Träffa familj och vänner, umgänge

Det ser väldigt olika ut hur mycket placerade barn och unga kan träffa sina föräldrar, syskon, familj och vänner. Din socialsekreterare kan svara på vad som gäller för just dig.

Ibland kan det vara så att du vill träffa din förälder mer än det går. Det kan bero på att din förälder inte mår tillräckligt bra för att kunna träffa dig. Det kan också vara så att du inte vill eller orkar träffa dina föräldrar.

Din rätt att hålla kontakt med familj och vänner

  • Du har rätt att hålla kontakt med din familj. Om det är bra för dig kan du också få hålla kontakt med andra som är viktiga för dig.
  • Din familj kan få komma och hälsa på dig om det inte är dåligt för dig. När du får besök har ni rätt att vara ostörda.
  • Förutom att de kan komma och hälsa på dig har du rätt att hålla kontakt med familj och vänner på andra sätt. Du kan till exempel ringa, mejla eller skriva brev.
  • Du får skriva och ta emot brev och du ska få vara ostörd både när du skriver och läser dina brev. Men om jour- eller familjehemsföräldrarna eller personalen på ditt SiS eller HVB misstänker att ett brev kan innehålla droger eller något annat som är skadligt för dig får de vara med när du öppnar det. Annars får de inte läsa dina brev eller mejl.
  • Om du är LVU:ad och vi på socialtjänsten har kommit fram till att det inte är bra för dig att träffa din familj kan de bestämma att du inte får träffa dem på det sätt du själv vill. Ibland kan de till och med bestämma att din familj inte får veta var du bor.
  • Om dina föräldrar har godkänt att du har blivit placerad kan vi på socialtjänsten inte bestämma hur mycket de får träffa dig. Däremot kan vi försöka hjälpa dig om du inte vill träffa dina föräldrar så mycket som dina föräldrar vill.

Om du inte vill träffa dina föräldrar

Om du inte vill träffa dina föräldrar vill vi gärna veta det. Antingen kan de du bor med hjälpa dig eller så kan vi vuxna försöka hjälpas åt. Vi på socialtjänsten tvingar inte barn och ungdomar att träffa sina föräldrar. Däremot försöker vi hjälpa dig att ha en bra relation med dina föräldrar, det säger lagen att vi ska göra.

Om du är över 15 år väljer du själv om du vill träffa dina föräldrar. Ibland kan det kännas som att du tvingas träffa dina föräldrar för att dina föräldrar vill det, eller att socialtjänsten försöker få till fungerande umgängen.

Sidan publicerades