Flicka fiskar, blått vatten i bakgrunden

Prova på stadsnära fiske i Umeå

I Umeå kommun finns ett stort utbud av fiskemöjligheter, oavsett om du som nybörjare ska sätta din första mask på kroken eller om du som rutinerad fiskare söker nya utmaningar. Umeås fiske har någonting för alla.

I Umeälven, vid strandpromenaden i centrala stan har du möjlighet att fiska. Här finns möjligheter att fånga abborre, gädda, id, brax, lake, sik och havsöring. Under sommaren passerar även lax som är på väg till Vindelälven. Det finns delar av Umeälven där fisket är gratis. Endast handredskap är tillåtet. Umeälvens stadsfiskeområdets övre gräns är cykelbron till Teg och den nedre gränsen går 250 meter söder om Tuvans sydspets samt vid Bergöbron.

För att fiska behöver du lösa fiskekortet Dagkort Umeå Stadsfiskeområde - Del av Umeälven och följa de regler som gäller för fisket. Fiskekortet är gratis.

Fiske i Nydalasjön

I Nydalasjön kan du också fiska, dit tar du dig lätt från centrala stan med buss, cykel eller genom att promenera cirka 6 kilometer. Längs sjön finns flera grillplatser och toaletter. Naturligt finns det abborre, gädda och mört i sjön. Även fisket i Nydalasjön är gratis men du måste lösa fiskekort.

I den digitala kartan på ifiske.se finns nu punkter för positioner på de sex risvasar som sattes ut i sjön under vårvintern. Risvasarna ger bra lek- och uppväxtmiljöer för fisk och blir ofta bra platser att fiska på.

Nya fiskeregler i Nydalasjön

Nya fiskeregler i Nydalasjön innebär bland annat ett begränsat fångstuttag på max tre abborrar och tre gäddor per fiskande och dygn, max- och minimått på gädda, maxmått på abborre samt fyra fiskeförbudsområden runt sjön.

Följ regler och lös fiskekort

Du löser fiskekort till Umeå kommuns egna fiskekort via fiskeportalen ifiske.se. Här kan du också se en karta med alla fiskevatten i kommunen med omnejd.

För de flesta fiskevatten finns en förening som sköter fiskevårdsområdet och erbjuder fiske. Föreningarna kan ha olika regler gällande vilka redskap du får använda, hur mycket fisk du får ta upp eller storlek på fisken du tar upp. Regler för fiske finns även på de vatten där det är gratis att fiska, oftast behöver du även lösa ett gratis fiskekort. Därför är det viktigt att du kollar upp vad som gäller på just det vatten du planerar att fiska vid.

Du kan alltid vända dig med frågor eller funderingar till personalen i någon av Umeås redskapsbutiker. De är insatta och kunniga i både fiske generellt, vilka redskap som passar till olika typer av fiske och om regler för fiske i Umeå med omnejd. Många av dem delar gärna med sig av sin kunskap.

Låna fiskeutrustning på Fritidsbanken

Har du ingen egen fiskeutrustning? På Fritidsbanken på Ålidhem har du möjlighet att låna både fiskeutrustning samt annan idrotts- och friluftsutrustning utan kostnad.

Fritidsbanken Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades