Bild

Helena Ljungberg. Illustration: Maria Persson.

Helena Ljungberg

Helena Ljungberg (1865–1923) blev 1910 via fyllnadsval den första kvinnan utanför Stockholm att väljas till ett stads­fullmäktige, som ledamot för de konservativa. Hon var vice ordförande och senare kassör i den lokala rösträtts­föreningen i Umeå, och utsågs till stadsrevisor 1912.

Helena Ljungberg växte upp i Umeå tillsammans med två äldre bröder och en yngre syster, Fanny Bergström, som senare blev en av grundarna till lokalföreningen av Fredrika Bremer-förbundet i Umeå.

När Helena var 16 år, 1881, påbörjade hon studier vid folkskolelärarinneseminariet i Umeå, men tog aldrig examen utan började i stället 1884 studera vid Smedmans handelsskola i Stockholm innan hon återvände till Umeå igen.

Helena fick 1892 anställning som bankbokhållare vid Västerbottens läns sparbank och flyttade 1902 från föräldra­hemmet till en tjänstebostad i bankhuset där hon bodde större delen av sitt återstående liv. Hon gifte sig aldrig och fick inga egna barn. 1910 blev hon befordrad till bankkassör, en tjänst hon hade till sin död vid 58 års ålder 1923.

Helena hade utöver sin yrkeskarriär ett brett engagemang i olika föreningar, bland annat Svenska kvinnoföreningen för fosterlandets försvar, Kvinnornas uppbåd, Umeå kvinnors skyddsförening, Föreningen Majblomman där hon satt i styrelsen, och föreläsningsföreningen Minerva där hon var revisor.

När den lokala rösträttsföreningen bildades i Umeå 1903 blev Helena Ljungberg först vice ordförande och senare kassör, ända fram till föreningens upplösande.

I kommunalvalen 1910 kunde kvinnor för första gången väljas som representanter. När det i Umeå på våren 1910 gjordes ett fyllnadsval blev Helena Ljungberg den första kvinnan i landsort, det vill säga utanför Stockholm, att väljas in i ett stadsfullmäktige. Hon var representant för de konservativa, och valdes om igen vid det ordinarie valet i december samma år. Helena blev sedan vald för ytterligare en mandatperiod 1916 men avsade sig återval efter två år.

1912 utsågs Helena Ljungberg till stadsrevisor tillsammans med fyra andra, ett uppdrag som hon hade under två år, och 1917–1919 var hon revisor för Umeå nya spritbolag.

Helena Ljungberg avled hastigt 1923, 58 år gammal och ligger begravd i familjegraven på Västra kyrkogården i Umeå.

Information från Svenskt kvinnobiografiskt lexikon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades