Familjehem

Vi söker vanlisar som kan öppna sin dörr för ett barn i behov av en trygg familj. Med vanlisar menar vi familjer som bor i ett helt vanliga hem och har en helt vanlig vardag. Som har smulor i soffan, räkningar att betala och äter tacos på fredag. Du behövs mer än någonsin.

För en del barn är livet ingen lek. Det kan gälla ditt barns fotbollskompis eller klasskamrat, ett barn i grannhuset eller i byn bredvid. Har du stort hjärta och möjlighet att hjälpa ett barn? Vi söker er som vill bli familjehem.

Det handlar inte om att ha det mest välstädade hemmet, eller att vara perfekt. Trygghet, omtanke och fasta rutiner kommer man långt med. När du öppnar ditt hem för ett barn får du och din familj också massor tillbaka.

Familjehem kan se olika ut

Det finns många barn och unga i Umeå med omnejd som behöver stöd av en vuxen. Några har föräldrar som inte kan ta hand om dem på ett bra sätt, andra har kommit till Sverige utan föräldrar och andra har en livsstil som måste brytas. De behöver helt enkelt trygghet och fasta rutiner. Det är här du och din familj kommer in.

Det finns många olika slags familjer som kan bli familjehem. Ni kan vara en eller två vuxna, gifta eller sambo, bo i stad eller ute på landet, ha olika yrken och bakgrund.

Kanske finns det redan barn eller ungdomar i familjen, eller inga barn alls men plats för ett eller flera i både bostad och hjärta. Det viktiga är en kärleksfull och stabil familj med tid, engagemang och mycket värme.

För dig som är intresserad av att ta hand om ett barn med extra behov av stöd finns möjlighet att vara hemma på heltid, i så kallat förstärkt familjehem.

Du får utbildning, stöd och ekonomisk ersättning

Innan du tar emot ett barn får du en utbildning. Under barnets tid hos dig får du även stöd och handledning av en erfaren socialsekreterare utifrån dina behov. Det finns alltid någon som du kan vända dig till för att få råd och stöd, dygnet runt. Vid behov kan du få avlastning av en kontaktfamilj. Du får också ekonomisk ersättning för de merkostnader du får när du tar emot ett barn i din familj.

Börja med att göra en intresseanmälan

Första steget för att bli familjehem är att du fyller i en intresseanmälan. Sedan ringer vi upp dig och berättar mer och svarar på de frågor du har. Du kan också ringa till mottagningsenheten på telefon 090-16 10 02 och berätta att du är intresserad och vill veta mer. Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan för att bli familjehem.

Höstens digitala informationsträffar

Är du nyfiken på vad det innebär att vara familjehem eller jourhem? Onsdag 11 september och tisdag 12 november är du välkommen på vår digitala informationsträff. Vi berättar om uppdragen och har med ett familjehem som berättar om deras upplevelser. Om du bor i Umeå, Tvärålund, Örnsköldsvik eller på någon annan ort spelar ingen roll. Anmäl dig i god tid på familjehemscentrum@umea.se innan så skickar vi en länk till mötet som kommer att ske på Teams. Vi startar alltid kl. 18 och håller på cirka en timme. Välkommen!

ps. ta gärna med en intresserad kompis

Mer information

Läs mer om uppdragen och hur det är att vara familjehem, jourhem eller kontaktfamilj på www.socialstyrelsen.se/mininsats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades www.umea.se/familjehem