2016 beslutade riksdagen om en ny lag som innebär att alla svenska kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända.
Lag (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning Länk till annan webbplats. innebär att kommunen är skyldig att efter anvisning ta emot en nyanländ för bosättning i kommunen. Genom att förse nyanlända med boenden syftar lagen till att snabba på de nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet.
När någon anländer till Sverige för att söka uppehållstillstånd är det Migrationsverket som tar emot, prövar ansökan och ansvarar för boende fram till beslut. Det är även möjligt att ordna eget boende i väntan på beslut för den som kan. För ensamkommande barn har kommunerna ansvar från första dagen.
Mottagandet av nyanlända sker efter att en person beviljats uppehållstillstånd. Personer som bott i Migrationsverkets boenden under väntan och kvotflyktingar kan få hjälp med boende och anvisas då av Migrationsverket till olika kommuner. För den som bott i eget boende eller som kommer som anhörig gäller inte detta. Hur många nyanlända som en kommun ska ta emot för bosättning beror på
Migrationsverket beslutar om enskilda anvisningar månadsvis, och efter beslut ska Umeå kommun ta emot hushållet för bosättning inom två månader. I mottagandet av anvisade personer ingår att ordna med bostäder. För alla bostäder skrivs ett hyresavtal mellan Bostaden AB och Umeå kommun. Integration-bosättning går in som hyresvärd för att i sin tur hyra ut bostaden i andra hand till nyanländ. Hyresgästen får bo upp till fyra år i bostaden. Under denna tid kräver Umeå kommun att hyresgästen själv söker en permanent bostad på ordinarie bostadsmarknad och står i kö hos Bostaden AB och andra aktuella hyresvärdar i staden. Den nyanlände får stöd i att söka bostad med informationsinsatser och individuellt boendestöd.
Den nyanlände blir folkbokförd i kommunen och utöver boende ger Umeå kommun också introduktion till hur Sverige och våra myndigheter fungerar. Kommunen erbjuder stöd för etablering på arbetsmarknaden i form av utbildningar och praktikplatser och stöttar nyanländ i sin etablering via enheten Integration bosättning och Integration-arbete. Målet är att varje nyanländ på snabbast sätt ska komma ut i egenförsörjning och därmed göra sig till presumtiv hyresgäst hos alla hyresvärdar.
Umeå kommun ger via enheten Integration bosättning olika typer av boendestöd. Den nyanlände får
Bo-skola startade 2020 i egen regi. Syftet är att ge utbildning och stöd kring bostadsfrågor och eget aktivt bostadssök över tid.
När nyanländ efter etableringstiden (2 år) övergår till att vara hyresgäst ges stöd på främst gruppnivå.
Carina Lindberg
enhetschef, Integration arbete
090-16 10 00 carina.lindberg@umea.seSveagatan 8
Helén Burstedt
enhetschef, Integration bosättning
090-16 10 00 helen.burstedt@umea.seSveagatan 8