Ett pimpelhål i isen med ett pimpelspö och en spade för att tömma hålet från snö.

Isfiske

I Umeå kommun finns goda möjligheter till isfiske. Isfiske kan utföras på flera många sätt och med olika typer av beten. Vanligtvis räcker det med ett pimpelspö, en pirk (glänsande sked) och en krok agnad med maggot för att kunna ta del av fisket under vinterhalvåret.

Umeälven bjuder på soliga isar under våren och i Sävarån finns möjlighet att pimpla eller lake under de mörka timmarna.

Under de senare åren har också ismetet efter gädda och lake växt enormt. I stället för små pimpelspön används rediga spön med avancerade rullar agnade med betesfisk (till exempel mört) för att kunna dra upp de riktigt stora gäddorna.

På de första isarna måste du i första hand tänka på säkerheten – ta inga risker!

Tips på isfiske

För isfiske i sötvatten kan du till exempel besöka Trehörningen,länk till annan webbplats Tavelsjö,länk till annan webbplats Mickelsträsklänk till annan webbplats eller Nydalasjönlänk till annan webbplats. Är du mer sugen på saltvattensfiske vid kusten kan du till exempel besöka Fabriksviken i Hörneforslänk till annan webbplats, Patholmsvikenlänk till annan webbplats och Djupsundsvikenlänk till annan webbplats i Holmsund, Västerfjärdenlänk till annan webbplats, Skeppsviklänk till annan webbplats eller Österfjärdenlänk till annan webbplats.

Sidan publicerades