SBA – Systematiskt brandskyddsarbete
Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) handlar om att känna till vilket brandskydd som finns i byggnaden och hur det ska upprätthållas över tid. Det handlar också om att personalen ska förberedas på vad de ska göra om det börjar brinna. Ett systematiskt brandskyddsarbete kan helt enkelt ses som ett sätt att ha ordning och reda i sitt brandskydd. Fastighetsägare och verksamhetsutövare behöver tillsammans och på ett organiserat sätt planera, dokumentera, kontrollera och följa upp sitt brandskyddsarbete.
Brandskydd är ett samspel mellan människa, teknik och organisation. Det räcker inte med ett avancerat byggnadstekniskt brandskydd om de som använder lokalerna sätter det ur spel på grund av okunskap, till exempel genom att kila upp dörrar i brandcellsgränsen. Det räcker heller inte med att det finns gott om släckutrustning om inte personalen har övat på att använda den.
SBA har stora likheter med systematiskt arbetsmiljöarbete och det kan med fördel integreras i andra former av lednings- eller kvalitetsledningssystem inom verksamheten.
Ansvar för brandskyddsarbetet
Enligt Lagen om skydd mot olyckor, 2 kap §2, har fastighetsägaren och den som bedriver verksamhet i lokalerna ansvaret för brandskyddet i byggnaden. Det innebär att de ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av en brand. Fastighetsägaren och verksamhetsutövaren ska se till att det finns ett skäligt brandskydd och som en del i det bedriva SBA. Den dokumentation som finns över brandskyddet kan kommunen komma att begära ut eller vilja titta på vid en tillsyn.
Fördelningen av vilka delar av brandskyddet som ligger på fastighetsägare respektive verksamhetsutövaren styrs inte av lagen utan bör fastställas genom avtal mellan parterna. Det är mycket viktigt att båda parter har klart för sig hur fördelningen ser ut så att inga frågetecken uppstår kring vem som är ansvarig.
Innehåll i SBA
Det är viktigt att de som berörs av brandskyddsarbetet kan ta del av materialet och förstår det. Brandskyddsarbetet ska därför dokumenteras skriftligt. Du bör dokumentera följande: