En störning enligt miljöbalken kan till exempel handla om bristande ventilation, fukt- och mögel, buller eller lukt.
Det är viktigt att den som orsakar störningen får möjlighet att undersöka och åtgärda problemet innan du lämnar in en klagomålsanmälan till miljö- och hälsoskydd.
Gäller störningen boendemiljön så är det fastighetsägaren eller bostadsrättföreningen som har det yttersta ansvaret. Gäller störningen trafikbuller så kontakta i första hand väghållaren. Det är Gator och parker som är ansvariga för kommunala vägar och Trafikverket för statliga vägar (till exempel E4 och E12). Se mer information på sidan Buller i hemmet. Det kan även vara buller eller annan störning från en verksamhetsutövare. Vi rekommenderar därför att du i första hand tar kontakt med dem. Får du ingen hjälp trots att du tagit kontakt med den ansvarige kan du anmäla ditt klagomål till miljö- och hälsoskydd så kanske vi kan hjälpa dig.
För att Miljö- och hälsoskydd ska handlägga din anmälan krävs att
Det är viktigt att din anmälan är komplett annars finns det risk för att handläggningstiden förlängs.
Miljö- och hälsoskydd skickar oftast med klagomålsanmälan till den som orsakat störningen. Lämna bara in de uppgifter du känner dig bekväm med att andra tar del av.
Det kostar inget att lämna in en anmälan.
När du anmäler ett klagomål i din boendemiljö kan du inte vara anonym eftersom Miljö- och hälsoskydd måste kunna kontakta dig för att göra en komplett utredning.
Andra klagomål kan lämnas anonymt men det kan då vara svårt att handlägga klagomålet och du kan inte överklaga beslut i ärendet.
Fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren informeras genom brev om klagomålet. Miljö- och hälsoskydd begär att omständigheterna undersöks och att fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren skickar in förslag på eventuella åtgärder.
Därefter gör Miljö- och hälsoskydd en bedömning i ärendet och du som framfört klagomålet får möjlighet att lämna synpunkter.
Miljö- och hälsoskydd gör en inspektion för att bedöma om det finns risk för olägenhet. I så fall krävs ansvariga på vidare åtgärder. Denna handläggning debiteras verksamhetsutövaren/fastighetsägaren med 1 050 kronor per timme. Om Miljö- och hälsoskydd bedömer att risk för olägenhet inte förekommer avslutas ärendet.
Miljö- och hälsoskydd kan i senare skede göra uppföljande inspektioner för att undersöka resultaten av tidigare åtgärder eller underlåtande att vidta åtgärder.
Kontakta kundtjänst Plan och bygg
090-16 13 61
Kontakta Arbetsmiljöverket
090-17 07 00
Kontakta Gator och parkers felanmälan via formulär
090-16 14 61
Kontakta Jägarförbundet
090-14 43 00
Kontakta Umeå marina forskningscentrum
090-786 79 74 eller
Naturhistoriska riksmuseet
08-519 540 00
Kontakta fastighetsägaren
Kontakta värd eller hyresnämnd (om du bor i hyreslägenhet)
Skade- och olycksfallsrisker
Kontakta Risklinjen
020-93 00 00
Kontakta fastighetsägaren
Grävling under huset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Naturvårdsverket)
Orm på tomten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Naturvårdsverket)
Länsstyrelsen Västerbotten
010-225 40 00
vasterbotten@lansstyrelsen.se
Akuta ärenden utanför kontorstid hänvisas till Polismyndigheten i Västerbotten på telefon 114 14.
Vi lovar att du som skickar in klagomål får en påbörjad handläggning av ditt ärende samt en återkoppling inom tio arbetsdagar.
Kontaktpersoner
Amanda Jonsson
miljöinspektör
Angelica Frykholm
miljöinspektör
Barbro Waldenström
miljöinspektör
Kristina Hägglund
miljöinspektör