Pågående utställningar

Camilla Akraka

Skumrask

16 oktober 2021 – 23 januari 2022

Camilla Akraka är konstnären som har skapat Metoo-monumentet ”Listen!” på Rådhustorget i Umeå. Hennes dubbla etniciteter, med en svensk mor och en nigeriansk far, har haft stor betydelse i hennes konstnärskap och hon har ständigt, omedvetet eller medvetet, undersökt företeelsen av att vara annorlunda. I Akrakas konst finns frågor om klass, kön, etnicitet och ålder ständigt närvarande och ofta ett ifrågasättande av en etablerad position eller roll.

”Jag förhåller mig ofta symboliskt och i mina skulpturer ligger fokus på fördelningen av massa i kroppar. Förutom detta och den dekorativa aspekten i mina mönster är tvetydighet ett ständigt återkommande inslag i mina verk. I tvetydigheten får gåtan finnas kvar.” -Camilla Akraka

I utställningen ”Skumrask” visar Camilla Akraka främst nya verk i form av teckningar, skulpturer och målningar. Minnen, fiktiv rit och myt blandas med konstnärens förankring i naturen.

Camilla Akraka är född 1968 i London, uppvuxen i Stockholm och Roslagen. Bor och arbetar i Östergötland. Utexaminerad med en MFA från Kungliga Konsthögskolan 2001. Utställningar inkluderar "Pasaportes" Angelika Knäpper Gallery, Stockholm 2011, "Colonial Rooms" Konsthall Passagen, Linköping 2014. 2019 placerades Metoo-monumentet "Listen!" på Rådhustorget i Umeå.

"Vandrare"©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021

Sidan publicerades