Riksfärdtjänst

Tillfälligt ändrade öppettider för telefonrådgivning i sommar:
Vecka 27: Stängd
Vecka 28-30: Öppen tisdag och torsdag kl. 10-11

Tillgängligheten i buss, tåg och flyg förbättras hela tiden. Trafikbolagen erbjuder också kostnadsfri assistans för att fler ska kunna resa med kollektivtrafik. Om du ska resa mellan olika kommuner i Sverige och det inte räcker med trafik­bolagens assistans finns riksfärdtjänst.

Riksfärdtjänst är till för dig som har en stor och varaktig, (minst 6 månader), funktionsnedsättning som gör att dina resekostnader blir högre än vad som anses normalt på sträckan. Med normala resekostnader menas hur andra resenären reser på samma sträcka i buss, tåg eller flyg. Exempelvis kan det vara att du behöver ha ledsagare med dig som innebär en extra biljettkostnad. Du behöver göra en ansökan för att få tillstånd till riksfärdtjänst.

Riksfärdtjänst beviljas i första hand med buss, tåg eller flyg tillsammans med ledsagare. Vem den fysiska ledsagaren är ordnar du själv. Det är endast i undantag som resa med personbil eller fordon med rullstolsplats beviljas. Syftet med resan ska vara av fritidskaraktär. Du ska vara folkbokförd i Umeå kommun.

Sidan publicerades www.umea.se/riksfardtjanst