Ung och placerad

Det finns många anledningar varför barn och ungdomar inte kan bo kvar med sina föräldrar. För vissa barn är det farligt att bo kvar hemma för att föräldrarna slåss eller är elaka mot barnet. Andra har föräldrar som mår så dåligt att de inte orkar ta hand om sina barn. Kanske dricker den som ska ta hand om barnet för mycket alkohol, tar droger eller är psykiskt sjuk. Det finns också ungdomar som skadar sig själv och därför inte kan bo kvar hemma.

Oavsett av vilken anledning du är placerad har du rätt att få information om vad som gäller för just dig. Din social­sekreterare kan förklara det du undrar över.

Socialtjänsten beslutar om du ska bo hos en släkting, i ett familjehem, eller på något annat ställe.

Stöd vid samtal med socialsekreterare

Förbered gärna ditt möte med socialsekreteraren - de kan bara hjälpa dig om de förstår vad du vill ha hjälp med. Det kan räcka med tre, fyra punkter som du skrivit upp i mobilen innan du går dit.

Fråga, fråga, fråga. Man får fråga samma sak flera gånger. Ibland kommer du kanske inte ihåg allt socialsekreteraren säger, men då kan du skicka ett sms och fråga vad det var för viktigt hen sa. Det är OK att fråga flera gånger.

Så får du tag på din socialsekreterare

Kontaktuppgifter till din socialsekreterare lämnas ut vid ert första möte. Lägg gärna in numret i din telefon.

Mer information

Koll på soc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – information om vad socialtjänsten gör och på vilket sätt du som är ung kan få hjälp och stöd (Socialstyrelsen)

Ungdomshälsan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomsmottagning på nätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är en myndighet som har tillsyn över hälso- och sjukvården och personalen som arbetar där. Tillsyn betyder att de kontrollerar verksamheterna för att se att den är säker och har bra kvalitet.

Du som är under 21 år kan kontakta IVO om du vill fråga om dina rättigheter eller berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller hälso- och sjukvården. Telefontid vardagar klockan 9-17. Övrig tid kan du lämna ett meddelande. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Ring 020-120 06 06.

Kontakta socialtjänstens mottagningsenhet

Socialtjänstens mottagningsenhet ger information och rådgivning.

Mottagningsenheten

090-16 10 02
mottagningsenheten@umea.se

Sidan publicerades www.umea.se/placerad