Ungdomsboende

Ungdomsboendet är ett stödboende för dig mellan 16 och 20 år där du under trygga former får träna och förbereda dig för ett självständigt boende och vuxenliv. Målgruppen för verksamheten är ungdomar som inte är i behov av sådana vård- eller behandlingsinsatser som motiverar en placering i HVB eller familjehem. Du ansöker om Ungdomsboende via socialtjänstens mottagningsenhet.

UB-modellen

På Ungdomsboendet arbetar vi utifrån UB-modellen, en arbetsmodell som leder till självständighet. Varannan månad går vi igenom olika livsområden och dina målsättningar. Exempel på livsområden är: mat, ekonomi, städning, syssel­sättning, alkohol/droger/kriminalitet, hälsa, fritidsaktiviteter och nätverk. Vi checkar av och gör regelbundna uppföljningar för att se att det går åt rätt håll inom alla livsområden. Hos oss finns också möjlighet att få samtalsstöd.

Vid inskrivningen kommer två av personalen på Ungdomsboendet att bli din kontakt. Vi träffas oftast flera gånger per vecka med utgångspunkt i den planering som vi har gjort tillsammans. Varje vecka åker personalen runt till alla ungdomar som är inskrivna på Ungdomsboendet för att hälsa på. Det gör att du kommer att lära känna all personal under tiden på Ungdomsboendet.

Ungdomsboendet har egna lägenheter som är placerade runt om på olika bostadsområden i Umeå. Lägenheten är till låns under den period som du är inskriven. Där ges möjlighet att klara av ett eget boende med allt det innebär.

Stöd efter behov

Vi samarbetar med många andra verksamheter. Det innebär att vi kan anpassa stödet helt efter dina behov.

 • Kontakt

  Ungdomsboendet

  070-688 01 99

  Besöksadress

  Ryttargatan 8

  Postadress

  903 22 Umeå

 • Kontakt

  Socialtjänstens mottagningsenhet

  Kontakta socialtjänstens mottagningsenhet för övergripande frågor, information och rådgivning.

  090-16 10 02 mottagningsenheten@umea.se

  Besöksadress

  Kungsgatan 71–73

  Postadress

  Socialtjänsten
  Umeå kommun
  Box 3045
  903 02 Umeå

  Kontakta socialtjänsten

  Telefontider

  Måndag, tisdag, onsdag, fredag, klockan 08.30–11.30, 13.00–16.00
  Torsdag, klockan 08.30–09.30, 13.00–16.00.

  Besökstider

  Måndag–fredag, klockan 08.30–11.30, 13.00–16.00

Sidan publicerades www.umea.se/ungdomsboendet