Pågående utställning i Umeå konsthall

Detalj av verket "Closure". ©Monica L Edmondson/Bildupphovsrätt 2023

Monica L Edmondson

Malign
18 februari - 14 maj 2023

I Edmondsons utställning visas för första gången alla delar tillsammans från det fleråriga konstprojektet Malign. Tidigare har konstverket "Closure" visats på Konstmuseet i Norr Kiruna (2019/2020) och verket "TippingPoint" har visats i en hölada utanför Tärnaby (2021).

I utställningen ”Malign” gestaltar jag det föränderliga i en tid präglad av maktlöshet och tappad kontroll samtidigt som jag synliggör vardagens nyanser av smärta, glädje och hopp.
”Malign” utforskar känslor kopplade till min dotters sjukdom och rop på hjälp, men det enda jag kan göra är att följa tidens rytm och förlita mig på andras kunskap och vilja att hjälpa henne att överleva. En timme i taget, en dag, ett liv.

Den samiska traditionen och kulturen är ett bärande spår i mitt arbete. Genom att placera mig själv in i ett mänskligt led som sträcker sig både bakåt och framåt i tid, kan jag hämta styrka i mina förmödrars skapande och låta deras avtryck bli en del av mitt.
-
Monica L Edmondson


Monica L Edmondson är född 1963 i Gällivare. Efter konsthögskoleexamen vid Canberra School of Art, Australian National University 1999, har hon arbetat som konstnär med inriktning glas. Utifrån en samisk kärna, men med internationella influenser både tekniskt och konceptuellt, skapar hon verk som utgår från hennes egen person och plats i det vida fjällandskapet.

Med sin bas i Tärnaby har Monica L Edmondson visat sin konst runt om i världen. Hon är representerad i permanenta samlingar vid bland annat Nationalmuseum Stockholm och National Gallery of Australia. Edmondson har ställt ut på bland annat National Gallery of Canada Ottawa, Koganezaki Glass Museum Shizuoka Japan, Venezia Aperto Vetro Italien och SOFA New York USA.

Här kan du se utställningen i det digitala utställningsrummet. Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om det tillhörande utställningsprogrammet.

Sidan publicerades