%20umedalen-aventyrspark-1149-960.jpg)
Lekplatser
Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort samt i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Klicka på deras namn i menyn om du vill läsa mer om de olika lekparkerna.
Nedan hittar du även en interaktiv guide till Umeås lekparker!
Bra lekmiljöer för alla barn
Alla barn ska ha tillgång till stimulerande och utvecklande lekmiljöer på parkmark, naturmark och lekplatser. En lekmiljö eller lekplats bör finnas inom 250 meter till bostad och utan barriärer som upplevs hindrande för barn. Om inte det är möjligt att uppfylla så bör andra kompensationsåtgärder vidtas.
Lekmiljöer definieras som alla platser för barns lek. De behöver inte vara iordningställda eller gestaltade utan kan till exempel finnas i ett naturområde. En lekplats däremot, är en tydligt utformad lekmiljö och den innehåller även lekredskap.
Tillgänglighet
Lekplatserna ska utformas så att de till stora delar upplevs som inkluderande och tillgängliga. De bör erbjuda en variation av lekvärden som tillgodoser behov hos barn med olika funktionsvariationer i alla åldrar. Vid nyanläggning av lekplatser ska tillgänglighetskraven enligt ALM 2 samt reglerna om enkelt avhjälpta hinder enligt PBL 17 kap. § 21a och HIN1 uppfyllas.
Mål och principer för lekplatser
Tekniska nämnden har beslutat om en ny riktlinje för lekplatser och lekmiljöer i Umeå. I den tydliggörs vilka förhållningssätt och ambitioner kommunen har med lekplatserna och hur de ska skötas.
Riktlinjerna ska vara ett stöd i planeringen av lekplatser. Den ska användas för att säkerställa bra platser för barn att leka på i dag, men även i takt med att staden växer och förtätas. Den gör det också lättare att utifrån en helhetsbild satsa på lämpliga lekplatser för barn i olika åldrar och med olika behov.
Riktlinjerna ska säkra att lekplatserna finns på rätt platser, där barnen är, och att vi tillhandahåller bra lekmiljöer även i framtidens Umeå.
Riktlinjer för lekplatser och lekmiljöer , 242 kB, öppnas i nytt fönster.