Om du inte har tillgång till kommunalt avloppsnät måste du ordna en egen avloppsanläggning. Bestämmelser om sådana anläggningar finns i miljöbalken och i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Grundkravet är att spillvattnet ska genomgå längre rening än slamavskiljning.
Innan du anlägger en avloppsanordning måste du enligt miljöbalken söka tillstånd för det hos kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Det gäller om du tänker använda vattentoalett. Gäller det bara bad-, disk- och tvättvatten krävs det i normalfallet endast en anmälan till nämnden. I vissa skyddszoner krävs tillstånd även för dessa anläggningar.
Vid behandling av avloppsärenden bedömer Miljö- och hälsoskydd vilka miljökonsekvenser den planerade anläggningen kan få, till exempel om det finns risk för förorening av vattentäkter eller risk för övergödningsproblem i sjöar eller havsvikar. Dessutom bedöms de tekniska förutsättningarna för att kunna utföra den efterbehandling man valt med mera. Om du funderar på att ordna en egen avloppsanläggning bör du i god tid kontakta Miljö- och hälsoskydd för råd och tips.
Vi lovar att du som ansöker om tillstånd för eller anmäler anläggande av enskild avloppsanläggning får en återkoppling från oss inom 10 arbetsdagar.
Vi förväntar oss av dig att ansökningar och anmälningar är kompletta och ritningar fackmannamässigt utförda.
I kommunen finns ett antal vattenskyddsområden. Inom skyddsområdena finns regler för hur olika typer av verksamheter får bedrivas.
De specifika regler som gäller för avloppsanläggningar är att
Information om vattenskyddsområden
Läs mer om skötsel av avloppsanläggning. Öppnas i nytt fönster.
Läs mer om skötsel av minireningsverk Öppnas i nytt fönster.
Christina Robertsson
miljöinspektör
Erik Nilsson
miljöinspektör
Hilda Persson
miljöinspektör
Mia Blomberg
miljöinspektör
Märta Tobiasson
miljöinspektör
Nina Stenbacka
miljöinspektör
Miljö- och hälsoskydd
090-16 10 00 (växel) miljoochhalsoskydd@umea.seStadshuset, Skolgatan 31A
Umeå kommun
Miljö- och hälsoskydd
901 84 Umeå