För dig som är familjehem

Här kan du som har uppdrag som familjehem eller jourhem läsa nyheter och ta del av information från Familjehemscentrum.

Nyheter

 • Tack och glad sommar!

  Vi vill börja med att tacka er för den otroligt värdefulla insats ni gör för de utsatta barn som är eller har varit placerad hos er.
 • Digital föreläsning med BRIS 19/6

  BRIS bjuder in till kostnadsfri digital föreläsning via Zoom. Lär dig mer om vad som händer på nätet samt hur du som familjehem kan vara ett stöd för barnet. N...

Fler nyheter

Prenumerera på nyheter

Vill du få nyheter för familjehem? Som prenumerant får du ett mejl när en nyhet publiceras. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. Vår behandling av mejladressen och dina rättigheter.

Hantera prenumeration

Med känsla för barns självkänsla, Petra Krantz Lindgren

En extra plats i hjärtat – att ta hand om någon annans barn, Thomas Ardenfors

Alla mina 30 barn – en familjehemspappas dagbok, Thomas Ardenfors

Kriget är slut, Morgan Alling

Min mamma bor under en sten, Kristina Collén (3–6 år)

Var är Sigges hemma?, Stina Wirsén Rädda barnen (3–6 år)

Barn som bråkar: Att hantera känslostarka barn i vardagen, Bo Hejlskov Elvén, Tina Wiman

Explosiva barn: ett nytt sätt att förstå och behandla barn som har svårt att tåla motgångar och förändringar, Ross W Greene

NPF-podden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med bland andra psykolog Bo Hejlskov Elvén.

Sara och Fredrik berättar om vårdnadsöverflytt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (socialstyrelsen.se/mininsats)

Se socialstyrelsens film om vårdnadsöverflytt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (socialstyrelsen.se/mininsats)

Missade du familjehemskonferensen? Ingen fara, här kan du kan du ta del av Ulf Lidmans presentation om lågaffektivt bemötande , 155.9 kB, öppnas i nytt fönster..

Familjehemscentrum erbjuder nya familjehem ett erfaret familjehem som mentorfamilj under ett år. Förhoppningen är att mentorskapet ska vara inspirerande och leda till ett ökat lärande för båda parter.

Så här går det till

Familjehem och mentorfamilj ”paras ihop” av Familjehemscentrum. Målsättningen är att de ska bo så nära varandra som möjligt så att det blir lätt att träffas. Var träffarna sker kan deltagarna själva komma överens om. Träffarna sker en gång per månad och räcker cirka 1–2 timmar varje gång. Vid första träffen deltar även familjehemssekreteraren från Familjehemscentrum. Efter cirka fyra månader gör Familjehemscentrum en uppföljning för att se hur arbetet fortskrider. Familjehemmet får då några frågor om vad de vill utveckla och förstärka och ska göra återkoppling till Familjehemscentrum. När det har gått ett år avslutas mentorskapet och utvärderas över en lunch som Familjehemscentrum bjuder på.

Familjehemmets roll

 • vara aktiva, tillgängliga och förberedda
 • initiera till kontakt och se till att träffarna blir av
 • våga prata tankar, känslor och erfarenheter (svårigheter och glädjeämnen).

Mentorfamiljens roll

 • agera samtalspartner
 • inspiratör
 • ha längre perspektiv
 • peppa och stötta
 • ge och ta emot erfarenheter, tankar och känslor.

Tänk på att det ni pratar om under träffarna delas med stort förtroende och att det inte ska föras vidare!

Vill du veta mer – kontakta din familjehemssekreterare.

 

Sidan publicerades www.umea.se/fhc