Landsbygdsutveckling

Visste du att Umeå landsbygd växer i samma takt som staden? Eller att landsbygden utgör hela 93 procent av kommunens totala yta?

I dag bor 30 procent av Umeås befolkning utanför staden i mindre tätorter och byar, samt i de stora tätorterna Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Det innebär att en tredjedel av Umeås tillväxt sker utanför staden – och det spås fortsätta även i framtiden.

Vårt mål i Umeå kommun är att Umeås landsbygd ska vara en attraktiv plats för boende, näringsliv, föreningar och besökare. Här ska hållbar tillväxt, god livskvalitet och samverkan mellan landsbygdsaktörer vara i fokus. För att uppnå detta jobbar Umeå kommun med landsbygdsutveckling på flera olika sätt. På flikarna i sidomenyn kan du läsa om hur kommunen arbetar med frågorna, vilka mål och strategier som är styrande samt viktiga landsbygds­samarbeten som Umeå är en del av.

Mer information

Nyfiken på utvecklingen i Umeås landsbygd?

Läs mer i en ny kunskapsrapport om landsbygden

Nyheter om Umeå landsbygd

 • Ny grillstuga i Bodbyn skapar lokalt engagemang

  Med hjälp av Umeå kommuns landsbygdsstöd har Föreningen Bodbyn ordnat en ny grillstuga vid byns isbana. Grillstugan har dessutom gett fina effekter på engageman...
 • Stöd till fortsatt utveckling på Norrbyskär

  Stiftelsen Norrbyskärs museum får en halv miljon kronor av Umeå kommun 2023 för att fortsätta informera, ge service och utveckla Norrbyskär. Det ska säkra att ö...
 • Vill din förening ha hjälp av sommarjobbare?

  Varje år erbjuds ungdomar som går ut första året på gymnasiet sommarjobb via Umeå kommun. Nu kan föreningar som vill ha hjälp med arbeten anmäla intresse för at...
 • Hotell Entré Norr storsatsar i Anumark

  Hotell Entré Norr i Anumark har funnits i många år. Under 2021 fick hotellet nya ägare med höga ambitioner för hotellet och byn. – Vi vill få fler att vända bl...

Prenumerera på nyheter

Vill du prenumerera på nyheter om landbygdsutveckling? Fyll i din mejladress och klicka på "OK". Som prenumerant får du ett mejl när en nyhet publiceras. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

När du anmäler dig samtycker du till att vi sparar och använder din mejladress för att skicka nyheter om landbygdsutveckling. Läs mer om behandling av din mejladress för denna prenumerationstjänst och dina rättigheter på www.umea.se/prenumerationbehandling.

Hantera prenumeration

Tipsa oss om nyheter

Har du en idé om något som borde lyftas fram som en god nyhet på denna sida? Fyll i så fall i formuläret nedan och ange din mejladress ifall du önskar svar från oss. Du kan också ringa in ditt tips via telefonnumret i kontaktrutan nedan.

Om du anger din mejladress samtycker du till att vi sparar och använder den för att svara dig. Läs mer om hur Umeå kommun behandlar dina personuppgifter här: Så behandlar vi dina personuppgifter. Öppnas i nytt fönster.

Har du frågor om hur din e-postadress behandlas, kontakta vårt dataskyddsombud: dataskyddsombud@umea.se


Skriv här.

Fyll i din mejladress om du önskar svar från oss.
Sidan publicerades www.umea.se/landsbygd