Utvecklingsstrategin för vatten och avlopp är viktig för kommunens tillväxt och en långsiktigt hållbar förvaltning av våra naturresurser. Strategin omfamnar helheten och anger de strategiska vägvalen i frågor som rör vatten och avlopp. VA-strategin utgör en ”kappa” där delarna med utpekat ansvar utvecklas vidare i underliggande policys och planer.
Umeå kommun har arbetat med att ta fram ett nytt förslag till VA-strategi och det finns möjligheter att tycka till fram till 28 januari 2022. Förslaget finns här som pdf och längre ner på sidan kan du lämna dina synpunkter.
Kommunfullmäktige beslutade 2018 att kommunen ska avvakta med genomförandet av den Utvecklingsstrategin för vatten och avlopp som antogs 2016. Strategin från 2016 angav en storskalig utbyggnad av verksamhetsområden i Täfteå, Sörmjöle, Norrmjöle, Kläppsjön, Ostnäs och Sand-Tuvan under den första 10-årsperioden (A-områden). Sedan skulle på sikt utpekade B-områden byggas ut och därefter på mycket lång sikt C-områdena. Avsikten att dessa områden skulle bli verksamhetsområde har föranlett att åtgärdsarbetet med enskilda avlopp fördröjts.
Syftet med den VA-strategin var att åtgärda de problems om fanns gällande påverkan på våra vattendrag samt att säkerställa att kommunen tillhandahåller både vatten och avlopp i tillväxtområden.
Nuvarande situation med en pausad utvecklingsstrategi är inte bra för miljö, tillväxt och förutsägbarheten för våra kommuninvånare. I dag råder osäkerhet kring om och när det kommer bli kommunalt verksamhetsområde.
För kommunfamiljen är förutsägbarheten också mycket viktig för samhällsbyggandet; planering, taxor, investeringar, reinvesteringar och att kunna förhålla sig till fördelade grunduppdrag från kommunfullmäktige.
LAV reglerar kommunens skyldighet att under vissa förutsättningar tillhandahålla vattentjänster. Rättstillämpningen visar att miljö- eller hälsoskäl i princip alltid har ansett föreligga i de ärenden som prövats. Vidare har bedömningen avseende antalet fastigheter legat mellan 20-30 stycken. Under dessa förutsättningar har kommunen en skyldighet att tillhandahålla vattentjänster. Lagstiftaren har gett kommunen möjlighet att tillämpa särtaxa för att täcka de kostnader som uppkommer. Tillsynsmyndighet enligt LAV är Länsstyrelsen. Vänder sig en fastighetsägare till Länsstyrelsen med önskemål om kommunal anslutning kan följden bli ett föreläggande där Länsstyrelsen kräver att kommunen tillhandahåller vattentjänster.
Utvecklingsstrategin för vatten och avlopp är tänkt att fungera som samlande dokument. I samband med att kommunfullmäktige fastställer dokumentet ges också följande uppdrag i enlighet med strategin;
Den gamla strategin fokuserade främst på avlopp. Dricksvattenförsörjning och dagvattenhantering fanns endast med på mycket övergripande nivå. I den nya strategin kommer dessa delar att förtydligas.
Den gamla strategin upphör i när det finns en ny och beslutad VA-strategi med tillhörande VA-plan.
För att få en god långsiktig samhälls- och försörjningsplanering för vatten och avlopp i en växande kommun behövs en hållbar plan.
Kommunfullmäktige i Umeå kommun.
I dagsläget inga förändringar, men allt eftersom nya planer tas fram kan det bli förändringar för dig som fastighetsägare.
Lagstiftning om vilket ansvar en kommun har för vatten och avlopp. I de områden där kommunen tillåtit en samlad bebyggelse och ett miljö- eller hälsobehov finns är kommunen ansvaring för att lösa vatten och avloppsfrågan.
Vattenkollektivet eller VA-kollektivet är benämningen på alla fastigheter som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp i en kommun. VA-kollektivet äger alla allmänna VA-anläggningar såsom ledningar, pumpstationer och verk och representeras av kommunens VA-avdelning som sköter anläggningarna. VA-kollektivet är taxefinansierat och inte skattefinansierat.
Verksamhetsområde är av kommunen fastställd geografiskt område inom vilket kommunen har en skyldighet att tillhandahålla tjänster för vatten och avlopp.
Under de kommande åren ska planerna tas fram och beslutas av kommunfullmäktige.