Kvinnlig forskare med förstoringsglas

Umeå universitet i AI-samarbete för att upptäcka hjärntumörer

Den 28 december bildade Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus ett konsortium tillsammans med två internationella IT-företag. Tillsammans ska de upptäcka elakartade hjärntumörer i ett tidigare skede.

Samarbetet kombinerar expertis inom hjärntumörer, maskininlärning och datasäkerhet. Tillsammans ska de leta efter nya diagnostik- och behandlingsmetoder. De kommer att utnyttja modeller för upptäckt av anomalier (som används för att hitta "en nål i höstacken") för att förbättra tidig upptäckt av en elakartad typ av hjärntumör som heter gliom.

– Jag är glad över att få utveckla det här nya samarbetet med näringslivet. Jag är övertygad om att stimulering av innovationer mellan olika områden kommer att påskynda upptäckten av nya metoder för att upptäcka hjärntumörer, säger Beatrice Melin, professor i onkologi vid Umeå universitet.

I Umeå finns innovationsvana

Umeå universitet och Region Västerbotten har samlat in en unik uppsättning hälsodata och prover från 140 000 individer under de senaste 30 åren. Detta fungerar som en viktig byggsten för det nya samarbetet eftersom AI-modeller behöver datamängder av tillräcklig storlek och kvalitet.

– Vid Umeå universitet har vi en historia av att omsätta innovationer till kliniska tillämpningar. Här upptäcktes den Nobelprisbelönade CRISPR/CAS-metoden som nu är i kliniska prövningar vid vårt universitetssjukhus, säger Beatrice Melin, professor i onkologi vid Umeå universitet.

framgångsrikt i andra sektorer

De företag som ingår i konsortiet är Heights.ai (Nederländerna) och PSE Data Security (Schweiz).

– Vi har redan sett att de här modellerna kan vara framgångsrika i andra branscher, till exempel när det gäller att upptäcka penningtvätt i finansbranschen, säger Wilfred de Graaf, partner på Heights.ai.

Mer information

Varje år diagnostiseras cirka 22 000 personer i EU med gliom, Överlevnadstiden efter diagnos kan vara så kort som 15 månader.

Sidan publicerades