Byggkostnader

Jämför olika alternativ och ta hjälp av de som kan

Ta gärna kontakt med flera småhusproducenter inför husbygget om du inte planerar att bygga ditt hus själv. De har många olika standardiserade hustyper och därför varierar priserna. Om du har speciella önskemål som inte stämmer med småhusproducenternas standardhus, brukar de kunna ändra eller komplettera mot extra kostnader. Ett annat alternativ är att ta arkitekthjälp och låta rita upp ett eget hus. Jämför därför och räkna på alla de olika alternativen.

Genom att titta på många olika hustyper får du också idéer som du kanske inte hade från början. Ju mer du ser och tar reda på, desto större sannolikhet att ditt hus verkligen blir som du vill och att du även spar pengar i slutändan.

Tänk på att följa gällande detaljplan när du väljer ditt drömhus!

Planlösning, energieffektiv uppvärmning och ventilation

Hustypen och de tekniska lösningarna är avgörande för hur energieffektivt huset kommer att bli. Utgångspunkten är ett tätt skal, täta genomföringar och extra tjock isolering. En bra planlösning som utnyttjar varje kvadratmeter effektivt är också viktigt. Vill du ha stor boyta är det alltid energieffektivare att bygga i två plan. Då blir ytan mot den kalla utomhusluften så liten som möjligt.

Markberedning

Tomten som du köper säljs i befintligt skick. Ta reda på vilken typ av mark och vilka utmaningar och möjligheter som kan uppkomma vid val av tomt. Till exempel kan du behöva göra en geoteknisk undersökning. Titta på om det är en bergig tomt, hur stor sprängkostnaden med bortforsling av berg blir, väderstreck med mera. Ett annat exempel är att det kan finnas djupa torvlager vilket innebär att det måste fraktas bort för att kunna fylla upp tomten med bra grundläggningsmaterial igen. Detta är stora extra kostnader som du som köpare måste ta med i din kalkyl.

Ta med utemiljön tidigt

Som vi har beskrivit ovan så har varje tomt begränsningar och möjligheter. Var därför fri i sinnet gällande husval tills ni hittat en tomt. Läs mer under "Planera tomten".

Sidan publicerades