Studieförbund

Föreningar och privatpersoner kan söka sig till studieförbund för stöd i form av studiecirklar eller kursverksamhet. I Umeå finns flera studieförbund med olika profileringar som kan hjälpa föreningar både praktiskt och rådgivande.

RF-SISU Västerbotten är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Deras uppdrag är att stödja, leda, samordna, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialdistriktsförbund i Västerbotten.

RF-SISU Västerbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ABF erbjuder ett stort utbud av kurser och föreläsningar samt möjligheter att bilda studiecirklar. ABF är partipolitiskt obundet med värderingar som sammanfaller med arbetarrörelsens.

ABF Umeåregionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilda profilerar sig mot tre områden; kyrka, samhälle och kultur. Genom folkbildning vill Bilda möta behov och stärka människors möjligheter till lärande och delaktighet.

Bilda Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkuniversitetet erbjuder studiecirkelverksamhet och kurser riktad främst till kultur- och konstutövare.

Folkuniversitetet i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studiefrämjandet är ett politiskt och religiöst obundet förbund som profilerat sig inom hållbar utveckling, miljö, djur, natur och kultur samtidigt som de främjar mångfald.

Studiefrämjandet Västerbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vuxenskolan profilerar sig inom frågor kring integration, landsbygd, funktionsrätt och hållbarhet. Humaniora, kultur och hantverkande är det som driver Vuxenskolan. Centerpartiet, Liberalerna och LRF är förbundets grundorganisationer.

Studieförbundet Vuxenskolan Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nykterhetsrörelsens bildningsverk arbetar med frågor om alkohol och andra droger, folkhälsa och integration. NBV är partipolitiskt obundna och religiöst neutrala.

NBV Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Medborgarskolan är ett studieförbund med en humanistisk prägel. De arbetar främst med folkbildning och värnar högt om människors lärande. De är partipolitiskt och religiöst obundna.

Medborgarskolan Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sensus arbetar främst med bildning och kultur. De utgår från en partipolitiskt obunden men kristen värdegrund. Sensus har ett fokus på kulturutövande samt demokrati- och rättighetsfrågor.

Sensus Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ibn Rushd är partipolitiskt obundna, med en muslimsk värdegrund. Deras fokusområden är mångfald, rättigheter och livsåskådning. Ibn Rushd verkar för att vara en mötesplats för alla, oavsett bakgrund.

Ibn Rushd distrikt norra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturens Bildningsverk är ett studieförbund med fokus på kulturutövande och kulturverksamhet. De kommer avveckla sin studieförbundsverksamhet under 2024.

Kulturens Bildningsförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades