Energi-och klimatrådgivningen bjuder dig och andra Umeåbor på mer klimatpepp än depp tillsammans med programledaren Elin Leyonberg i podden Klimatekot.
Energi-och klimatrådgivningen genomför ett poddsamarbete med Klimatekot under 2021 för att ge svar på frågor om klimatomställning, elbilar, matsvinn, solceller, delningsekonomi och ibland rent filosofiska samtal med spännande gäster.
– Åtta av tio Umeåbor har klimatångest. Vi vill i stället bjuda på klimatpepp, säger Eduardo Pettersson, energi-och klimatrådgivare.
I varje avsnitt får du lyssna till experterna på Energi-och klimatrådgivningen, intervjuer med Umeåbor som lever klimatsmart och andra som jobbar med klimatfrågor i Umeå i dag.
Avsnitten med Klimatekot läggs upp varannan torsdag. I redaktionen ingår energi- och klimatrådgivarna Erik Eklund, Torgny Forss och Eduardo Pettersson; Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör och Elin Leyonberg, programledare, Klimatekot.
Ida Hillebjörk bygger Umeås första återbruksgalleria och forskaren Anna-Karin Nygren berättar om sitt klädmärke och engagemanget i F/ACT Movement. Ida vill bryta sig loss från masshysterin och Anna-Karin och Ida börjar till slut klura på helt nya affärsmodeller. Men grundfrågan var - hur ser nya tidens konsumtion ut och hur kan mode bli hållbart?
I detta avsnitt pratar vi om hur komplext det är att vara människa med en önskan att göra rätt. Varför väljer kvinnor och män olika transportmedel och hur påverkar könsroller, normer och identitet vårt resande?
I framtidens städer kommer vi kanske cykla mer, ha lokala servicehubbar i kvarteret för mat och paketutlämning. Men hur bygger man en hållbar stadsdel och vad är det som krävs för att de boende faktiskt ska välja hållbara lösningar i vardagen. I Umeå pågår just nu ett unikt projekt, där man bygger en helt ny stadsdel som är tänkt att bli internationell förebild för både social och ekologisk hållbarhet. I avsnittet hör du bland annat Sofia Isberg, som forskat på vad som krävs för att vi ska ändra våra beteenden vad gäller resor.
Världen är komplex, inte minst när det kommer till att hantera klimatkrisen. Hur kommer det sig att politiker pratar sig varma för en omställning till fossilfria bränslen, men samtidigt subventionerar fossilbranschen med 11 miljoner dollar - i MINUTEN? Hur hänger elpris och matpris ihop och är det våra personliga handlingar eller vår röst som väger tyngst för att skapa förändring? Vi pratar högt och lågt, globalt och lokalt i dagens Klimatekot.
Minska elförbrukningen och förbered ditt hem för värmeböljor, snökanoner och extrem nederbörd. IPCCs senaste rapport var glasklar, vi har mer extremväder framför oss. Men det finns saker att göra i den egna bostaden som kan minska riskerna och göra att ditt hem fortsatt kan vara din borg. I det här avsnittet får vi energi- och klimatrådgivarnas bästa tips! Vi hör också forskaren om ny teknik och naturvårdaren om hur vår tomt kan hjälpa oss på vägen.
Vad är Klimatneutrala Umeå? Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare reder ut begreppen. Annika Myrén, projektledare för Klimatneutrala Umeå vill att Umeåborna lämnar klimatlöften i stället för släcka lampor under Earth Hour – världens största klimatmanifestation som genomförs sista helgen i mars.
Ett lite mer filosofiskt samtal mellan Eduardo Pettersson, energi-och kimatrådgivare på Umeå kommun tillsammans med Anna Säfvestad Albinsson, energistrateg på Skellefteå kraft. Hon hade som mål att bli fossilfri till år 2025 och ha en egen gård med självhushåll. Men pandemin fick henne och familjen att omvärdera sina planer.
Erik Eklund, energi-och klimatrådgivare på Umeå kommun reder ut frågor som
Dessutom deltar Tore Karlsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Kungsgården i Umeå och berättar varför de har satsat på solceller på alla tak och gjort föreningen självförsörjande på fastighets-el.
Den mat vi äter påverkar både klimat, biologisk mångfald och hälsa. Ska vi välja ekologiskt eller närproducerat, hur får man barn att äta mer vegetariskt och hur strikt behöver vi bli - måste alla bli veganer?
I det här avsnittet gästas vi av Märta Streijffert, som är expert på hållbar konsumtion med inriktning mat. Hon är projektsamordnare för restaurangnätverket Mat och Klimat i norr. Vi besöker också restaurangen Gotthards i Umeå som verkligen blivit en snackis med sin lunchmeny - som består av matsvinn.
Funderar du på elbil? Då ska du lyssna på det här avsnittett. Vi grottar ner oss i allt du behöver veta inför bilköpet. Vad är det för skillnad på hybrider och ren el, vad ger mest klimatnytta - att köpa ny elbil och skrota sin gamla, eller att köra slut på den gamla först och vad behöver man tänka på när man ska göra sitt val. Torgny Forss sitter på expertisen i det här avsnittet av Klimatekot, som görs i samarbete med Energi- och klimatrådgivningen vid Umeå kommun.
Hur många arter går det på en pizza? Allt runt omkring oss är beroende och avhängigt den mångfald som finns i naturen. Men mångfalden försvinner, insekter dör, växter utrotas och den biologiska krisen är ett stort hot mot människans framtida överlevnad. I det här avsnittet diskuterar vi vad biologisk mångfald egentligen är och innebär, varför det blivit som det blivit och hur vi ska gynna växter och djur.
Erik Eklund
energirådgivare
090-16 16 85 070-237 53 63 erik.eklund@umea.seEduardo Pettersson
energi- och klimatrådgivare
090-16 16 76 070-135 76 56 eduardo.pettersson@umea.seTorgny Forss
energirådgivare
090-16 17 13 070-369 04 11 torgny.forss@umea.seIngela Hjulfors Berg
kommunikatör
070-314 59 26 ingela.hjulfors.berg@umea.se