Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Ledsagare

Din uppgift som ledsagare är att stödja en person med funktionsnedsättning till ett aktivt, socialt och meningsfullt liv.

Som ledsagare möjliggör du för den enskilde individen att delta i aktiviteter utanför hemmet. Det är individens egna önskemål som ligger i fokus och exempel på aktiviteter kan vara promenader, biobesök, spela spel, rida, bada, gymträning och umgås med vänner. Ibland kan uppdraget också innebära att du kan behöva stödja individen med motivationen och ge förslag på aktiviteter. I uppdraget ingår inga omvårdnadsuppgifter.

Ersättning

Uppdragen passar dig som vill jobba extra några timmar i veckan eller i månaden. För ditt uppdrag ersätts du per timme och för vissa kostnader i samband med uppdraget, till exempel utlägg för biobesök, fika eller bussbiljetter.

Registerutdrag, tryggt både för ledsagare och brukare

För att bli ledsagare krävs att du som sökande själv beställer ett utdrag från polisens misstanke- och belastningsregister. Vi genomför också en intervju och tar in referenser. Detta gör vi för att det ska vara tryggt, både för dig och för brukaren.

Mer information

Göran blev tipsad av en vän att ta uppdrag som ledsagare, och på den vägen är det. I dag har Göran sex personer som han följer på deras olika aktiviteter.

– De flesta ledsagare har nog färre uppdrag, men jag tycker det är väldigt roligt. det handlar om att göra deras vardag och liv bättre och jag är glad att jag kan hjälpa till.

Aktiviteterna planerar Göran tillsammans med brukarna. Med en åker han milspåret på längdskidor, med en annan simmar han. Ibland blir det en fika och shopping på stan. Och det blir många härliga samtal.

– Jag skulle säga att både jag och brukaren växer och hjälper varandra. Jag har fått många nya insikter om vad det kan innebära att inte kunna se eller att inte kunna använda sina ben till exempel. Vilka problem det kan leda till i vardagen, men också vilken hjälp och vilka lösningar som finns.

Kontakt

Frågor kring intresseanmälan eller önskan om nytt eller fler uppdrag

Bemanning Stöd och omsorg
090-16 37 97
090-16 18 12
bemanningso@umea.se

Frågor om pågående uppdrag eller uppsägning

090-16 10 00 (växel)
uppdrag@umea.se

Frågor kring arvode och utbetalningar eller om du behöver nya tidrapporter

arvode@umea.se

Sidan publicerades www.umea.se/ledsagare