Litet barn på förskolan Gitarren får hjälp av personal att vattna krukor med plantor de odlar själva.

Förskolan Gitarren blev 2021 års mottagare av Umeå kommuns miljöpris. Foto: Malin Grönborg

Umeå kommuns miljöpris

Med miljöpriset vill Umeå kommun uppmärksamma det viktiga arbete som människor i Umeå gör för miljö och hållbar utveckling. Årets pristagare tillkännages vid kommunfullmäktiges sammanträde 19 december.

Miljöpriset 2021 till förskolan Gitarren

Umeå kommuns miljöpris 2021 får Förskolan Gitarren för sitt proaktiva arbete med att minska verksamhetens klimat­avtryck och servera vegetarisk mat som standard och kött som tillval. Priset delades ut i samband med Umeå kommun­fullmäktiges sammanträde 20 december.

– Det är otroligt roligt att förskolan Gitarrens arbete för en mer hållbar framtid uppmärksammas. All ära ska gå till pedagogerna som utan större kunskap och engagemang gav sig på utmaningen att arbeta hållbart. Deras oförtröttliga arbete med att ständigt hitta nya vägar att gå tillsammans med barnen har bara blivit bättre och bättre och roligare och roligare. De har visat vad en förskola kan åstadkomma. Vi hoppas att vårt arbete ska kunna inspirera andra, både förskolor och annat. Kan vi så kan alla, säger Anneli Lundberg, rektor på förskolan Gitarren.

Prismotivering

”Årets miljöpris går till Förskolan Gitarren i Umeå för ett uthålligt kliv mot ett minskat klimatavtryck i förskole­verksamheten. Inte minst genom att på ett proaktivt sätt belysa frågan om vegetarisk mat som standard och kött som tillval. ”

– Arbetar man med barn och miljöfrågor så händer det något. Barnen går alltid före de vuxna och de berättar för oss vad det är som gäller. Genom att arbeta medvetet och metodiskt med dessa frågor i verksamheten är ni på förskolan Gitarren viktiga föregångare. Det är skälet till att ni får ta emot årets miljöpris, säger Marie-Louise Rönnmark, ordförande, kommunfullmäktige, Umeå kommun.

Besök förskolan Gitarrens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem kan få Umeå kommuns miljöpris?

Umeå kommuns miljöpris kan gå till ett företag, en institution, en skola, en organisation eller en enskild person som har gjort en berömvärd insats för miljön eller för hållbar utveckling. Insatsen kan sträcka sig över en längre period än det senaste året.

Miljöpriset är ett sätt att uppmärksamma det viktiga arbetet som görs för miljö och hållbar utveckling. Miljöpriset har nu delats ut nitton gånger sedan 2001.

Tidigare vinnare

2021 Förskolan Gitarren
2020 priset delades inte ut
2019 Fritidsbanken
2018 REKO-ring Umeå
2017 Cykelstaden Umeå
2016 Kemisten bostadsrättsförening
2015 Polarbröd
2014 Komatsu Forest
2013 Hållbara Ålidhem
2012 Riksbyggen
2010 GE Healthcare
2009 Umeva
2008 Umeå Folkets hus
2007 Dragonskolan
2006 Volvo Lastvagnar
2005 Norrmejerier
2004 Umeå Bilfrakt
2003 Inger Molin
2002 Esam AB
2001 Torsten Modig, Per Carstedt

Sidan publicerades www.umea.se/miljopris