en man sitter på knä i vattnet med en havsöring hållandes i händerna

Fiske

I Umeå kommun finns ett stort utbud av fiskemöjligheter, oavsett om du som nybörjare ska sätta din första mask på en krok eller om du som rutinerad fiskare söker nya utmaningar. Umeås fiske har någonting för alla.

För de flesta fiskevatten finns en förening som sköter fiskevårdsområdet och erbjuder fiske. För att få fiska måste du nästan alltid lösa ett fiskekort och du är skyldig att följa reglerna, oavsett om det är gratis fiske eller inte, för det område eller vatten där du fiskar.

Du hittar Umeås fiskevatten på fiskekort.se/umea Länk till annan webbplats.

Fiske för nybörjare

Kom ihåg att fiskekort krävs för de allra flesta områden, förutom vissa avsnitt av älven och i kustområdena. Våra redskapsbutiker är välvilliga, kunniga och delar gärna med sig av den senaste informationen om fisket och gällande regler.

Stadsnära fiske

Umeälven, vid strandpromenaden i centrala stan har du möjlighet att fiska. Här finns möjligheter att fånga abborre, gädda, id, brax, lake, sik och havsöring. Under sommaren passerar även lax som är på väg till Vindelälven. Inom Umeälvens stadsfiskeområde är fisket gratis. Endast handredskap är tillåtet. Stadsfiskeområdets övre gräns är cykelbron till Teg och den nedre gränsen är Obbolabron.

Läs mer om Umeälvens fiske och se gränserna på kartan på fiskekort.se/umealven Länk till annan webbplats.

Nydalasjön tar du dig lätt till från centrala stan med buss, cykel eller genom att promenera cirka 6 kilometer. Med fiskekort och fiskespö har du möjlighet att få regnbåge och ibland en öring. Sportfiskeklubben Blåknuten sätter ut fisk flera gånger under sommaren. Längs sjön finns flera grillplatser och toaletter.

Läs mer om Nydalasjöns fiske på blaknuten.se/nydalasjon Länk till annan webbplats.

Fiske som utmanar

För dig som är sportfiskare är Umeå en mycket bra utgångspunkt. Här kan du, på ett relativt begränsat geografiskt område, hitta utmaningar i både älv, å, sjö och hav.

I de mindre åarna, som Hörnån Länk till annan webbplats. och Sävarån Länk till annan webbplats., kan du hitta både havsöring och lake som blir mycket stora. De stora sjöarna är vanligtvis givmilda med abborrfångsten såväl på sommaren som under vintern.

I kustområdena, speciellt i fjärdarna, hittar du ett av Sveriges bästa fiske efter storvuxna gäddor. Kusten erbjuder även ett attraktivt pimpelfiske under våren på både sik och abborre och har du tur kan du även hitta kustharren.

Sidan publicerades