Energi-och klimatrådgivningen och podden Klimatekot jonglerar med kuber med budskap från de globala målen Agenda 2030.

Energi-och klimatrådgivningen bjuder dig och andra Umeåbor på mer klimatpepp än depp tillsammans med programledaren Elin Leyonberg i podden Klimatekot.

Poddar med Klimatekot

Energi-och klimatrådgivningen genomför ett poddsamarbete med Klimatekot under 2021 för att ge svar på frågor om klimatomställning, elbilar, matsvinn, solceller, delningsekonomi och ibland rent filosofiska samtal med spännande gäster.

– Åtta av tio Umeåbor har klimatångest. Vi vill i stället bjuda på klimatpepp, säger Eduardo Pettersson, energi-och klimatrådgivare.

I varje avsnitt får du lyssna till experterna på Energi-och klimatrådgivningen, intervjuer med Umeåbor som lever klimatsmart och andra som jobbar med klimatfrågor i Umeå i dag.

Sänds varannan torsdag

13 avsnitt är inplanerade under 2021 med start torsdag 18 mars. Avsnitten läggs upp varannan torsdag. I redaktionen ingår energi- och klimatrådgivarna Erik Eklund, Torgny Forss och Eduardo Pettersson; Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör och Elin Leyonberg, programledare, Klimatekot.

Klimatekot hösten 2021

Torsdag 14 september: Världen som den är- vad gör vi nu?

Världen är komplex, inte minst när det kommer till att hantera klimatkrisen. Hur kommer det sig att politiker pratar sig varma för en omställning till fossilfria bränslen, men samtidigt subventionerar fossilbranschen med 11 miljoner dollar - i MINUTEN? Hur hänger elpris och matpris ihop och är det våra personliga handlingar eller vår röst som väger tyngst för att skapa förändring? Vi pratar högt och lågt, globalt och lokalt i dagens Klimatekot.

Torsdag 30 september: Så klimatsäkrar du ditt hem

Minska elförbrukningen och förbered ditt hem för värmeböljor, snökanoner och extrem nederbörd. IPCCs senaste rapport var glasklar, vi har mer extremväder framför oss. Men det finns saker att göra i den egna bostaden som kan minska riskerna och göra att ditt hem fortsatt kan vara din borg. I det här avsnittet får vi energi- och klimatrådgivarnas bästa tips! Vi hör också forskaren om ny teknik och naturvårdaren om hur vår tomt kan hjälpa oss på vägen.

Klimatekot våren 2021

Torsdag 18 mars 2021: Så får vi ett klimatneutralt samhälle

Vad är Klimatneutrala Umeå? Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare reder ut begreppen. Annika Myrén, projektledare för Klimatneutrala Umeå vill att Umeåborna lämnar klimatlöften i stället för släcka lampor under Earth Hour – världens största klimatmanifestation som genomförs sista helgen i mars. 

Torsdag 1 april 2021: Hur lever du ditt liv?

Ett lite mer filosofiskt samtal mellan Eduardo Pettersson, energi-och kimatrådgivare på Umeå kommun tillsammans med Anna Säfvestad Albinsson, energistrateg på Skellefteå kraft. Hon hade som mål att bli fossilfri till år 2025 och ha en egen gård med självhushåll. Men pandemin fick henne och familjen att omvärdera sina planer.

Torsdag 15 april 2021: Solceller – ren energi på taken

Erik Eklund, energi-och klimatrådgivare på Umeå kommun reder ut frågor som

  • laddar solceller energi på vintern?
  • hyra eller köpa solceller?
  • hur gör man med träd som skuggar?

Dessutom deltar Tore Karlsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Kungsgården i Umeå och berättar varför de har satsat på solceller på alla tak och gjort föreningen självförsörjande på fastighets-el.

Torsdag 29 april 2021: Mat och Klimat vad ska vi äta egentligen?

Den mat vi äter påverkar både klimat, biologisk mångfald och hälsa. Ska vi välja ekologiskt eller närproducerat, hur får man barn att äta mer vegetariskt och hur strikt behöver vi bli - måste alla bli veganer?

I det här avsnittet gästas vi av Märta Streijffert, som är expert på hållbar konsumtion med inriktning mat. Hon är projektsamordnare för restaurangnätverket Mat och Klimat i norr. Vi besöker också restaurangen Gotthards i Umeå som verkligen blivit en snackis med sin lunchmeny - som består av matsvinn.  

Torsdag 13 maj 2021: Allt om elbilen

Funderar du på elbil? Då ska du lyssna på det här avsnittett. Vi grottar ner oss i allt du behöver veta inför bilköpet. Vad är det för skillnad på hybrider och ren el, vad ger mest klimatnytta - att köpa ny elbil och skrota sin gamla, eller att köra slut på den gamla först och vad behöver man tänka på när man ska göra sitt val. Torgny Forss sitter på expertisen i det här avsnittet av Klimatekot, som görs i samarbete med Energi- och klimatrådgivningen vid Umeå kommun.

Torsdag 27 maj 2021: Biologisk mångfald - nyckeln till liv

Hur många arter går det på en pizza? Allt runt omkring oss är beroende och avhängigt den mångfald som finns i naturen. Men mångfalden försvinner, insekter dör, växter utrotas och den biologiska krisen är ett stort hot mot människans framtida överlevnad. I det här avsnittet diskuterar vi vad biologisk mångfald egentligen är och innebär, varför det blivit som det blivit och hur vi ska gynna växter och djur.

Sidan publicerades