Engagera dig för integration

Många invånare hör av sig till kommunen och vill bidra för att hjälpa flyktingar, nyanlända vuxna och ensamkommande barn som kommer till Umeå. Läs om hur du kan hjälpa till.

Bli familjehem

Kommunen är i behov av familjehem som kan ta emot barn och ungdomar med kort varsel. Det enda man känner till om barnet/ungdomen är namn, ålder, kön och nationalitet. Placering i familjehem pågår minst under tiden som en socialsekreterare utreder barnet (4 månader), men det kan bli längre tid.

Läs mer om familjehem och lämna intresseanmälan

Bli god man

Eftersom föräldrar till ensamkommande barn inte finns i Sverige har varje barn rätt till stöd av en god man som i föräldrarnas ställe bevakar barnets intressen och vårdar barnets angelägenheter.

Läs mer om att bli god man

Bli volontär

Hos Volontärbyrån går det att söka uppdrag som rör ensamkommande barn och nyanlända. Du kan också kontakta lokala frivilligorganisationer för att hjälpa till.

Läs mer om Volontärbyrån och uppdrag i Västerbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (www.volontarbyran.org)

Bli en vän

Integration börjar där människor möts. Nätverket ”Vän i Umeå” har ett matchningssystem som sammanför individer, familjer eller mindre grupper efter önskemål och intresse. Du kan underlätta för nyanlända att komma in i samhället och lära känna nya människor på samma gång.

Vän i Umeå ordnar även aktiviteter för flyktingar och du kan anmäla dig som volontär.

Är du intresserad, anmäl dig till kontakt@vaniumea.se.

Läs mer om Vän i Umeå på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Erbjud läxhjälp

Är du pensionerad lärare, lärarstudent eller lärare som vill engagera dig på din fritid? Du kan som volontär hjälpa ensamkommande barn med läxor efter skolan.

Anmäl ditt intresse via mejl: ensamkommandebarn@umea.se

Erbjud praktikplatser

Vi är i behov av praktikplatser till både ensamkommande barn (utanför skoltid) och nyanlända vuxna. Kan ditt företag erbjuda praktikplatser?

Kontakta Yrkesspåret som kombinerar studier och praktik

Engagera din förening

Både ensamkommande barn och nyanlända vuxna är i behov av en meningsfull fritid. Vad kan din förening erbjuda? Föreningsbyrån har ett bidrag för mångfaldsprojekt som föreningar kan söka. Hör med din förenings styrelse vad föreningen kan göra.

Läs mer om Föreningsbyrån

Skänk gåvor

Kommunen har inte möjlighet att ta emot gåvor. I stället kan du som vill skänka saker göra det direkt till en frivilligorganisation som arbetar med stöd till flyktingar och nyanlända, till exempel Röda korset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och IM Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan också skänka pengar till någon av de aktörer som arbetar på plats i de länder där flyktingar befinner sig. Utgå gärna från Svensk insamlingskontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som hanterar 90-konton. Det är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingsorganisationer.

Mer information

Migrationsverket är den myndighet i Sverige som prövar ansökningar från personer som vill bosätta sig i landet, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller ha svenskt medborgarskap.

Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (migrationsverket.se)

Sidan publicerades