Föreningsbyrån, stöd till föreningar

Föreningar och ideella verksamheter har kontakt med Umeå kommun via Föreningsbyrån. Det finns drygt 750 föreningar i kommunen som på olika sätt får stöd av samhället. Oavsett om det handlar om kultur, idrott eller andra fritids­aktiviteter samlas alla dessa under Föreningsbyrån.

Ekonomiska bidrag

Umeå kommun erbjuder olika former ekonomiskt stöd till kommunens föreningar. Alla bidragsansökningar ska lämnas in till och handläggs av Föreningsbyrån. Oberoende av vilken politisk nämnd som sedan ska besluta om bidragen så är det Föreningsbyrån som är din kontakt.

Hyra lokaler

Du kanske vill ha en övningslokal till kören, en idrottshall för innebandy­träningen, en lokal för yoga med arbetsplatsen eller en möteslokal för kompis­gänget? Det finns massor av lokaler av olika slag som föreningslivet i Umeå kan använda, allt från stora idrottsanläggningar till små lokaler för möten. Genom Föreningsbyrån kan du boka en lokal som passar för dina behov och önskemål. Vi hyr i första hand ut kommunens lokaler till de föreningar som ansöker om tider, men även privatpersoner och företag kan boka lokaler i mån av plats.

Råd och stöd

Vid sidan av ekonomiska bidrag och uthyrning av lokaler arbetar Föreningsbyrån också med rådgivning och stöttning för olika typer av föreningsfrågor. Vänd dig till Föreningsbyrån om du till exempel vill

  • starta en ny förening
  • arrangera ett lotteri eller har frågor om tillstånd
  • ha råd om ett evenemang
  • ta del av våra webbaserade tjänster
  • ha tips på marknadsföringsmetoder
  • fråga om aktiviteter i ditt bostadsområde.

Föreningsbrevet

Cirka 10–12 gånger per år skickas Föreningsbrevet ut via mejl till den kontaktperson och ordföranden som er förening angett i föreningsregistret. I brevet sammanfattas det som är aktuellt just nu, exempelvis kommande ansökningstider för bidrag. Vi publicerar information som har avsändare Umeå kommun, någon av våra samarbetspartners eller andra myndigheter.

Om du är medlem i en förening och vill ta del av informationen kan du läsa alla nyheter på www.umea.se/foreningsliv Länk till annan webbplats.. Där kan du även sätta upp dig som prenumerant. Ungefär en gång i månaden får du ett mejl med nyhetsrubrikerna samt en länk till webbsidan.

Sidan publicerades