Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom.

Förbered dig för översvämning

  • Fråga kommunen hur risken för översvämning är där du bor. Detta är extra viktigt om du bor i närheten av ett vattendrag, sjö eller vid kusten.
  • Du kan behöva en barriär som skyddar det som är viktigast. Fundera på ett bra läge för en barriär.
  • Hyr eller köp vattenpumpar i god tid innan en översvämning är på gång. Träna på att använda pumparna i förväg.
  • Följ väderprognoser där SMHI utfärdar varningar – om du misstänker att det finns risk för översvämning i ditt område.

Förbered dig för översvämning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (msb.se)

Tänk på under en översvämning

  • Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden. Det är lätt att missa trottoarkanter, refuger och annat. Strömmande vatten kan lätt dra omkull dig eller föra med sig bilen.
  • Om översvämningen hindrar dig att lämna huset eller en plats, stanna kvar på ett högt och säkert ställe där du kan bli hämtad av räddningspersonal.
  • Större översvämningar kan öka risken för ras, skred, transportstörningar, strömavbrott samt risk för försämrad drickvattenkvalitet. Håll dig informerad.

Utrymning

Om samhällskrisen hotar liv eller hälsa kan det finnas behov av att utrymma ett område eller en fastighet. Det kan ske vid exempelvis vid en naturolycka som gräs- eller skogsbrand, utbrott av smitta med mera.

För att veta vad som gäller är det viktigt att hålla dig informerad, exempelvis genom att lyssna på Sveriges Radio P4. Information om utrymning kommer att förmedlas via ett Viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Sidan publicerades