Samverkan för tillväxt

I Umeå är vi bra på att samarbeta! Ur samarbete föds det många kreativa idéer, en del av dem blir till företag och andra till samarbetsorgan eller nätverk. Nedan listas exempel på samverkan mellan Umeås näringsliv, universiteten och kommunen. Tillsammans blir vi starkare. 

Arbetsmarknadskunskap i skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsmarknadskunskap i skolan drivs av Västerbottens handelskammare och skapar förutsättningar för en starkare kompetensförsörjning i Umeåregionen. Initiativet är arbetsgivarnas röst i klassrummen där elever inspireras och motiveras till att göra genomtänkta studie- och yrkesval.

Arctic Game Lab Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arctic Game Lab arbetar för att utveckla ett spelutvecklingskluster i norra Sverige. Samarbetet inkluderar i dag fem kommuner, Boden, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå som samverkar för utbildningsmöjligheter och växande företag inom spelindustrin.

Curiosum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Curiosum är Umeås nya science center och riktar sig särskilt till barn och unga. Curiosum ska öka intresset för vetenskap och teknik, innovation och entreprenörskap för att möta framtida samhällsutmaningar, och även vara en mötesplats för samverkan mellan allmänhet, skola, arbetsliv och akademi som skapar nya perspektiv.

Digital Impact North Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digital Impact North är ett initiativ för att skapa en av Europas ledande regioner inom IT, artificiell intelligens och digitalisering, känd för att leverera och attrahera genom gränsöverskridande samverkan. Umeå kommun deltar tillsammans med Umeå universitet, RISE, Region Västerbotten, SLU och Umeå Science Park.

Europeiska CBRNE-centret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Europeiska CBRNE-centret är en centrumbildning vid Umeå universitet som arbetar med forskning och utvecklingsprojekt inom området farliga ämnen. Umeå kommun stöttar centrumbildningen och ser test- och övningsverksamhet som ett område med stort tillväxtpotential.

Idrottshögskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Idrottshögskolan på Umeå universitet bedriver kompetenscentrum för längdskidor, friidrott, orientering, innebandy och badminton. Verksamheten innefattar idrottsforskning, idrottsutbildning och möjliggör för elitaktiva idrottare att kombinera idrott på elitnivå och universitetsstudier. Idrottshögskolan är en viktig del i Umeås profil som en av landets mest framstående idrottskommuner.

N6-samarbetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

N6-initiativet är ett långsiktigt strategiskt initiativ för att stärka bilden av norra Sverige. Bakom N6-initiativet står de sex största norrländska städerna - städer med stark tillväxt, innovationskraft och kreativitet som tillsammans vill förändra bilden av Norrland.

Sidan publicerades