Boka anläggningar och lokaler

Du kan boka Umeå kommuns lokaler och anläggningar som förening, privatperson eller för ett företag. Vi har lokaler för olika typer av aktiviteter. Din idrottsförening kanske vill lägga in ett extra träningspass, du som privatperson kanske vill dra ihop kompisgänget för en aktivitet, eller så planerar din arbetsplats ett större event och behöver en lokal.

Ny tjänst för att boka lokaler

Från och med 1 juni 2021 bokar du tider i den nya tjänsten för lokalbokningar och ansökningar av föreningsbidrag. Det nya systemet utvecklas och nya funktioner släpps allteftersom.

Just nu kommer den största skillnaden vara att du skickar bokningsförfrågningar och avbokar via det nya systemet samt att du kan följa dina ärenden. Det innebär även att du inte längre får bekräftelser via mejl. Från och med nu hittar bekräftelser på bokningar och avbokningar när du loggar in i systemet.

Framöver kommer du bland annat också kunna betala dina bokningar via systemet, få bekräftelse och avboka lokal oavsett tid på dygnet.

Föreningar kommer att ha särskilda personer som får boka resurser. Det är er förening som utser vem eller vilka som ska ha den rollen.

Du hittar det nya bokningssystemet på www.umea.se/bokningbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Så bokar du lokal

Vem som helst kan när som helst göra en bokningsförfrågan för en viss lokal och tid. Via tjänsten för lokalbokning och föreningsbidrag kan du se vilka tider som finns lediga och boka. Det är framför allt under helgen som det brukar finnas lediga tider.

En särskild ansökan krävs för återkommande bokningar i idrottslokaler eller bokningar för särskilda, större arrangemang.

Läs mer om hur du genomför olika typer av bokningar

Din förfrågan hanteras under kontorstid, veckodagar klockan 8–17. Du får alltid en bekräftelse via bokningssystemet när din bokning har blivit godkänd.

Kostnad och inpassering

Kostnaden för lokalen varierar beroende på typ av lokal, befintlig utrustning och lokalens storlek. Om ni är en förening som bokar lokal är det också billigare än för övriga. Betalning för lokalen sker tills vidare via faktura efter att du har varit i lokalen.

Avgifter för lokaler och anläggningar

När du bokar en lokal måste du även ha en lås-tagg för att ta dig in i lokalen. Beställ tagg efter att du har gjort din bokning.

Inpassering till lokaler

Avbokning av tid i lokaler

Du avbokar dina tider i bokning- och bidragssystemet. För att slippa debitering behöver ni avboka ett visst antal dagar i förväg. Beroende på vilken typ av lokal och för vilket typ av arrangemang ni bokat gäller olika antal dagar. Dagarna räknas inklusive röda dagar.

 • För avbokning av träningstid/möte/annan aktivitet behöver ni avboka senast 4 dagar innan.
 • För avbokning av matcher/arrangemang behöver ni avboka 10 dagar innan.
 • För tennis/badminton behöver ni avboka 2 dagar innan.

Ställ i ordning lokalen

​Kom ihåg att du som har använt lokalen också ansvarar för att ställa iordning lokalen i befintligt skick innan din bokade tid har passerat. Om du har använt innebandysarg eller annan utrustning som tar tid att flytta bör du beräkna längre tid för att städa bort utrustningen. Om ni upptäcker att det är dåligt städat eller undanplockat när ni kommer är det viktigt att ni meddelar detta för att ni inte ska drabbas av någon annans avgift.

Allmänna villkor/gällande regler för olika typer lokaler

 • Kontakt

  Lokalbokning, Föreningsbyrån

  090-16 18 55 fritid.bokning@umea.se

  Vi tar helst emot frågor via mejl, men vill du ändå ringa kan du göra det vardagar klockan 10–12.

 • Kontakt

  Tillsynsgruppen, ronderingen

  070-850 65 36 070-850 65 37

  Om du får problem med utrustning eller att komma in kan du på kvällar och helger ringa tillsynsgruppen.

Sidan publicerades www.umea.se/anlaggningar